Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Ψυχολογία Ψυχή
ΔΟΚΙΜΙΟ: Ο φόβος απέναντι στον χρόνο ή ο φόβος μπροστά στη δημιουργία και την εξέλιξη Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή

Πέντε δοκίμια για τον Φόβο από τον Γιάννη Ζήση

Ο φόβος για το μέλλον είναι κοινός σε όλους μας. Η καθημερινή και κοινωνική ζωή καθορίζεται από τη στάση μας απέναντι στον φόβο μπροστά στο χρόνο.
Οι θετικοί και αρνητικοί ιστορικοί χαρακτήρες και τα ρεύματα σκέψης διαμορφώνονται από τον τρόπο με τον οποίο απαντούν σε αυτόν. Για αυτόν που έχει παραδοθεί στον φόβο, όλα τα πνευματικά, διανοητικά και βιολογικά «παιδιά» της εξέλιξης αποτελούν απειλή. Η παράδοση στην πίεση του φόβου μπροστά στο χρόνο γεννά αυτό που ο συγγραφέας αποκαλεί «Σύνδρομο του Ηρώδη». Αυτή τη στάση απέναντι στον φόβο μπροστά στο χρόνο βρίσκεται πίσω από κάθε κλειστή κοινωνία. Για άλλη μια φορά, φαίνεται πως βαδίζουμε προς μια έκρηξη βαρβαρότητας. Το μέγεθος αυτής της καταστροφικής έκρηξης θα είναι ανάλογο της έντασης με την οποία πυροδοτούμε το πρότυπο του ανταγωνισμού. Η καθήλωσή μας σε αυτό το αρχαϊκό φοβικό πρότυπο απειλεί την βιωσιμότητα του πολιτισμού και το νόημά του. Αρχετυπικό σύμβολο αυτής της καθήλωσης είναι ο Οιδίποδας και ο Καίσαρας.

Περισσότερα...
 
Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΓΙΟΥΝΓΚ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΑ ΤΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Τετάρτη, 08 Μάρτιος 2017 15:09

skoteini-fysiΈνα απόσπασμα από το βιβλίο του Λάιαλ Ουάτσον, Σκοτεινή φύση, μετάφραση: Λίνα Αβραμίδου.
Και μετά, ένα
σχόλιό μου πάνω στο απόσπασμα.

... Χρειαζομαστε εχθρους. Χωρις αυτους, θα ειχαμε μονο τους εαυτους μας να κατηγορουμε. Με αυτους, εχουμε ενα βολικο καδο απορριματων για ολες τις ιδιοτητες που δυσκολευομαστε να ανεχτουμε στους εαυτους μας. Ειναι ευκολο να παραβαινουμε τους κανονες, να προσπερνουμε τους οδηγους σε αλλες λωριδες του αυτοκινητοδρομου, αλλα ειναι πολυ πιο ικανοποιητικο το να μισουμε εκεινον τον τυπο που χωθηκε μπροστα μας. Ο φαρισαισμος μας κανει να νιωθουμε καλα. Εμεις εχουμε δικιο. εκεινοι αδικο. Εμεις ειμαστε αθωοι, εκεινοι ενοχοι. Εμεις λεμε την αληθεια, εκεινοι ψεμματα. Εμεις εχουμε υπουργειο Αμυνας, εκεινοι υπουργειο Πολεμου. Τους θεωρουμε εχθρους μας, οχι επειδη ειμαστε απο φυσικου μας επιθετικοι, αλλα επειδη χτυπωντας αυτους, ερχομαστε εμεις πιο κοντα μεταξυ μας. Το να ερχομαστε πιο κοντα μεταξυ μας ειναι ωραιο αισθημα, ετσι κανουμε αυτο που φαινεται απαραιτητο ωστε να εχουμε αυτο το ωραιο αισθημα. Ανακαλυπτουμε κι αλλους εχθρους. Κατασκευαζουμε το κακο.

Περισσότερα...
 
ALICE MILLER: "ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΗ ΑΓΑΠΗ" (της Παναγιώτας Ψυχογιού) PDF Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2017 17:29

miller-1-girl1Η ψυχολόγος Alice Miller (1923-2010) έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση μεταξύ της σωματικής τιμωρίας και της καταστροφικής της επίδρασης στα παιδιά. Έγραψε 13 βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες και αξίζει να διαβαστούν. Σύμφωνα με την Alice Miller, σε όλο τον κόσμο η βία έχει τις ρίζες της στο γεγονός ότι τα παιδιά έχουν κακοποιηθεί ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, όταν το μυαλό τους δεν ήταν δομημένο και το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό, αλλά δύσκολα αντιληπτό από την κοινωνία.

Περισσότερα...
 
ΕΡΙΧ ΦΡΟΜ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Τρίτη, 10 Ιανουάριος 2017 14:56

erich-frommΕίναι μεγάλος πειρασμός να μην προχωρούμε, να μένουμε εκεί που βρισκόμαστε, να πισωδρομούμε, με άλλα λόγια να βασιζόμαστε σ’ αυτά που έχουμε, γιατί ο,τι έχουμε, το γνωρίζουμε. Μπορούμε να στηριχτούμε σ’ αυτό, να αισθανθούμε ασφαλείς μέσα του. Φοβόμαστε, κι έτσι αποφεύγουμε να κάνουμε ένα βήμα προς το άγνωστο, το αβέβαιο. Γιατί πραγματικά, αν το βήμα μπορεί να μη μας φανεί ριψοκίνδυνο αφού το κάνουμε, πριν το κάνουμε οι προοπτικές μας φαίνονται πολύ ριψοκίνδυνες, και κατά συνέπεια τρομακτικές. Μόνο το παλιό, το δοκιμασμένο δίνει την αίσθηση της ασφάλειας· ή έτσι τουλάχιστο φαίνεται. Κάθε καινούργιο βήμα έχει μέσα του τον κίνδυνο της αποτυχίας, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι φοβούνται τόσο πολύ την ελευθερία.

Περισσότερα...
 
HANNAH ARENDT: Η ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΞΙΑ* Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή

Simon Coffinieres 31Η αποξένωση δεν είναι μοναξιά. Η τελευταία απαιτεί να είμαστε μόνοι, ενώ η αποξένωση γίνεται ιδιαίτερα αισθητή όταν βρισκόμαστε με άλλους. Εκτός από μερικές σκόρπιες παρατηρήσεις – που γενικά εμφανίζονται κάπως παράδοξα, όπως η φράση του Κάτωνα (την μεταφέρει ο Κικέρων στο De republica 1,17: “Nunquam minus solum esse, quam cum solus esset”, «ποτέ δεν ήταν λιγότερο μόνος από όταν ήταν μόνος» ή μάλλον «δεν αισθανόταν ποτέ λιγότερο αποξενωμένος παρά όταν βρισκόταν σε μοναξιά – ο πρώτος που έκανε τη διάκριση μεταξύ μοναξιάς και αποξένωσης ήταν ο Επίκτητος, ο ελληνικής καταγωγής απελευθερωμένος σκλάβος και φιλόσοφος.

Περισσότερα...
 
ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ (της Πολίνας Μοίρα) Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Πέμπτη, 14 Ιούλιος 2016 12:55

fantasia perasmata 1Ψυχανάλυση και Λογοτεχνία

Μεγάλο το ερώτημα  για όλους εμάς τους κοινούς θνητούς: Τι αλλόκοτο πλάσμα είναι στ΄αλήθεια αυτός ο ποιητής; Πώς καταφέρνει  να διεγείρει τέτοια συγκίνηση;

Φαίνεται πως η απόσταση  ανάμεσα σε εμάς, τους κοινούς θνητούς, και τους ποιητές είναι τελικά πολύ μεγάλη .Εκείνοι αρέσκονται στο να υποβαθμίζουν αυτή την απόσταση ,δεν θέλουν να δεχτούν την «απόσταση» που  τους  χωρίζει  από  τον καθημερινό άνθρωπο. Έτσι συχνά μας διαβεβαιώνουν  πως  όλοι  μας  κρύβουμε μέσα μας ένα ποιητή ή ότι ο τελευταίος ποιητής θα πεθάνει μαζί με τον τελευταίο άνθρωπο.

Περισσότερα...
 
ΠΩΣ ΤΟ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ (της Ελένης Παπαδοπούλου) Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Πέμπτη, 07 Απρίλιος 2016 14:36

pligomeno-paidi 520«Πιστεύω ότι αυτό το παραμελημένο, πληγωμένο μέσα παιδί του παρελθόντος είναι η μεγαλύτερη πηγή της ανθρώπινης δυστυχίας. Μέχρι να διεκδικήσουμε και να προασπίσουμε εκείνο το παιδί, αυτό θα συνεχίσει να κάνει εκδραμάτιση και να μολύνει την ενήλικη ζωή μας». -Bradshaw
Πολλά άτομα ενηλικιώνονται έχοντας μέσα τους ένα θυμωμένο και πληγωμένο παιδί, το οποίο χωρίς αιτία και ασυνείδητα μολύνει την ενήλικη συμπεριφορά του ατόμου. Για να γίνει κατανοητό πώς μας επηρεάζει το πληγωμένο μέσα μας παιδί θα πρέπει να δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά με τα οποία εκφράζεται και επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη ζωή μας.

Περισσότερα...
 
CARL JUNG: ΤΟ ΕΞΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ, ΤΟ ΜΕΣΑ Η ΜΗΤΕΡΑ! Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή

Carl-JungΓια να κατανοήσουμε την προστατευτική ενέργεια των δύο γονέων, ας χρησιμοποιήσουμε την αναλογία της φωλιάς των πουλιών.

Η φωλιά των πουλιών αποτελείται από δύο μέρη:
-Το έξω στρώμα είναι σκληρό, συμπαγές, δομημένο από πιο σκληρά υλικά, κομμάτια ξύλο, πετρούλες, λάσπη κλπ., που αποτελούν ένα συγκεκριμένο οικοδόμημα που επιτρέπει στη φωλιά να αντέχει στις καιρικές συνθήκες, να είναι στερεή και ασφαλής. Μηχανισμός που φέρνει δομή στο αδόμητο.

Περισσότερα...
 
Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΝΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ (του Frank M. Wanderer) Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Παρασκευή, 27 Νοέμβριος 2015 11:04

dimiourgitkotitaΟ ανθρώπινος νους είναι ένα αριστούργημα με τεράστιες δυνατότητες. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις δυνατότητες παραμένουν αχρησιμοποίητες στους πιο πολλούς ανθρώπους δεδομένου ότι δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τα πράγματα, αλλά ο νους μας έχει τον έλεγχο.

Ορμά κυριολεκτικά μέσα στη ζωή μας μοιάζοντας με ένα αυτοκίνητο που τρέχει χωρίς οδηγό προκαλώντας μας διαρκή πόνο και θλίψη. Αν όμως ήμασταν σε θέση να ελέγξουμε τον νου μας, η ζωή μας θα άλλαζε εντελώς.

Περισσότερα...
 
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΡΟΫΝΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή

Hall Freud Jung in front of ClarkΗ επιστήμη της ψυχολογίας είναι ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία που διατέθηκαν στην ανθρωπότητα. Πριν την ανακάλυψη της ψυχανάλυσης από τον Σίγκμουντ Φρόυντ, οι γυναίκες που υπέφεραν από υστερία "θεραπεύονταν" με ηλεκτροσόκ. Εκείνη την εποχή οι "γιατροί" δεν μπορούσαν να φανταστούν καλύτερη θεραπεία για μια ασθένεια για την οποία υπεύθυνη θεωρούσαν τη μετατόπιση της μήτρας! 
Η θεωρία του Φρόυντ αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ένα τμήμα του τρόπου της λειτουργίας του ανθρώπινου ψυχισμού, απέδειξε την ύπαρξη και τον καθοριστικό ρόλο των απωθημένων εμπειριών ψυχικού πόνου, και μπόρεσε να προσφέρει ανακούφιση σε πολλών ειδών ψυχολογικά προβλήματα. Από τότε έχουν γίνει πολλά.

Περισσότερα...
 
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ~ Η ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Δευτέρα, 24 Αύγουστος 2015 13:42

giftakis1Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι, όση και να έχουν αρετή, είναι αρκετή, ενώ για τον πλούτο, τα χρήματα, την ισχύ, τη δόξα, και όλα τα σχετικά, πιστεύουν πως, όσα και να έχουν, δε φθάνουν.

Ο Αριστοτέλης, σε όλους αυτούς, διαμηνύει να προσέξουν ότι δεν αποκτούν και δεν μπορούν να διαφυλάξουν τις αρετές με τα εξωτερικά αγαθά, αλλά, αντίθετα, εκείνα με αυτές. Την ευτυχισμένη ζωή, είτε υπάρχει στη χαρά, είτε στην αρετή, είτε και στα δυο, περισσότερο τη βρίσκουμε σ’ εκείνους που έχουν καλλιεργήσει στο έπακρο το ήθος τους και τη διάνοια, ενώ παραμένουν μετριοπαθείς και μετρημένοι όταν πρόκειται για την κτήση εξωτερικών αγαθών' όχι, όμως, σ’ εκείνους που διαθέτουν αγαθά περισσότερα από τα χρήσιμα, ενώ, την ίδια στιγμή, υπολείπονται στο ήθος και τη διάνοια.

Περισσότερα...
 
ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ: Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Δευτέρα, 20 Ιούλιος 2015 13:50

kastoriadis psixanalisiΟι περισσότεροι απ’ όσους έχουν γράψει για τις σχέσεις της ψυχανάλυσης με την πολιτική στάθηκαν, μονόπλευρα, πάνω σε μεμονωμένες διατυπώσεις του Φρόιντ, ή πάνω στα γραπτά του που αποτελούν παρεκβάσεις και εμφιλοχωρήσεις στα πεδία της φιλοσοφίας, της κοινωνίας και της ιστορίας (Δυσφορία μες στον Πολιτισμό. Το μέλλον της αυταπάτης, Μωυσής). Και απ’ αυτά τα κείμενα συνήγαν, σχεδόν πάντα, «απαισιόδοξα» ή «αντιδραστικά» συμπεράσματα σχετικά με τις συνέπειες της ψυχανάλυσης ως προς τα προτάγματα κοινωνικού και πολιτικού μετασχηματισμού. Οι ίδιοι οι ψυχαναλυτές, στο – ελάχιστο – μέτρο που εκφράζουν μια γνώμη γι’ αυτά τα ζητήματα, φαίνονται να αρκούνται σ’ αυτά τα «συμπεράσματα», ύποπτα δε και οκνηρά κλείνουν εσπευσμένα το θέμα.

Περισσότερα...
 
ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗ: ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Πέμπτη, 11 Ιούνιος 2015 13:09

kolasi-paradesos-612x382Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση  από το C.G. JUNG FOUNDATION

Αυτή η εισαγωγή στην ψυχολογία του Carl Jung γράφτηκε από τον Donald Kalsched και τον Alan Jones και συνόδευε μια φωτογραφική έκθεση στο Μουσείο Hofstra στη Νέα Υόρκη που πραγματοποιήθηκε από τις 15 Νοεμβρίου ως τις 19 Δεκεμβρίου 1986. Η έκθεση παρουσιάστηκε από το Μουσείο Hofstra μαζί με τo Αρχείο Έρευνας για τον Αρχέτυπο Συμβολισμό (ARAS), ενώ την επιμέλειά της είχαν η Karin Barnaby και η Annmari Ronnberg.

Περισσότερα...
 
Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ (του Χρήστου Τσαντή) Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Δευτέρα, 20 Απρίλιος 2015 09:08

kipos-anthizoun-louloudiaΟι καταβολές της ανθρωπιστικής προσέγγισης

Η Θεωρητική βάση, η συμβουλευτική σχέση στο πλαίσιο της Ανθρωπιστικής προσέγγισης, εφαρμογές και αξιολόγηση.
Η ανθρωπιστική προσέγγιση στη Ψυχολογία και τη Συμβουλευτική έχει βαθιές ρίζες σε φιλοσοφικά ρεύματα, από την αρχαιότητα ακόμα, καθώς και σε υπαρξιστικές, φαινομενολογικές, ανθρωπιστικές κατευθύνσεις, που διατύπωσαν ο Kierkegaard, Heidegger, Sartre και άλλοι. Αποτελεί τη μήτρα που γέννησε προσεγγίσεις, όπως τη Προσωποκεντρική, την Υπαρξιακή, την Gestalt (Rice & Greenberg, 1995).

Περισσότερα...
 
ΦΡΟΜ: Ο ΦΟΒΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Πέμπτη, 19 Μάρτιος 2015 10:37

headless Ο Αμερικανός ψυχαναλυτής γράφει για την υποταγή του ανθρώπου και τον φόβο του για την ελευθερία.

ENA AΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ του ανθρώπου είναι ότι δεν κάθεται να σκεφτεί αν οι σκοποί που επιδιώκει είναι κάτι που επιθυμεί ο ίδιος. Στο σχολείο θέλει να πάρει καλούς βαθμούς, σαν μεγάλος θέλει να επιτύχει όσο γίνεται περισσότερο, να κερδίσει χρήματα, να αποκτήσει κύρος, να αγοράσει καλύτερο αυτοκίνητο, να κάνει ταξίδια κ.λπ.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Παρασκευή, 06 Μάρτιος 2015 14:48

ancient greeksΣτην πορεία των αιώνων, οι θεωρίες διανοουμένων και επιστημόνων για το ρόλο των συναισθημάτων και των συναισθηματικών δεξιοτήτων έχουν φιλοσοφικό κυρίως χαρακτήρα και βασίζονταν σε μελέτες και παρατηρήσεις της ανθρώπινης φύσης και συμπεριφοράς.

Το πεδίο αυτό γίνεται ένα από τα κύρια αντικείμενα μελέτης και διδασκαλίας των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, από τον 5ο π.Χ. αιώνα και μετά.

Περισσότερα...
 
ΑΝΝΑ ΦΡΟΫΝΤ: ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΕΓΩ Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Τετάρτη, 17 Δεκέμβριος 2014 16:31

anna freudΤο 1936, η Άννα Φρόυντ, κόρη του Σίγκμουντ Φρόυντ, διατυπώνει για πρώτη φορά τις ψυχοδιανοητικές διαδικασίες που κινητοποιεί το «Εγώ» κάθε φορά πού βιώνει μια ενορμητική απαίτηση ή ένα συναίσθημα σαν κίνδυνο ή απειλή.

Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα, εντοπίζει, περιγράφει και αναλύει τα «αμυντικά» αυτά σχήματα, επισημαίνει τα διάφορα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν (φαντασίωση, διανοητική δραστηριότητα…), θέτει το πρόβλημα της διαχρονικής τους ταξινόμησης και, τέλος, προσπαθεί να διαφοροποιήσει τους μηχανισμούς, με κριτήριο την αναφορά τους σε εσωτερικές ή εξωτερικές πηγές άγχους.

Περισσότερα...
 
ΟΙ 21 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΙΧ ΦΡΟΜ Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Πέμπτη, 11 Δεκέμβριος 2014 10:31

human psychologyΟ Νέος Άνθρωπος

Η λειτουργία της νέας κοινωνίας είναι να ενθαρρύνει την εμφάνιση του νέου ανθρώπου, ενός ατόμου που η χαρακτηροδομή του θα έχει τις ακόλουθες ιδιότητες:

Ασφάλεια, αίσθηση ταυτότητας κι εμπιστοσύνη που βασίζονται στην πίστη αυτού που είναι, στην ανάγκη του για σχέσεις, για ενδιαφέρον, αγάπη, αλληλεγγύη με το γύρω κόσμο, στη θέση της επιθυμίας να έχει, να κατέχει, να ελέγχει τον κόσμο κι έτσι να γίνεται σκλάβος των αποκτημάτων του.

Προθυμία να εγκαταλείψει όλες τις μορφές του έχει για να υπάρξει ολοκληρωτικά.

Περισσότερα...
 
ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΕΣ... (του Σταύρου Κατσούλη) Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Τετάρτη, 02 Ιούλιος 2014 12:54

ierarxia anagkesΤο 1943, ο ψυχολόγος Α. Μάσλοου (A. Maslow), προσπαθώντας να ξεφύγει από την κλινική και την ψυχαναλυτική παρακολούθηση συμπτωμάτων ψυχολογικών παθήσεων, εξέφρασε μια ιεραρχία η οποία αντικατοπτρίζει τις 5 βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Σε ένα άρθρο του, με τίτλο "Μια θεωρία των ανθρώπινων κινήτρων" [1] παρουσίασε αυτές τις βασικές ανάγκες. Στην συνέχεια, δια μέσου ακαδημαϊκού διαλόγου και άλλων διαπιστώσεων [2], μέσα σε μερικές δεκαετίες, αυτές έγιναν 8 και διαμορφώθηκαν ως εξής:

Περισσότερα...
 
Η ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΙΑ, ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Δευτέρα, 13 Ιανουάριος 2014 14:33

Τα σημαντικά ωφέλη της γενναιοδωρίαςΑρχές Σεπτεμβρίου 2013 έρευνες από την Αμερικανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών, ένα ίδρυμα μεγάλου κύρους, έδωσε τα αποτελέσματα βιολόγων, για την επίδραση που έχει η γενναιόδωρη συμπεριφορά στο ίδιο το άτομο και στο είδος του ολόκληρο.
Οι ερευνητές Alexander J. Stewart και Joshua B. Plotkin εφάρμοσαν σε ένα μεγάλο δείγμα ατόμων ένα δοκιμασμένο εργαλείο-πείραμα που ονομάζεται «Το Δίλημμα του Φυλακισμένου» (The Prisoners Dilemma).

Περισσότερα...
 
Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ (του Αβραάμ Μάσλοου) Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Δευτέρα, 04 Φεβρουάριος 2013 15:20

Abraham MaslowΑπό τη δική μας οπτική γωνία, η μεγαλύτερη ανακάλυψη του Freud είναι ότι η μεγάλη αιτία πολλών ψυχολογικών ασθενειών είναι ο φόβος να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του, τα συναισθήματα, τις παρορμήσεις, τις αναμνήσεις, τις ικανότητες, τις δυνατότητες, το πεπρωμένο του.... Γενικά, αυτού του είδους ο φόβος είναι αμυντικός, με την έννοια ότι είναι μια προστασία της αυτοεκτίμησης μας, της αγάπης και του σεβασμού που τρέφουμε για τον εαυτό μας. Τείνουμε να φοβόμαστε οποιαδήποτε γνώση θα μπορούσε να μας κάνει να απεχθανόμαστε τον εαυτό μας ή να μας κάνει να νιώθουμε κατώτεροι, αδύναμοι, ανάξιοι, κακοί, επονείδιστοι.

Περισσότερα...
 
Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΕ ΤΟ ΕΝΤΟΣ ΜΑΣ Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Δευτέρα, 26 Νοέμβριος 2012 14:41

Ξενοφοβία, μια παλιά ευρωπαϊκή ιστορία Οι γονείς μου υπήρξαν μετανάστες στη Γερμανία τη ”χρυσή” δεκαετία 1960 – 1970. Κι εκεί που έλεγες, δε μπορεί, κάτι θα αποκόμισαν οι άνθρωποι αυτοί από την πιο ρηξικέλευθη δεκαετία του 20ου αι. επί ευρωπαϊκού εδάφους κιόλας, εκείνοι γύρισαν για ν’ αγοράσουν αυτοκίνητο κι ένα μεγάλο διαμέρισμα στο Κερατσίνι. Μπορεί να ήταν κλασικοί Έλληνες μικροαστοί οι γονείς μου, ρατσιστές όμως και φασίστες δεν υπήρξαν ποτέ.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΙΛΓΚΡΑΜ: Η ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Δευτέρα, 16 Ιούλιος 2012 12:34

Milgram ExperimentΜέχρι που μπορεί να φτάσει ένας κοινός άνθρωπος υπακούοντας μια ανώτερη αρχή;
Μέχρι ποιου σημείου είναι ικανός να παίρνει αποφάσεις ανεξάρτητα από τον περίγυρό του και τις προσταγές που δέχεται από μία αρχή εξουσίας;
Πως μπορεί να αντιδράσει σε καταστάσεις πίεσης και κρίσης;

Αν το πείραμα κοινωνικής ψυχολογίας του καθηγητή Μίλγκραμ ήταν σωστό, η αντίσταση ενός μέσου ανθρώπου μπροστά σε μία κατάσταση φόβου και πίεσης, είναι απέναντι σε οποιαδήποτε εξουσία, εξαιρετικά μικρή.

Περισσότερα...
 
ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΕΣ ΙΔΙΟΦΥΙΕΣ: ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ Η ΤΡΕΛΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΝΟΙΑ --- Σειρά Ψυχολογία Ψυχή Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Τετάρτη, 13 Ιούνιος 2012 10:19
van-goghΚατά πόσο συνδέεται η ιδιοφυΐα με την τρέλα;
Πώς γίνεται διάνοιες της ιστορίας, όπως ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, η Φρίντα Κάλο, ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε κ.α.  να ήταν ψυχικά ασθενείς; Επιστημονικές έρευνες έρχονται να εξηγήσουν πώς τα δύο αυτά άκρα του ανθρώπινου μυαλού συνδέονται πραγματικά.

Είκοσι με τριάντα μελέτες απέδειξαν ότι οι άριστοι μαθητές και τα παιδιά με υψηλό δείκτη ευφυΐας συγκεντρώνουν τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν «διπολική διαταραχή» από τους μετρίους, καθιερώνοντας την έννοια «βασανισμένες μεγαλοφυΐες».
Περισσότερα...
 
ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ --- Σειρά Ψυχολογία Ψυχή Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή

Ο Οιδίποδας λύνει το Αίνιγμα της Σφίγγας - Πίνακας του Ζαν Ντομινίκ Εγκρ

Για άλλη μια φορά, φαίνεται πως βαδίζουμε προς μια έκρηξη βαρβαρότητας. Το μέγεθος αυτής της καταστροφικής έκρηξης θα είναι ανάλογο της έντασης με την οποία πυροδοτούμε το πρότυπο του ανταγωνισμού. 

Η καθήλωσή μας σε αυτό το αρχαϊκό φοβικό πρότυπο απειλεί τη βιωσιμότητα του πολιτισμού και το νόημά του. Αρχετυπικά σύμβολα αυτής της καθήλωσης είναι ο Οιδίποδας και ο Καίσαρας. 

Και, όμως, η ζωή μας δεν είναι καταδικασμένη στην υποτέλεια της βαρβαρότητας. Η απελευθέρωση από αυτήν, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, είναι δυνατή.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΡ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΑΣΣΑΤΖΙΟΛΙ & ΤΗΝ ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Πέμπτη, 03 Μάιος 2012 13:31

Παρακολουθήστε το απόσπασμα συνέντευξης του ιδρυτή της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοσύνθεσης κ. Τριαντάφυλλο Τριανταφύλλου για τον δημιουργό του Κινήματος της Ψυχοσύνθεσης Roberto Assagioli, στον δημοσιογράφο Γιάννη Ζήση & τη ΜΚΟ Σόλων.

Ο Roberto Assagioli (Βενετία, 27 Φεβρουαρίου 1888 -- Καπόλονα ντ'Αρέτσο 23 Αυγούστου 1974) ήταν Ιταλός ψυχολόγος, ειδικευμένος στην ανθρωπιστική και διαπροσωπική ψυχολογία.

Υπήρξε ο δημιουργός του κινήματος της ψυχοσύνθεσης και εξέτασε λεπτομερώς τη δυνατότητα της σταδιακής ολοκλήρωσης της προσωπικότητας μέσα από τη χρήση της Θέλησης.

 
ΧΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΙΣΑΡΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ (του Καρλ Γιούνγκ) --- Σειρά Ψυχολογία Ψυχή Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Πέμπτη, 05 Απρίλιος 2012 15:37

PersonalitiesΟ λαός πάντα επιθυμεί να έχει έναν ήρωα, ένα νικητή των δράκων, όταν νιώθει τον κίνδυνο των ψυχικών δυνάμεων.
Αυτό εξηγεί το αίτημα για προσωπικότητα.
Αλλά τι σχέση έχει η ατομική προσωπικότητα με την ανάγκη των πολλών; Πρώτα από όλα, αποτελεί μέρος του συνόλου και είναι τόσο ανοιχτός στις επιδράσεις που ενεργούν στο σύνολο όσο και οι άλλοι άνθρωποι.

Περισσότερα...
 
Η ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΕΙΔΩΛΟΠΟΙΗΣΗ Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή

Deep_CoverΤο βίωμα του πνεύματος είναι παγκόσμιο. Όσοι το βίωσαν άφησαν ως παρακαταθήκη στον πολιτισμό έναν οδικό χάρτη που θα βοηθούσε εκείνον που ενδιαφέρεται να ακολουθήσει τον δρόμο προς το πνεύμα. Κανένας  συμβολικός οδικός χάρτης δεν γλίτωσε από την ειδωλοποίηση - δογματοποίηση· τα σύμβολα έγιναν νεκρό γράμμα. Η νεωτερικότητα χτίστηκε πάνω στην απαξίωση του υπερβατικού και εξόρκισε οποιαδήποτε ενασχόληση με τα σύμβολα· στη θέση του Θεού έβαλε το κράτος και τη δύναμη της αναλυτικής σκέψης να οργανώνει και να τυποποιεί.  Αυτό το  μοντέλο ζωής συντρίβεται.

Περισσότερα...
 
ΤΑΜΠΟΥ, ΤΟΤΕΜ & Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ --- Σειρά Ψυχολογία Ψυχή Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή

Oidipodeio_SimplegmaΟ Φρόυντ επιβεβαίωσε με την ψυχανάλυση αυτό που η εμπειρία των πολέμων, των θρησκευτικών και πολιτικών διώξεων και λοιπών αγριοτήτων φανέρωναν: ο άνθρωπος ρέπει στην επιθετικότητα και χαρακτηρίζεται από την τάση για κυριαρχία. Ο Φρόυντ ανέλυσε την κατώτερη όψη του ανθρώπου και διακήρυξε πως η πολιτισμένη συμπεριφορά δεν είναι παρά ένα προσωπείο που προσαρμόζεται σε κοινωνικούς και νομικούς κανόνες.

Σε περιόδους κρίσης, μετά την κατάλυση των μηχανισμών επιβολής του νόμου, το πολιτισμένο άτομο συνήθως γίνεται «άλλος άνθρωπος». Τα τρία βασικά ένστικτα που τον παρακινούν έρχονται στην επιφάνεια με ωμότητα: το ένστικτο της αγέλης, της αναπαραγωγής και της αυτοσυντήρησης.

Περισσότερα...
 
O ΦΘΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ --- Σειρά Ψυχολογία Ψυχή Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή

mind-competitivenessΣε εποχές κρίσης, έρχεται στην επιφάνεια ο φόβος του θανάτου, που εξορίζουμε στο ασυνείδητο στις εποχές «αφθονίας» και «ομαλότητας». Μολονότι είναι πάντα παρών μέσα μας, εμείς προτιμούμε να τον αφήνουμε να λαγοκοιμάται, παρά να σταθούμε απέναντί του με ειλικρίνεια.. 
Αυτή η αναβλητικότητα έχει πολλές πρακτικές συνέπειες, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. 
Μέχρι να συνειδητοποιήσουμε το πόσο πολύ ο φόβος του θανάτου καθορίζει όλες μας τις αντιδράσεις, τα πάντα θα ερμηνεύονται με όρους ωμής δύναμης.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΗΡΩΔΗ --- Σειρά Ψυχολογία Ψυχή Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή

Mordred

Ο φόβος για το μέλλον είναι κοινός σε όλους μας. Η καθημερινή και κοινωνική ζωή καθορίζεται από τη στάση μας απέναντι στον φόβο μπροστά στον χρόνο.
Οι θετικοί και αρνητικοί ιστορικοί χαρακτήρες και τα ρεύματα σκέψης διαμορφώνονται από τον τρόπο με τον οποίο απαντούν σε αυτόν.
 
Για αυτόν που έχει παραδοθεί στον φόβο, όλα τα πνευματικά, διανοητικά και βιολογικά «παιδιά» της εξέλιξης αποτελούν απειλή.
 
Η παράδοση στην πίεση του φόβου μπροστά στον χρόνο γεννά αυτό που αποκαλεί ο συγγραφέας «το σύνδρομο του Ηρώδη». Αυτή τη στάση απέναντι στον φόβο μπροστά στο χρόνο βρίσκεται πίσω από κάθε κλειστή κοινωνία.
 
Στον αντίποδα βρίσκεται εκείνη η λυτρωτική στάση που θεωρεί την αίσθηση της τρωτότητας ως ευκαιρία συνειδητοποίησης του γεγονότος της ατέλειας. Η συνέπεια είναι τεράστια: η ατέλεια παύει να ελέγχει, αφήνοντας χώρο στην αγάπη και την πραγματικότητα.
 (συντακτική ομάδα Σόλωνα)

Περισσότερα...
 
ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΝΟΙΑ (του Γιόζεφ Ράττνερ) --- Σειρά Ψυχολογία Ψυχή Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Τρίτη, 22 Νοέμβριος 2011 14:59

GrouptherapyΤο μίσος και η μνησικακία δεν είναι μόνο οι ανάδοχοι του φανατισμού, αλλά και οι φανερές πηγές της μανίας καταδίωξης, όπως γνωρίζομε από νεώτερες έρευνες. Ο παρανοϊκός είναι ένας φανατικός σε ιδιωτικό χώρο, αλλά συχνά μπαίνει και σε μαζικά κινήματα, όπου παίζει ένα μοιραίο ρόλο.

Η συγγένεια των δυο καταστάσεων είναι τόσο χειροπιαστή, ώστε δεν μπορεί να είναι συμπτωματική. Μήπως η παρανοϊκή δομή του χαρακτήρα είναι το έδαφος όπου μπορεί να ριζώση και να αναπτυχθή ο φανατισμός;

Περισσότερα...
 
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ & Η ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ, Μέρος Δ΄, του Roberto Assagioli* Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Τρίτη, 08 Νοέμβριος 2011 15:13

kaset-20-39Η γυναίκα ως πηγή έμπνευσης
Απομένει ακόμη μια γυναικεία λειτουργία που πρέπει να αναφερθεί. Μια από τις πιο ευγενικές και υψηλές αποστολές για μια γυναίκα είναι το να εμπνέει άλλους. Σ’ αυτή την πνευματική δραστηριότητα η γυναίκα χρησιμοποιεί την πιο υψηλή γυναικεία δύναμη, την διαίσθησή της. Η γυναίκα της οποίας η διαίσθηση είναι δραστήρια και η οποία δεν ταράσσεται από προσωπικά συναισθήματα ούτε ασχολείται πολύ με διανοητική εργασία, μπορεί να υψωθεί στις φωτισμένες σφαίρες του υπερσυνειδητού, από τις οποίες μπορεί να συλλάβει σταθερές αξίες και ουσιαστικά αλήθειες. Μερικές φορές είναι πραγματικά ικανή να προβλέψει το μέλλον με το να διαισθανθεί τάσεις που προετοιμάζονται να γίνουν φανερές στον ορατό κόσμο.

Περισσότερα...
 
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ & Η ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ, Μέρος Γ΄, του Roberto Assagioli* Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Τετάρτη, 02 Νοέμβριος 2011 15:00

lectureΨυχολογικοί - Μητρικοί Ρόλοι // α.Η γυναίκα στην εκπαίδευση, β.Η γυναίκα στη νοσοκομειακή περίθαλψη & γ. Η γυναίκα στην κοινωνική πρόνοια

α. Η γυναίκα στην εκπαίδευση
Αυτό μας οδηγεί στην εξέταση του θέματος των γυναικών που δεν έγιναν μητέρες. Γι’ αυτές τις γυναίκες, η ουσιαστική πλευρά της μητρότητος με κανένα τρόπο δεν αποκλείεται. Αντίθετα, αυτές μπορεί να εκφράσουν τις ευρύτερα και κοινωνικά πιο χρήσιμες πλευρές της μπορούν να ενσαρκώσουν την πνευματική μητρότητα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους, που εξαρτώνται από διάφορες ικανότητες και περιστάσεις.

Περισσότερα...
 
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ & Η ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ, Μέρος Β΄, του Roberto Assagioli* Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Τρίτη, 25 Οκτώβριος 2011 11:28

Elzbie_mam_commonΗ μητρική αποστολή της γυναίκας
Ας εξετάσουμε τώρα μια άλλη αποστολή της γυναίκας, μια που είναι το ίδιο σπουδαία και ίσως ακόμη πιο θεμελιώδης από εκείνη της συζύγου, και αυτή είναι η αποστολή της ως μητέρα. Αυτές οι δύο αποστολές συμπληρώνουν η μια την άλλη στην ολοκληρωμένη γυναίκα και κάθε γυναίκα πρέπει να αποσκοπεί στην πραγματοποίηση αυτής της ψυχοσύνθεσης μέσα στον εαυτό της. Ενώ μερικές γυναίκες είναι περισσότερο διατεθειμένες να εκπληρώσουν πρωταρχικά την αποστολή να είναι σύντροφοι των ανδρών, άλλες απορροφώνται από τη μητρότητα.

Περισσότερα...
 
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ & Η ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ, Μέρος Α΄, του Roberto Assagioli* Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή

solon_men-women_kas39-35Ψυχολογικές Διαφορές μεταξύ Ανδρών και Γυναικών
Εισαγωγή: Πριν αναφερθούμε στο ειδικό αντικείμενο της παρούσας μελέτης, για χάρη εκείνων που δεν έχουν ακόμη αποκτήσει κάποια γνωριμία με την «Ψυχοσύνθεση», ας θίξουμε το θέμα της με ένα γενικό τρόπο. Γιατί είναι αναγκαία η ψυχοσύνθεση;  Γιατί όλοι μας έχουμε μέσα μας διαφορετικά και αντίθετα στοιχεία τα οποία εναλλάσσονται και συγκρούονται. Αυτά συχνά αποκτούν τόσο μεγάλη δύναμη, ώστε σχηματίζουν ξεχωριστές προσωπικότητες και υποπροσωπικότητες, καθεμιά από τις οποίες αγωνίζεται μέσα μας να κυριαρχήσει.

Περισσότερα...
 
ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ (του Καρλ Γιούνγκ) --- Σειρά Ψυχολογία Ψυχή Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Πέμπτη, 04 Αύγουστος 2011 16:18

Jung_1910-rotatedΔεν υπάρχει λόγος να διατυπώσουμε το καθήκον που επιφόρτισε η εποχή μας σαν ηθική απαίτηση. Καλύτερα να ξεκαθαρίσουμε την ψυχολογική κατάσταση του κόσμου, ώστε να μπορεί αν τη δει ακόμα και ένας μύωπας και να δώσουμε υπόσταση σε λέξεις και ιδέες για να μπορεί να ακούει ακόμη και ο βαρήκοος.

Μπορούμε να ελπίζουμε σε ανθρώπους με
καλή θέληση και κατανόηση
, οπότε δεν πρέπει να δυσανασχετούμε από τις επαναλήψεις αυτών των απαραίτητων σκέψεων και αντιλήψεων.

Περισσότερα...
 
ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΑΣΤΟΣ Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή

schoolΟ νέος Διαφωτισμός που ζητούν πολλοί –μεταξύ των πλέον διακεκριμένων και ο κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ– κάνει λόγο για την αναγκαιότητα μιας νέας Πτώσης της Βαστίλλης. [1] Αυτή την φορά όμως το κάλεσμα για κάτι τέτοιο δεν εστιάζεται απέναντι στην μοναρχία, αλλά στην αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος, του αναδυόμενου οικονομικού ολοκληρωτισμού και του πνευματικού ή πολιτισμικού αδιεξόδου, αναφορικά με τον εαυτό μας, με την ταυτότητα μας.

Περισσότερα...
 
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; ΑΠΑΝΤΑ Ο ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΠΑΤΗΡ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΦΑΡΟΣ --- Σειρά Ψυχολογία Ψύχη Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Τετάρτη, 09 Φεβρουάριος 2011 13:00

filotheos_faros        Οι αιτίες που μας έφεραν ως εδώ και κυρίως «τι πρέπει να κάνουμε;» είναι το αντικείμενο έρευνας της Κρυσταλίας Πατούλη - ερωτήματα στα οποία δίνουν τη δική τους απάντηση γνωστές προσωπικότητες της τέχνης, των επιστημών και των γραμμάτων. Δημοσιεύουμε τις απαντήσεις του ψυχοθεραπευτή πατήρ Φιλόθεου Φάρου.

Περισσότερα...
 
Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (του Κώστα Κρίμπα) --- Σειρά Ψυχολογία Ψυχή Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Παρασκευή, 29 Οκτώβριος 2010 12:06

 SchopenhauerΗ αιτιοκρατική και μη συνειδητή λήψη της απόφασης δεν αναιρεί την ευθύνη μας για αυτήν
       Η αίσθηση που έχομε ότι ελεύθερα εκφράζεται η βούλησή μας με πράξεις ή ενέργειες όταν δεν υφιστάμεθα συνθήκες καταναγκασμού αντίθετες ή αντικρουόμενες με αυτήν αφενός και αφετέρου μέσα στο φυσιοκρατικό πλαίσιο που κυριαρχεί η αιτιοκρατία στον μεσόκοσμο ότι η βούλησή μας θα πρέπει να προέρχεται από αιτίες που ως εκ τούτου την καθιστούν νομοτελειακό προϊόν, άρα επιβεβλημένο ή ανελεύθερο, αποτελεί γνωστό παλαιό δίλημμα για το οποίο υπήρξαν ατέλειωτες συζητήσεις.

Περισσότερα...
 
ΝΕΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΣΚΕΨΗΣ --- Σειρά Ψυχολογία Ψυχή Εκτύπωση E-mail
Ψυχολογία Ψυχή
Δευτέρα, 25 Οκτώβριος 2010 13:58

sunrise        Πιστεύουμε ότι καθώς θα διευρύνεται η πνευματική προσέγγισή μας, ως ανθρωπότητα, το πεδίο των ιδεών θα επανέλθει ως το προσδιοριστικό στοιχείο ενός νέου κύκλου γίγνεσθαι αντίληψης της ψυχής και της ψυχολογίας. Η εστίαση στο πεδίο των ιδεών θα ωθήσει προς μια νέα ανάπτυξη την ψυχολογική θεώρηση και την επιστήμη παράλληλα με την πρόοδο της οικοψυχολογικής θεώρησης και της ανάπτυξης των οικολογικών επιστημών, των νευροεπιστημών και των επιστημών της πληροφορίας και της επικοινωνίας.

Περισσότερα...
 
« ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 2

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία