Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ Εκτύπωση E-mail
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ

the_spirit
Φωτό:Wikimedia

        Στον «Δρόμο του Πνεύματος» αναφερόμαστε με όρους αρθρωτούς στη βιωματική εξέλιξη και προοπτική. Αναδεικνύεται μια βιωματική ροή που προσδιορίζεται και ορίζεται γλωσσικά σε ένα πεδίο συνειδητότητας προς το Πνεύμα θεωρώντας το Πνεύμα ως το υπερβατικό πεδίο αναφοράς. Όπως υποδηλώνει ο Ανρί Μπεργκσόν, το υπερβατικό πεδίο αναφοράς είναι ανάδρομα προσεγγίσιμο διαμέσου της ενόρασης και εκφράζεται δημιουργικά διαμέσου της διανόησης. Το προσεγγίζουμε μέσα από μια υπερβατολογική φαινομενολογική επίγνωση σημειωτικά.

Περισσότερα...
 
ΔΡΟΜΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ Εκτύπωση E-mail
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ

Mandelbrot_Islands_of_Consciousness
Φωτό:Wikimedia

Στοχασμοί και Βιώματα στο Ιδεατό της Συνείδησης και της Πραγματικότητας - Δρόμοι Πνευματικής Εξέλιξης

        Αν το μη αισθητό δεν σημαίνει ανύπαρκτο, γιατί ο θάνατός μας εκλαμβάνεται ως  ανυπαρξία; Ίσως κάποτε η σύγχρονη κατάσταση συνείδησης σ’ όλο σχεδόν το εύρος της να φαντάζει σαν λησμονημένο όνειρο καθώς η θέληση για Όνειρο και η ανέλιξη των εγκεφαλικών δυνατοτήτων και προτιμήσεων θα έχουν μεταθέσει το σημείο πόλωσής τους μακριά από το σημερινό.

 

Περισσότερα...
 
O ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ Ι Εκτύπωση E-mail
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ

10nhbΦωτό:Wikimedia

Κείμενο Γιάννη Ζήση
1.-Η Συνολική Απλότητα μεταμορφώνει τη ζωή στο Πνεύμα του Απείρου, είναι το Πυρ της Ελευθερίας.
(Απόσπασμα  απο το βιβλίο του Γιάννη Ζήση "Ο Δρόμος για το Πνεύμα")

Σχόλια Ιωάννας Μουτσοπούλου

        Εδώ έχουμε τρεις θεμελιώδεις έννοιες-ιδέες: Απλότητα, Άπειρο και Ελευθερία.
        Η Απλότητα είναι έννοια παρεξηγημένη και εκλαμβάνεται συνήθως ως απλοϊκότητα. Τα όρια ανάμεσά τους είναι συχνά πολύ δυσδιάκριτα και απαιτούνται κριτήρια αυστηρά πνευματικά, για να γίνει δυνατή η εννοιολογική της προσέγγιση. Αλλά και ο όρος «πνευματικά» είναι επίσης παρανοημένος και συνήθως θεωρείται ότι καλύπτει κάθε εξωτερική ενασχόληση με ό,τι ενδεχομένως θεωρείται πνευματικό, άσχετα από το αν αυτό είναι πραγματικά τέτοιο και από το αν η ίδια η ενασχόληση δείχνει βιωματική ταύτιση.

Περισσότερα...
 
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟY ΠΝΕΥΜΑTOΣ ΙΙ Εκτύπωση E-mail
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ

Descartes_mind_and_bodyΚείμενο Ιωάννη Ζήση
        Το Πνεύμα της Απλότητας είναι το Δημιουργικό Πυρ, η δημιουργικότητα είναι το Βουνό της Αλήθειας, όπου ο νους μεταμορφώνεται σε διαυγές φως της θυσιαστικής Αγάπης μέσα στην καρδιά των όντων. (Απόσπασμα σε συνέχεια από το κείμενο του Γιάννη Ζήση «Ο Δρόμος του Πνεύματος Ι»).

Σχόλια Ιωάννας Μουτσοπούλου
       
Γιατί άραγε το Πνεύμα της Απλότητας είναι το Δημιουργικό Πυρ; Ο Δημιουργός είναι πάντοτε αφαίρεση ή υπέρβαση σε σχέση με το δημιούργημά του. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εαυτός δεν θεάται, είναι ο ίδιος ο παρατηρητής απέναντι στο δημιούργημα. Φυσικά εδώ πρέπει να μη συγχέουμε την λειτουργία της παρατήρησης με τον ίδιο τον παρατηρητή.

Περισσότερα...
 
ΛΕΩΝ ΤΟΛΣΤΟΙ ~ ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ (του Χρήστου Τσαντή) Εκτύπωση E-mail
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ

tolstoi paramithi 1jpgΤο παραμύθι αυτό του Λ. Τολστόι γράφτηκε το 1885, μα όπως και άλλα πιο γνωστά και κορυφαία έργα του, συνεχίζει να προβληματίζει, να εμψυχώνει, να διδάσκει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο. Το παραμύθι του Τολστόι, με το μήνυμα που περιέχει, είναι πολύτιμος βοηθός για τους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί, μέσα στο κατάλληλο πλαίσιο, στη θεραπευτική σχέση αλλά και για την προσωπική ανάπτυξη κάθε ανθρώπου. Ειδικά στις μέρες μας, ιστορίες σαν και αυτή που μιλούν για τη δυνατότητα της αυτογνωσίας, για την επίγνωση, την ενσυναίσθηση, τη συνειδητοποίηση «στο εδώ και τώρα», αλλά και για τη λυτρωτική δύναμη της συγχώρεσης, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίες και επίκαιρες. ~ Χρήστος Τσαντής.

Περισσότερα...
 


Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία