Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Σύνθεση-Σχέδιο για το Μέλλον
Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Σύνθεση-Σχέδιο για το Μέλλον

peace-1630405 520Είναι φανερό πλέον ότι, παρά το ότι το μπλοκ του υπαρκτού σοσιαλισμού και η ΕΣΣΔ διαλύθηκαν, το πρόβλημα της ειρήνης επανέρχεται οξύτερο από ποτέ.

Είναι φανερό πως η παγκόσμια κυριαρχία της κεφαλαιαγοράς μέσα από την πειθώ της καταναλωτικής κοινωνίας -και όχι μόνον- δεν σημαίνει ειρήνη.

Είναι φανερό πως η ειρήνη δεν γίνεται κοινωνική πραγματικότητα παρά την πολιτική ύφεση της Αριστεράς και τα πειράματα δομικής και θεσμικής συναίνεσης.

Περισσότερα...
 
ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ Ή ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ; (του Ιάσονα Γκιώνη) Εκτύπωση E-mail
Σύνθεση-Σχέδιο για το Μέλλον
Τρίτη, 25 Οκτώβριος 2016 15:51

pena 1«Η ιστορία επαναλαμβάνεται»: Είναι μία φράση που ακούγεται όλο και πιο συχνά.  Προβλέψεις για δυσοίωνα σενάρια που διαρκώς αναπαράγονται στον δημόσιο διάλογο.  “Επανάληψη της Ευρώπης του μεσοπολέμου”, “μια διαδρομή που νομοτελειακά οδηγεί σε πόλεμο”, “οργουελικές συνθήκες παρακολούθησης, χειραγώγησης και καταστολής στον ορίζοντα”, “πλήρης οικολογική καταστροφή από τη στιγμή που δεν μπορεί να αναχαιτιστεί η επιβλαβής για το περιβάλλον δραστηριότητα  των πολυεθνικών”, κ.ο.κ.  

Περισσότερα...
 
ΕΝΤΓΚΑΡ ΜΟΡΕΝ: ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΟΜΑΣΤΕ! Εκτύπωση E-mail
Σύνθεση-Σχέδιο για το Μέλλον
Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος 2015 13:46

ravikanth kurma rollΣε τι μπορούμε να ελπίζουμε στους καιρούς της κρίσης; Στη δυνατότητα μιας «μεταμόρφωσης», απαντάει ο Εντγκάρ Μορέν.

Όταν ένα σύστημα είναι ανίκανο να θεραπεύσει τα ζωτικά του προβλήματα φθείρεται, διαλύεται ή καταφέρνει να δημιουργήσει ένα μετα-σύστημα που μπορεί να θεραπεύσει τα προβλήματά του: μεταμορφώνεται. Το πιθανό είναι η φθορά. Το απίθανο αλλά δυνατό είναι η μεταμόρφωση (...).

Περισσότερα...
 
Η ΑΝΟΥΣΙΟΤΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΕΥΧΩΝ ΠΟΥ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ Εκτύπωση E-mail
Σύνθεση-Σχέδιο για το Μέλλον
Τετάρτη, 22 Ιούλιος 2015 13:24

xeria petaloudaΟι χαμένες ψευδαισθήσεις: από την εποχή του ρομαντισμού, συνηθίζουμε να τις αντιπαρατάσσουμε στα ηρωικά όνειρα της νεότητας. Η ζωή υποτίθεται πως είναι το μοιραίο ταξίδι της ελπίδας προς την απογοήτευση, μια αιώνια εντροπία. Όμως σε αυτή την κοινοτοπία για τα χαμένα όνειρα μπορούμε να αντιπαραθέσουμε ένα άλλο μοντέλο: της τρισμακάριστης έκπληξης, των ψευδαισθήσεων που επανακτήθηκαν επειδή ο κόσμος των ονείρων, αντίθετα με τα όσα λέγονται, είναι φτωχός και ευτελής, ενώ η πραγματικότητα, μόλις αρχίσουμε να την εξερευνούμε, μας πνίγει με την αφθονία και την ποικιλομορφία της.

Περισσότερα...
 
ΚΡΙΣΕΙΣ & ΒΙΩΣΙΜΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΟΝ 21o ΑΙΩΝΑ Εκτύπωση E-mail
Σύνθεση-Σχέδιο για το Μέλλον

Arrows_biosima-sxedia_common250Ενώ η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ξεκίνησε με τη δυναμική του εφησυχασμού, της καταναλωτικής ραστώνης και των μεγαλεπήβολων υποσχέσεων του ΟΗΕ για την εξάλειψη της φτώχειας, τα γεγονότα που ακολούθησαν διαμόρφωσαν μια νέα κατάσταση κλιμακούμενων παγκόσμιων κρίσεων.

Περισσότερα...
 
Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ Εκτύπωση E-mail
Σύνθεση-Σχέδιο για το Μέλλον

Projeto_Animalia_19
Φωτό:Wikimedia

       Θεωρώντας το πλανητικό πεδίο ως πεδίο πνευματικής οντότητας και ενότητας είναι σημαντικό να κάνουμε δύο παρατηρήσεις:
       Πρώτον, η ανθρωπότητα μπήκε οριστικά σε μία οικονομική κρίση έχοντας δρομολογήσει και την περιβαλλοντική κρίση παράλληλα. 
       Δεύτερον, υπάρχει ανάγκη για να αναδειχθεί η στάση της πνευματικής οντότητας ως ένα νέο πεδίο συντονισμού, ως η δυναμική της πνευματικής ολοκλήρωσης και ανέλιξης. Αυτό θα φέρει σε ανταπόκριση στη ζήτηση, την επίκληση στο παγκόσμιο επίπεδο των ανθρώπινων διαδικασιών. Δηλαδή εκείνο τον παράγοντα που στον πνευματικό ορίζοντα της ιστορίας του πνεύματος έχει προσεγγιστεί στο παρελθόν ως η εσωτερική, πνευματική και ψυχική οντότητα του ανθρώπου.

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ Εκτύπωση E-mail
Σύνθεση-Σχέδιο για το Μέλλον

East
Φωτό:Wikimedia

 Ο Δυτικός πολιτισμός κυριαρχήθηκε εναλλασσόμενα από τον λογικό ματεριαλισμό και τον μεταφυσικό μονισμό παρά τις προσπάθειες ενός πλουραλισμού. Αυτό περιόρισε την λειτουργία μιας ορισμένης αυταπάτης, αλλά αυτή η αυταπάτη τελικά συνδυάστηκε με στοιχεία ατομικισμού και γοητείας στην δυναμική ενός συστήματος και μιας αγοράς. 
Σε αντίθεση, η Ανατολή ανέπτυξε έναν πλουραλισμό τόσο στο μεταφυσικό πεδίο όσο και στην κοσμοαντίληψη γενικότερα, αλλά ταυτόχρονα παγιδεύτηκε σε ένα συστημικό φονταμενταλισμό και στην κοινωνική αδρανοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα στην πρόοδο των θεσμών.

Περισσότερα...
 
ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, Α' ΜΕΡΟΣ, του Roberto Assagioli Εκτύπωση E-mail
Σύνθεση-Σχέδιο για το Μέλλον

8-cell-simple_wiki_common
Φωτό: wikipedia

Η Ψυχοσύνθεση προϋποθέτει ψυχανάλυση, ή μάλλον την περιλαμβάνει ως πρώτο και απαραίτητο στάδιο. Από αυτή την άποψη υπάρχει μια στενή αναλογία μεταξύ εκείνων των χημικών διαδικασιών, οι οποίες παράγονται στο επιστημονικό εργαστήριο και εκείνων, οι οποίες λαμβάνουν χώρα συνεχώς στο ανθρώπινο σώμα.
Τα πολυσύνθετα μόρια της πρωτεΐνης, για παράδειγμα, τα οποία περιλαμβάνονται στην τροφή, υποδιαιρούνται σε απλούστατα μόρια πεπτονίων μέσω των βιοχημικών αναλυτικών διαδικασιών της πέψης. Μέσω μιας διαδικασίας σύνθεσης, τα μόρια αυτά συντίθενται για να σχηματίσουν μεγαλύτερα μόρια, που αποτελούν την ειδική πρωτεΐνη του ίδιου μας του οργανισμού.
Περισσότερα...
 
ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, Β΄ ΜΕΡΟΣ, του Roberto Assagioli Εκτύπωση E-mail
Σύνθεση-Σχέδιο για το Μέλλον

Universum_wiki_250
Φωτό: wikipedia

Η μελέτη ενός έθνους ως ζωντανή οντότητα αποβαίνει πολύ διαφωτιστική και από αυτή μπορούμε να εξάγουμε πολλά πρακτικά συμπεράσματα και κανόνες προς δράση.
Το πρώτο γεγονός, το οποίο αποκαλύπτεται από μια τέτοια μελέτη, γεγονός το οποίο δεν θα έπρεπε να μας «σοκάρει», αλλά μάλλον να εκληφθεί ως μια πηγή αξιόλογης αισιοδοξίας, διότι ερμηνεύει και δικαιολογεί πολλά πράγματα, το ότι η «προσωπικότητα» κάθε έθνους βρίσκεται ακόμη στο στάδιο που αντιστοιχεί στην προ-εφηβεία, ή σε εκείνο της εφηβείας, ως προς τ’ ανεπτυγμένα έθνη.

Περισσότερα...
 
ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟΣΥΣΤΗΜΑ Εκτύπωση E-mail
Σύνθεση-Σχέδιο για το Μέλλον

250px-Sphere_wireframe_wiki
Φωτό: wikipedia

«Είναι στην ουσία των πραγμάτων το ότι η οποιαδήποτε επιτυχία γεννά κάτι, που θα καταστήσει αναγκαία μιαν ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια»,  Ουόλτ Ουίτμαν

Ο σύγχρονος κόσμος διέπεται από το κίνητρο του κέρδους, από τα πρότυπα του ανταγωνισμού και της ισχύος και από την χωριστικότητα. Αυτά τα κίνητρα του ανταγωνισμού και η οργάνωση με βάση την ισχύ και την χωριστικότητα, ρυθμίζει την ζωτικότητα των κοινωνιών και των ανθρώπων. Επιπρόσθετα με τους θεσμούς του δικαίου και της δημοκρατικής οργάνωσης αναπτύσσονται και διαδικασίες ρύθμισης αυτής της ζωτικότητας και της κινητικότητας.

Περισσότερα...
 
ΖΩΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ Εκτύπωση E-mail
Σύνθεση-Σχέδιο για το Μέλλον

250px-Sphere_halve_wiki
Φωτό: wikipedia

"Χρειάζεται «μια τέτοια προσήλωση στην αφηρημένη σκέψη που να κάνει τα ιδιοτελή συμφέροντα που κινούν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και των λαών να σιγάσουν", Χέγκελ

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα του ανθρώπου βρίσκεται στην διαφοροποίησή του από την ζωική φύση, παράλληλα με την πλήρη της διατήρηση και  κλιμάκωση μέσα από χαρακτηριστικά που συνδέονται με την ανθρωπογένεση και την ατομικοποίηση του ανθρώπου μέσα από την νοητικοποίηση και την πολιτισμοποίηση του. Τα χαρακτηριστικά αυτά αναδείχθηκαν ως κυρίαρχα κατά τον σχηματισμό της ανθρώπινης φύσης και ως εποικοδόμηση στην ζωική φύση. Συνδέονται με την ψυχική φύση, την ενδότερη ταυτοποίηση και την ενδότερη ταυτότητα που είναι επάλληλη στη ζωική φύση.

 

Περισσότερα...
 
Η ΔΙΑΙΡΕΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Εκτύπωση E-mail
Σύνθεση-Σχέδιο για το Μέλλον

Η διαιρετότητα της ανθρωπότητας είναι επιβεβλημένη ως λογική εξισορρόπησης από την ώρα που ο άνθρωπος θεωρεί ως αυτονόητο δικαίωμά του την χρήση της ισχύος του και δεν μπορεί να οριοθετήσει την ισχύ του απέναντι στην φύση και τον κόσμο, απέναντι στην περιέχουσα ολότητα και στα μέρη της. Στον βαθμό λοιπόν που ο άνθρωπος  αυτόνομιμοποιεί  την χρήση της ισχύος του, η διαιρετότητα μεταξύ των ανθρώπων αναδεικνύεται σε έναν αντισταθμιστικό και δίκαιο παράγοντα.

Περισσότερα...
 
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ_Μέρος Α' Εκτύπωση E-mail
Σύνθεση-Σχέδιο για το Μέλλον

Η βιωσιμότητα και το σχέδιό της  (α μέρος) 
Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να γενικευθεί η αρχή της βιωσιμότητας στην προοπτική της συμβιωτικότητας υπό το φως εννοιών όπως η φέρουσα ικανότητα. Το πρώτο μας βήμα είναι να καθορίσουμε το γενεαλογικό πλαίσιο της βιωσιμότητας με λειτουργικές έννοιες και έτσι να καθορίσουμε την κατευθυντήρια γραμμή του σχεδίου της βιωσιμότητας. Η βιωσιμότητα διαμορφώνεται και καθορίζεται από την φέρουσα ικανότητα ενός μέρους ή ενός συστήματος και μιας ολότητας  και  από τη συμβιωτικότητα των μερών του. 

Περισσότερα...
 
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ_Μέρος Β' Εκτύπωση E-mail
Σύνθεση-Σχέδιο για το Μέλλον
Η βιωσιμότητα και το σχέδιό της (β μέρος)
Η συμβιωτικότητα ως βασικός παράγοντας της βιωσιμότητας

Παράλληλα με τη φέρουσα ικανότητα θα προσθέσουμε άλλη μια έννοια κλειδί που μπορεί να αναχθεί εν μέρει στη φέρουσα ικανότητα και να αναλυθεί σε μια δική της ομάδα εννοιών. Είναι η έννοια της συμβιωτικότητας. Η συγκρουσιακότητα διαμορφώνει τελείως διαφορετικούς ορίζοντες βιωσιμότητας για μια συγκεκριμένη φέρουσα ικανότητα ενός μέρους από ότι η συμβιωτικότητα ή η αρμονικότητα. 

Περισσότερα...
 
Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ή ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Σύνθεση-Σχέδιο για το Μέλλον
Παρασκευή, 29 Αύγουστος 2008 14:08

Για πρώτη φορά, η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μία κατάσταση κρίσης ενός μοντέλου που έχει ξεπεράσει τα φυσικά όρια της ανάπτυξής του – σε σχέση, δηλαδή, με το υλικό υπόβαθρο του πολιτισμού και της ανάπτυξης. 

Αυτή η κρίση είναι, πρωταρχικά, περιβαλλοντική, αλλά, κατά δεύτερο λόγο,  είναι μακροχρόνια και πολιτισμική, καθώς οι αναπτυξιακές συνθήκες και τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν προκαλέσει έχουν οδηγήσει σε μία πολιτισμική εντατικοποίηση και κρίση κι έχουν απελευθερώσει δυνάμεις στα όρια των αλλαγών  για τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Περισσότερα...
 
Η ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ('A Mέρος) Εκτύπωση E-mail
Σύνθεση-Σχέδιο για το Μέλλον

Φωτό: Wikipedia

Πιστεύουμε ότι αυτό το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα ή για την ακρίβεια τα περίπου 15 χρόνια που είναι μπροστά μας θα σημαδέψουν καθοριστικότερα απ’ ότι έχει συμβεί στο παρελθόν το μέλλον για τους εξής λόγους:
   

Περισσότερα...
 
Η ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ('B Mέρος) Εκτύπωση E-mail
Σύνθεση-Σχέδιο για το Μέλλον


Φωτό:Wikipedia

Οι θετικοί καθοριστικοί συντελεστές σε αυτή τη νέα κρίση
Ας δούμε όμως τώρα τι ακριβώς θα μπορούσε να  είναι το θετικό στην σημερινή εποχή, να δούμε και τους θετικούς καθοριστικούς συντελεστές σημειώνοντας βέβαια ότι το διαδίκτυο προηγουμένως παρουσιάστηκε σαν ένας παράγοντας αβεβαιότητας για την πολωτική δυναμική που θα αναπτυχθεί στο μέλλον μπροστά στην κρίση και την ολοκλήρωση της.

Περισσότερα...
 
Η ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ('Γ Μέρος) Εκτύπωση E-mail
Σύνθεση-Σχέδιο για το Μέλλον


Φωτό:Wikipedia

Κριτικές παρατηρήσεις για την καταστάλαξη της νέας παγκόσμιας κρίσης
Είναι καλό αυτή την πρώτη προσέγγισή μας για την καταστάλαξη μιας νέας παγκόσμιας κρίσης να τη συνοδεύσουμε από κάποιες κριτικές παρατηρήσεις.
1) Πρώτον, το οικονομικό παιχνίδι της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτο πλέον από τους αρχικούς πάτρονές του και βέβαια να αναδεικνύει την μειωμένη ευφυΐα των παικτών και υπό μια έννοια ευτυχώς.

Περισσότερα...
 


Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία