Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία

Η ανάγκη για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, υπό τις ευρύτερες δυνατές διαστάσεις είναι έκδηλη, εν μέσω, μάλιστα, βαθειάς οικονομικής κρίσης, όχι μόνο συνδικαλιστικά, αλλά βαθιά κοινωνικά, σαν ένα κοινωνικό μέτωπο. Η κοινωνία της εργασίας, υπό την ευρύτερη έννοιά της, πρέπει να ανασυγκροτήσει την πολιτική δύναμή της και να βγει από την παγίδα του καταναλωτισμού και του καταναλωτικού  κατακερματισμού της που συντελείται μέσα από την κοινωνία του θεάματος· καλείται να επαναπροσδιορίσει τη λειτουργία της σε σχέση με τη δυναμική συγκρότησης ενός πολιτικού-κοινωνικού-ιστορικού υποκειμένου. Έτσι, θα μπορέσει να προβάλει σχεδιασμένα, συνεργατικά και αποτελεσματικά τις προσεγγίσεις της για το μέλλον, ώστε να γίνει μια δύναμη έκφρασης προοδευτικού σχεδιασμού και δημοκρατικής ανασυγκρότησης της πολιτικής, αλλά ακόμη και του πολιτισμού.

Περισσότερα...
 
ΗΠΑ ΚΑΙ Γ’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (της Φωτεινής Μαστρογιάννη) PDF Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Πέμπτη, 13 Απρίλιος 2017 14:31

warΣε συνέχεια του προηγούμενου κειμένου μου «Παγκόσμιος Πόλεμος, Οικονομία και Κύκλοι Κοντράντιεφ» και με αφορμή την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, θα δούμε τι έχουν γράψει οι διάφοροι οικονομικοί αναλυτές για την περίοδο που διανύουμε.

Κάθε κύκλος Κοντράντιεφ διαρκεί περίπου 60 χρόνια και έχει τέσσερα εσωτερικά στάδια: η άνοιξη που έχει ως χαρακτηριστικά την καλή κατάσταση της οικονομίας, την εύρεση ενός νέου μέσου παραγωγής και την άνοδο του πληθωρισμού, το καλοκαίρι στο οποίο γίνεται ένας πόλεμος κορύφωσης (π.χ. Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος) ο οποίος στη συνέχεια ακολουθείται από κοινωνική αμφισβήτηση και διψήφιο πληθωρισμό, το φθινόπωρο το οποίο δημιουργεί μία πιστωτική άνθηση και κατά συνέπεια πλασματική ευημερία η οποία καταλήγει σε μία κερδοσκοπική φούσκα και τέλος ο χειμώνας στον οποίο υπάρχει οικονομική ύφεση και συνοδεύεται από ένα πόλεμο που διαλύει την «ψυχολογία της καταδίκης» που έχει δημιουργήσει η οικονομική ύφεση (Quigley, 2015).

Περισσότερα...
 
ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ (του Γιώργη Παπανικολάου) PDF Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 31 Ιανουάριος 2017 12:32

xrima-ergasiaΤα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που συνιστούν τον συντελεστή κόστους εργασία, στη παγκόσμια παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών της πραγματικής οικονομίας, αποτελούν ταυτόχρονα και τον κύριο όγκο των ανθρώπων που συνιστούν τον παράγοντα κατανάλωση, για χάρη του οποίου συντελείται η παραγωγή.
Αυτή η απόλυτα λογική σχέση, που φαντάζει τόσο απλή και αναγκαία, για την επιβίωση και τη καλυτέρευση της ζωής του ανθρώπου, αποτέλεσε κι εξακολουθεί ν' αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στήθηκαν και στήνονται όλες οι θεωρίες και οι πρακτικές εφαρμογές τους, που αφορούν τη διαχείριση αυτής της σχέσης.

Περισσότερα...
 
ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ; (του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 30 Αύγουστος 2016 15:12

fouska-bubbleΜπορεί οι οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες να είναι σήμερα οι μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών, αλλά τα χρηματιστήρια διεθνώς δείχνουν να αδιαφορούν. Στις περισσότερες αγορές οι μετοχές έχουν υπερκαλύψει τις όποιες απώλειες είχαν με το βρετανικό δημοψήφισμα, ενώ αρχίζουν και κυκλοφορούν και αναλύσεις με προβλέψεις για συνέχιση αυτού του καλοκαιρινού «ράλι». Όταν το χρήμα είναι άφθονο και αποδίδει μηδέν τόκο, οι επενδυτές στρέφονται σε χαρτιά μεγαλύτερου ρίσκου, είτε πρόκειται για μετοχές είτε για ομόλογα υψηλού ρίσκου (τα λεγόμενα ομόλογα σκουπίδια – junk bonds).

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΠΛΟΥΤΟΥ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 27 Ιούλιος 2016 13:27

kapital2Εισαγωγή: Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε πριν από ενάμισυ αιώνα ακριβώς αλλά με ελάχιστες παρεμβάσεις θα μπορούσε να προβληθεί σαν να γράφτηκε μόλις χτες:

Το δημόσιο χρέος, δηλαδή το ξεπούλημα του κράτους -αδιάφορο αν είναι απολυταρχικό, συνταγματικό ή δημοκρατικό κράτος- βάζει τη σφραγίδα του στην κεφαλαιοκρατική εποχή. Το μοναδικό κομμάτι τού λεγόμενου εθνικού πλούτου, που στους σύγχρονους λαούς ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού, είναι το δημόσιο χρέος τους. Γι’ αυτό είναι πέρα για πέρα συνεπής η σύγχρονη θεωρία που λέει πως ένας λαός γίνεται τόσο πιο πλούσιος όσο πιο βαθιά βουτιέται στα χρέη. Το δημόσιο χρέος γίνεται τοcredo (πιστεύω) του κεφαλαίου. Και από τη στιγμή που εμφανίζεται η χρέωση του δημοσίου, τη θέση τού αμαρτήματος ενάντια στο άγιο πνεύμα, για το οποίο δεν υπάρχει άφεση, την παίρνει η καταπάτηση της πίστης απέναντι στο δημόσιο χρέος.

Περισσότερα...
 
Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΤΟ 1% ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 99% (του Θανάση Μπαντέ) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Παρασκευή, 22 Ιούλιος 2016 15:30

neof 1-99 1Η συσσώρευση του παγκόσμιου πλούτου στο 1% της «σούπερ ελίτ» δεν είναι καινούργιο νέο. Ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ το έχει ήδη καταγγείλει δημόσια πολλές φορές, ως πηγή της κοινωνικής δυστυχίας και της αγανάκτησης. Η πρωτοφανής αυτή συγκέντρωση πλούτου, που συνοδεύεται από την οικονομική συρρίκνωση του υπόλοιπου 99% με την ανεργία να καλπάζει, τις κοινωνικές παροχές να ελαχιστοποιούνται και τους μισθούς να μειώνονται, αναγκαστικά παίρνει διαστάσεις κοινωνικής πρόκλησης. Τα τελευταία χρόνια είναι η μόνιμη επωδός όλων των κινημάτων.

Περισσότερα...
 
Ο ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ (του Θανάση Μπαντέ) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 21 Ιούνιος 2016 13:54

economic crisis in the us 284535Η κεφαλαιοκρατική ανάπτυξη βασίζεται στην ταχύτητα. Γρήγορη παραγωγή, γρήγορη πώληση, γρήγορη επαναγορά πρώτων υλών, γρήγορες συμφωνίες, γρήγορες εξοφλήσεις, γρήγορες μεταφορές προϊόντων. Όσο περισσότερο αναπτυγμένος είναι ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής, τόσο πιο ξέφρενοι οι ρυθμοί του. Φυσικά, η κινητήριος δύναμη των πάντων είναι το χρήμα. Το χρήμα είναι ο διαμεσολαβητικός κρίκος όλων των συμφωνιών (και ο αυτοσκοπός όλων των εμπλεκόμενων). Το χρήμα συνδέει τον παραγωγό πρώτων υλών – βιομήχανο ή όχι – με το βιομήχανο παραγωγό προϊόντος που εκμεταλλεύεται τις πρώτες ύλες, τον χονδρέμπορο διακινητή του προϊόντος και τους λοιπούς εμπόρους της λιανικής. Κάθε μέρα στασιμότητας, είναι μέρα χασούρας. Το χρήμα πρέπει να ρέει και να επαναρέει όσο το δυνατό γρηγορότερα, γιατί αυτή ακριβώς η ταχύτητα της κίνησης του χρήματος, δεν είναι παρά η ταχύτητα της δουλειάς, δηλαδή η ταχύτητα – κι ως εκ τούτου η ποσότητα – του κέρδους.

Περισσότερα...
 
200 ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ… (του Σταύρου Β. Τσίπρα) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Παρασκευή, 01 Απρίλιος 2016 12:28

xreosΗ ιστορία της νεότερης Ελλάδος είναι μια ιστορία δανείων και χρέους. Αμέσως μετά την επανάσταση του 1821 η Ελλάδα αναγκάστηκε να καταφύγει σε εξωτερικό δανεισμό το 1824 και το 1825 (με τα λεγόμενα δάνεια της ανεξαρτησίας). Από τα χρήματα των δανείων αυτών πολύ μικρό ποσοστό έφτασε τελικά στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ανάγκες του αγώνα οδήγησε στην παύση εξυπηρέτησης τοκοχρεολυσίων και στην πτώχευση του 1827, δηλαδή πριν την πρώτη επίσημη διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους το 1830. Για να το πούμε απλά πριν αναγνωριστούμε ως κράτος σε διενθές επίπεδο ήμασταν ήδη με μια πτώχευση στη πλάτη μας. Τα δάνεια αυτά θα αφήσουν την Ελλάδα εκτός διεθνών χρηματιστηρίων ή αγορών όπως θα λέγαμε σήμερα για πάνω από μισό αιώνα μέχρι την τελική ρύθμιση τους το 1878-1880.

Περισσότερα...
 
ΟΙ 62 ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΟΣΑ Ο ΜΙΣΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Πέμπτη, 11 Φεβρουάριος 2016 19:03

62 plousioteroiΟ πλούτος των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 44% από το 2010, ενώ ο πλούτος των φτωχότερων 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μειώθηκε κατά 41%.

Τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της Γης - περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – έχουν σήμερα οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη, καθώς οι υπερ-πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Αυτό αναφέρει έκθεση της Oxfam, που δημοσιοποιήθηκε λίγες μέρες πριν την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Περισσότερα...
 
ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΡΑΧ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 01 Φεβρουάριος 2016 16:46

merketsΠαρ’ όλες τις προειδοποιήσεις για ένα νέο κραχ των αγορών, καμία κυβέρνηση, τράπεζα ή διεθνής οργανισμός δεν λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για να το αντιμετωπίσει.  Η δικαιολογία είναι ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει γίνει τόσο πολύπλοκο, ώστε κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αποφευχθεί μια νέα κρίση.
Όμως πολλές πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές και  οι αντιφατικές συμβουλές και δηλώσεις των ιθυνόντων εξηγούνται μόνο εάν κάποιοι προσπαθούν να επωφεληθούν από μία κατάρρευση των αγορών, και αποβλέπουν σε ένα γιγαντιαίο «σορτάρισμα».

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ (του Τάσου Τσακίρογλου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Πέμπτη, 24 Δεκέμβριος 2015 14:03

zografiki 3Η εικόνα κατάρρευσης στον χώρο της Υγείας στη μνημονιακή περίοδο μπορεί ίσως καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη να περιγράψει την κοινωνική καταστροφή που έχει επιφέρει η πολιτική της λιτότητας. Οι δανειστές, μέσω της αποπληρωμής του χρέους, έχουν ήδη πάρει τη λίβρα της σάρκας που τους αναλογεί, αλλά ζητούν περισσότερα. Το βασικό λάθος πολιτικής εκτίμησης της παρούσας κυβέρνησης ήταν ότι πίστεψε στη δυνατότητα ενός «έντιμου συμβιβασμού», τη στιγμή που η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι το διεθνές κεφάλαιο δεν ζητά απλώς να ακυρώσει τις κατακτήσεις περασμένων δεκαετιών, αλλά τα θέλει ΟΛΑ. Θέλει επαναθεμελίωση της κοινωνίας σε άλλες βάσεις και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι επιστροφή στη μηδενική βάση.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ (της Βάσως Κορδαλή) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 12 Οκτώβριος 2015 14:06

laiki antistasi synergasia 6Στην επιστημονική βιβλιογραφία, αλλά και στην κοινωνική συλλογιστική γίνεται κατά κόρον σύνδεση του φαινομένου της διαφθοράς με οικονομικούς όρους, δηλαδή εμφάνισής του σε περιπτώσεις επίσπευσης υποθέσεων με τον τρόπο που επιθυμούν συγκεκριμένες ομάδες του κοινωνικού συνόλου, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ισχυρή οικονομική και κοινωνική δύναμη.
Εννοιες που χαρακτηρίζουν αυτό το φαινόμενο είναι ‘μίζες’, ‘ξέπλυμα μαύρου χρήματος’, ‘δωροδοκία’, ‘φακελάκι’, ‘παροχή χρημάτων κάτω από το τραπέζι’. Η οικονομική διαφθορά περιορίζεται σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Ωφελείται κατά βάση ο δέκτης των οικονομικών ανταλλαγμάτων. Εδώ εντάσσονται πολιτικοί, ιδιοκτήτες μέσων μαζικής ενημέρωσης και σε δευτερεύοντα βαθμό ανώτερα και μεσαία στελέχη δημόσιων οργανισμών.

Περισσότερα...
 
GUARDIAN: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ (του Paul Mason) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2015 13:26

capitalismΧωρίς να το έχουμε καταλάβει, μπαίνουμε στη μετακαπιταλιστική εποχή. Στο επίκεντρο της γενικότερης αλλαγής που έρχεται είναι η τεχνολογία των πληροφοριών, νέοι τρόποι εργασίας και η κοινόχρηστη οικονομία. Οι παλιοί τρόποι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να εξαφανιστούν, αλλά ήρθε η ώρα να γίνουμε ουτοπικοί. Paul Mason ~ Οι κόκκινες σημαίες και τα ”επαναστατικά” τραγούδια του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, καθώς και η προσδοκία ότι οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν, αναβίωσε για λίγο το όνειρο του 20ου αιώνα: την αναγκαστική καταστροφή της αγοράς από την κορυφή. Για μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα, αυτός ήταν ο τρόπος που η Αριστερά συνέλαβε το πρώτο στάδιο μιας οικονομίας πέρα από τον καπιταλισμό. Η δύναμη θα εφαρμόζονταν από την εργατική τάξη, είτε στην κάλπη είτε στα οδοφράγματα. Η κατάσταση θα ήταν ο μοχλός. Η ευκαιρία θα έρχονταν μέσα από συχνά επεισόδια οικονομικής κατάρρευσης.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΧΡΗΜΑ. ΓΙΑΤΙ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ; ΔΩΣ’ ΜΟΥ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ +5%! Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Πέμπτη, 16 Ιούλιος 2015 14:34

xrima5ekatoΑν αναρωτιέστε γιατί κάθε τόσο χρεοκοπεί ένα κράτος, κάποιες επιχειρήσεις ή χιλιάδες ιδιώτες, και δεν μπορείτε να πιστέψετε πως φταίει μόνο η ανικανότητα των ανθρώπων, η τεμπελιά και η ατιμία τους, τότε δείτε αυτό το σύγχρονο γερμανικό παραμύθι.
Αν μη τι άλλο θα σας δώσει να καταλάβετε την βασική αρχή λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος έτσι όπως έχει στηθεί ως χρηματοπιστωτικό από κάποιους στο παρελθόν. Θα δείτε πόσο ύπουλα ο τόκος ευθύνεται για την μιζέρια όλου του κόσμου. Το βίντεο είναι σύντομο και περιεκτικό για να μην κρατήσει ώρες, για αυτό πράγματα παρουσιάζονται απλουστευμένα, αλλά και κατανοητά... Αβάσιμες συνομωσιολογίες προάγουν τον φασισμό. Ψάξτε την αλήθεια και διασταυρώστε τις πληροφορίες.

Περισσότερα...
 
Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία

Pol Capitalism commonΟ φαύλος κύκλος του θεσμικού, ομολογιακού και κερδοσκοπικού καπιταλισμού και το αδιέξοδο του εμποροβιομηχανικού καπιταλισμού

Η κρίση συσσώρευσης κεφαλαίου, μαζί με την κρίση –λόγω ανταγωνισμού– στενότητας και εμπράγματης παιγνιοποίησης –της κερδοσκοπικής παιγνιοποίησης των αγορών και των παραγωγικών δυνάμεων– έχει, οριστικά, εισέλθει σε έναν νέο κύκλο και ορίζοντα, έναντι του παρελθόντος. Στην κρίση αυτή, τα μεγάλα καπιταλιστικά κράτη διαφοροποιούν σταδιακά τον ρόλο τους, ενώ ο ανθρωπολογικός παράγοντας, τα δημογραφικά, τεχνολογικά και περιβαλλοντικά μεγέθη συνιστούν έναν πρόσθετο παράγοντα που επιβάλλει αυτή τη διαφοροποίηση.

Περισσότερα...
 
«ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» Ή ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ; (του Κώστα Λάμπου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 29 Ιούνιος 2015 14:10

euro18«Γράφοντας κατά της ιδιοκτησίας εγείρω δίκη για κυριότητα σε ολόκληρη την κοινωνία και συνεπώς όσοι δεν κατέχουν σήμερα τίποτα είναι εξίσου ιδιοκτήτες με εκείνους που κατέχουν. Αντί όμως να συμπεράνω ότι η ιδιοκτησία πρέπει να μοιραστεί σε όλους προτείνω, με μέτρο τη γενική ασφάλεια, να καταργηθεί για όλους», Πιέρ Ζοζέφ Προυντόν
Η έννοια της πραγματικής, αντικειμενικής ελευθερίας ορίζεται ως το δικαίωμα των ατόμων και των κοινωνικών συνόλων να μπορούν να κάνουν όλα όσα θεωρούν αναγκαία για την απρόσκοπτη εξέλιξη και ευημερία τους, χωρίς ωστόσο να παραλείπουν την υποχρέωσή τους αυτές οι ενέργειές τους να μην εμποδίζουν, αντίθετα πρέπει να συμβάλλουν για, την απρόσκοπτη εξέλιξη και ευημερία όλων των άλλων.

Περισσότερα...
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 23 Ιούνιος 2015 13:14

7-manceΈνα κείμενο του Βραζιλιάνου φιλοσόφου Euclides André Mance, ο οποίος μίλησε στις 12 Ιούνη στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, για την εμπειρία της Βραζιλίας και των υπόλοιπων χωρών της Λ. Αμερικής, την αναγκαιότητα ανάπτυξης συνεργατικών δικτύων και την οικονομία της απελευθέρωσης. Υπάρχει ποικιλομορφία οικονομικών προσεγγίσεων της Αλληλέγγυας Οικονομίας. Θα παραθέσουμε μία από αυτές στην οποία στηρίχτηκαν τα συνεταιριστικά δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες. Παίρνει υπόψη τις οικονομικές ροές που διαρρέουν τις περιοχές και τα δίκτυα με σκοπό την αναδιοργάνωσή τους με βάση την Αλληλέγγυα Οικονομία.

Περισσότερα...
 
Ο ΕΥΕΛΙΚΤΟΣ ΝΟΜΑΔΑΣ (του Χάρη Ναξάκη) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 06 Απρίλιος 2015 09:37

anthroposΈνας από τους σημαντικότερους ανθρωπολόγους στον κόσμο, ο Αμερικανός Μ. Σάλινς, χαρακτήρισε τις κοινωνίες των κυνηγών-συλλεκτών, αυτές που οι φωταδιστές της προόδου αποκαλούν πρωτόγονες, ως «πρωταρχικές κοινωνίες της αφθονίας». Ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: Οι κυνηγοί-συλλέκτες δουλεύουν λιγότερο απ’ ό,τι εμείς… η αναζήτηση της τροφής δεν χαρακτηρίζεται από ασταμάτητο μόχθο, αλλά αντιθέτως διακόπτεται από γενναιοδωρία σε ελεύθερο χρόνο, διαλείμματα…

Περισσότερα...
 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ (του Ζήση Παπαδημητρίου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 10 Μάρτιος 2015 13:50

patoulh 110315 prosklisi minΗ πρωτοβουλία της Κρυσταλίας Πατούλη να συγκεντρώσει υπό τη μορφή συνεντεύξεων και άρθρων τις απόψεις 180 προσώπων από το χώρο των Γραμμάτων, των Επιστημών και των Τεχνών σχετικά με την κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας εδώ και πέντε χρόνια και να τις εκδώσει, με πολύ κόπο, αποτελεί αναμφίβολα σημαντική πολιτική πράξη.
Η Έρευνα για την κρίση (2010-2014) με τα αποτελέσματά της, συμβάλλει τα μέγιστα στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ των πολιτών της χώρας μας, οι οποίοι, δυστυχώς, «σέρνονται και φέρονται», κοινώς χειραγωγούνται  με χυδαίο τρόπο από τα ΜΜΕ, τα οποία, κυρίως στο χώρο των τηλεοπτικών μέσων, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να αποκρύψουν την αλήθεια, εξυπηρετώντας με το λόγο τους, αν είναι καν λόγος, αλλότρια συμφέροντα, ευτελίζοντας στη συνείδηση μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης, κάθε έννοια αντικειμενικής πληροφόρησης.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΔΥΟ...21οι ΑΙΩΝΕΣ!: ΑΜΥΘΗΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΣΕ ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ (του Χρήστου Κάτσικα) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Παρασκευή, 09 Ιανουάριος 2015 11:58

kaloimathites "Η εικόνα όμως αυτή της ευημερίας ήταν επιφανειακή και περιορισμένη μόνο στις προνομιούχες τάξεις: στους ηγεμονικούς κύκλους, στους μεγάλους γαιοκτήμονες - φεουδάρχες, στους αξιωματούχους της Εκκλησίας, στους μεγάλους επιχειρηματίες του υπερπόντιου εμπορίου.... Στα λιμάνια της δυτικής Ευρώπης έφταναν το χρυσάφι, το ασήμι και τα νέα αγροτικά προϊόντα και στις πόλεις ανεγείρονταν επιβλητικά κτίρια... την ίδια στιγμή οι επαίτες γέμιζαν τους δρόμους της Φλωρεντίας, της ισπανικής Βαλέντσια, του Παρισιού. 

Περισσότερα...
 
Η ΠΕΜΠΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ~ Analyst.gr (του Βασίλη Βιλιάρδου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Παρασκευή, 21 Νοέμβριος 2014 15:15

5i exousia1Από τη στιγμή που ο πλανήτης υπερχρεώθηκε, το χρηματοπιστωτικό τέρας, η παγκόσμια ελίτ όπως συχνά χαρακτηρίζεται, κυβερνάει απολυταρχικά - ανεβάζοντας ή κατεβάζοντας κυβερνήσεις και οδηγώντας τις εξελίξεις, χωρίς καμία αντίσταση από κανέναν
Η κλασσική ερώτηση πολλών ανθρώπων είναι η εξής: «Ποιές είναι αυτές οι αγορές, από τις οποίες εξαρτώνται όλες οι χώρες;» Προφανώς οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν πως είναι κυρίως τα δικά τους χρήματα, οι αποταμιεύσεις τους δηλαδή - με τη μορφή των καταθέσεων, των συντάξεων ή των ασφαλειών ζωής.

Περισσότερα...
 
Η ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (του Κώστα Λαπαβίτσα) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 10 Σεπτέμβριος 2014 09:36

europe greatest depression jpg

Πολιτική αναταραχή λοιπόν στη Γαλλία, καθώς η κρίση του κέντρου της Ευρωζώνης γίνεται όλο και βαθύτερη. Ο πρόεδρος Ολάντ αντιδρά σπασμωδικά στη γερμανική πίεση, χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση και χωρίς να διαφαίνεται ότι υπάρχει αντίληψη της πραγματικής κατάστασης της χώρας. Το πρόβλημα της Γαλλίας δεν είναι απλώς η λανθασμένη πολιτική λιτότητας που εκπορεύεται από το Βερολίνο. Η κρίση της Γαλλίας έχει δομικά αίτια που προέρχονται από την ίδια τη φύση της Ευρωζώνης.

Περισσότερα...
 
ΜΑΝΦΡΕΝΤ ΓΚΕΡΤΝΕΡ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΩΝ" (της Μαρίας Αδαμίδου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Πέμπτη, 04 Σεπτέμβριος 2014 09:14

newego LARGE t 420 54388518Ο Μάνφρεντ Γκέρτνερ έχει κηρύξει ήδη από το 2011 τον "πόλεμο" εναντίον των οίκων αξιολόγησης, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αλλά και τον οικονομικό διασυρμό της Ελλάδας, που την έφερε στο χείλος της χρεοκοπίας.
"Ο Ελβετός καθηγητής Οικονομικών τονίζει ότι το όργιο υποβαθ­μί­σεων από Standard & Poor's, Fitch και Moody's ανατροφοδότησε την κρίση χρέους οδηγώντας τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας"

Περισσότερα...
 
Ο ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ~ Analyst.gr (του Βασίλη Βιλιάρδου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 14 Ιούλιος 2014 12:42

ypogeio polemos2Εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην οικονομική γενοκτονία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση - θύματα της θηριώδους μάχης μεταξύ της δυτικής τρόικας, με απόλυτο ηγέτη τις Η.Π.Α., καθώς επίσης της κίτρινης γάγγραινας, της Κίνας
“Το ευρώ και το δολάριο μοιάζουν με δύο επιβάτες στο ίδιο καράβι – όπου κάποια στιγμή ευρίσκεται ο ένας επιβάτης στο υψηλότερο κατάστρωμα και κάποια άλλη στιγμή στο χαμηλότερο. Μπορούν να αλλάζουν τις θέσεις μεταξύ τους, καθώς επίσης να κινούνται υψηλότερα ή χαμηλότερα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, κάθονται στο ίδιο καράβι - κινούμενοι με την ίδια ταχύτητα, προς τον ίδιο προορισμό. 

Περισσότερα...
 
ΠΩΣ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΕΓΙΝΕ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 01 Ιούλιος 2014 13:31

dolario-anaforaΤην 1η Ιουλίου του 1944 στο Μπρέτον Γουντς των ΗΠΑ 44 χώρες έδιναν το πράσινο φως σε ένα νέο σύστημα σταθερών ισοτιμιών, που έθετε μεταπολεμικά τα θεμέλια για την οικονομική πρωτοκαθεδρία του δολαρίου και των Αμερικανών.
Όταν πριν από 70 χρόνια, την 1η Ιουλίου του 1944, ξεκινούσε η διεθνής διάσκεψη στο αμερικανικό τουριστικό θέρετρο Μπρέτον Γουντς στην Πολιτεία Νιού Χάμσαϊρ, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε ακόμα τελειώσει.

Περισσότερα...
 
Η ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ~ Analyst.gr Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Πέμπτη, 26 Ιούνιος 2014 13:49

yperdinami-xreous1Η οικονομική κατάσταση των Η.Π.Α. επιδεινώνεται με ρυθμό που δεν μπορεί να συλλάβει η φαντασία μας - γεγονός που αποτελεί έναν τεράστιο κίνδυνο για τον πλανήτη, αφού η ενδεχόμενη κατάρρευση τους θα προκαλέσει γεωπολιτική αστάθεια
Οι πολεμικές προετοιμασίες στο Ιράκ, η υπόθεση της Συρίας και η αντιπαράθεση με τη Ρωσία είναι μερικές μόνο από τις εστίες πυρκαγιάς, τις οποίες τροφοδοτούν οι Η.Π.Α. - είτε για να πουλήσουν όπλα, είτε για να εξασφαλίσουν ενεργειακές πηγές, είτε για να εξάγουν φυσικό αέριο από σχιστόλιθο στην ΕΕ, αφού εμποδιστεί η τροφοδοσία της από τη Ρωσία.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ: Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 16 Ιούνιος 2014 14:57

epitroposΟ επίτροπος Κοινωνικών υποθέσεων της Κομισιόν Λάσλο Άντορ κατήγγειλε σήμερα (13-06-14) «τις ελλείψεις στον σχεδιασμό» της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, οι οποίες οδήγησαν, σύμφωνα με τον ίδιο, σε ολέθριες πολιτικές για τα κοινωνικά δικαιώματα των Ευρωπαίων.

Περισσότερα...
 
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία

amer.efialtis 1Δεν πρέπει να έχουμε την ουτοπία πως η κυβέρνηση των Η.Π.Α. θα οδηγήσει το φλεγόμενο αεροπλάνο μακριά από κατοικημένες περιοχές, έτσι ώστε η πρόσκρουση του στο έδαφος να μην συμπαρασύρει τον υπόλοιπο πλανήτη
Ίσως αρκετοί εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι, η οικονομία των Η.Π.Α. επιβραδύνθηκε ξαφνικά το πρώτο τρίμηνο του έτους - παρά τις αντίθετες προβλέψεις, καθώς επίσης παρά τη συνεχή αύξηση των χρηματιστηριακών δεικτών, οι οποίοι συνεχίζουν ακάθεκτοι να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο (άρθρο).

Περισσότερα...
 
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΟΧΗ (του Βασίλη Βιλιάρδου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Πέμπτη, 29 Μάιος 2014 15:36

eyr.synoxi-1Μία διακρατική, προοδευτική «φορολογική» κλίμακα, ανάλογη με την φορολόγηση των εισοδημάτων από τα κράτη, θα ήταν ίσως η ιδανική κοινωνική λύση για την εξομάλυνση των ανισορροπιών και την επίτευξη της ισότητας εντός της Ευρωζώνης.
"Οι γραφειοκρατίες, όπως για παράδειγμα η Κομισιόν, ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διατήρηση τους, παρά για την εκπλήρωση της αποστολής τους. Πρέπει να αναγνωρισθεί ότι μία ένωση κρατών, το καθένα από τα οποία καθοδηγείται από τα δικά του συμφέροντα, είναι ακατάλληλη να διεξαγάγει οποιεσδήποτε εκτελεστικές λειτουργίες, προς όφελος του κοινού καλού".

Περισσότερα...
 
ΜΑΟΥΡΙΤΣΙΟ ΛΑΤΣΑΡΑΤΟ: ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΩΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (του Θανάση Γιαλκέτση) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Παρασκευή, 23 Μάιος 2014 13:43

Πίσω από τη χρήση του όρου «χρηματοπιστωτικό σύστημα» λειτουργεί ακόμα η ιδέα μιας διαίρεσης μεταξύ «πραγματικής» οικονομίας και χρηματοπιστωτικής οικονομίαςΚυκλοφόρησε πρόσφατα και στη γλώσσα μας το βιβλίο του Ιταλού κοινωνιολόγου, φιλοσόφου και ακτιβιστή Μαουρίτσιο Λατσαράτο «Η κατασκευή του χρεωμένου ανθρώπου» (εκδόσεις «Αλεξάνδρεια», μετάφραση Γιώργος Καράμπελας).

Η συνέντευξη του Μαουρίτσιο Λατσαράτο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Il Manifesto».

Περισσότερα...
 
ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 20 Μάιος 2014 15:04

Το ποσό που διαγράφεται ανά νοικοκυριό αγγίζει μέχρι και τα 26.000 ευρώ. Άλλος δρόμος
Η κυβέρνηση της Ισλανδίας ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος διαγραφής μέρους των χρεών για όσους έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια. Πρόκειται για ένα σχέδιο στο οποίο θα ενταχθούν περίπου τα μισά νοικοκυριά της χώρας.

Περισσότερα...
 
Ο ΔΥΤΙΚΟΣ ΜΑΞΙΜΑΛΙΣΜΟΣ (του Βασίλη Βιλιάρδου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 05 Μάιος 2014 13:54

Δυτικός μαξιμαλισμόςΗ υπερβολική απληστία, οι τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνων, η σκόπιμη δημιουργία κρίσεων, η απορρύθμιση της οικονομίας, οι κίνδυνοι παγκόσμιας ύφεσης και η αναγκαιότητα της πολιτικής ένωσης
"Αν και αρκετοί «προέτρεπαν» τον πλανήτη να μην οδηγηθεί στην παγκοσμιοποίηση, πριν ακόμη η Κίνα επιτύχει ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα ύψους 7.000 $, όπως επίσης όχι στην οικονομική ένωση της Ευρώπης, πριν από την πολιτική, κανένας δεν έδωσε σημασία στις «συμβουλές» τους".

Περισσότερα...
 
Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ (του Βασίλη Βιλιάρδου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 11:24

epoxi-ypokrisias 1Μπορεί να αλλάξει η φυσική ροή των πραγμάτων, με βάση την οποία οι αιτίες καθορίζουν τα αποτελέσματα, απλά και μόνο αντικαθιστώντας τις πραγματικές αιτίες με φανταστικές, οι οποίες να ταιριάζουν στα αποτελέσματα που εμείς επιθυμούμε;
"Με δεδομένο τον αποφασιστικό ρόλο που παίζει το διεθνές χρηματιστικό (κερδοσκοπικό) κεφάλαιο στην τύχη των μεμονωμένων χωρών, δεν είναι λάθος να αναφερόμαστε σε ένα παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα - εντός του οποίου τα κράτη ανταγωνίζονται μεταξύ τους, για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τα κεφάλαια, δημιουργώντας ελκυστικές συνθήκες, οι οποίες έχουν προτεραιότητα σε σχέση με άλλους κοινωνικούς σκοπούς.

Περισσότερα...
 
ΦΟΒΟΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΧ ΤΟΥ ’29 ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΤΗ WALL STREET (του Νίκου Κωτσικόπουλου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 14 Απρίλιος 2014 12:07

Αυτό είναι το διάγραμμα με την πορεία του Dow Jones, το 1929 και σήμερα, που κυκλοφορεί από το Φεβρουάριο στη Wall Street με αποτέλεσμα, πολλοί να θέλουν πτώση 10% μήπως και εκτονωθεί η φούσκα. Με κόκκινο ο δείκτης σήμερα και με μαύρο το 1929.Μεγάλη πτώση στις ΗΠΑ, Ασία, Ευρώπη και σε όλες τις διεθνείς αγορές
Ο φόβος διόρθωσης των αγορών ή ενός μεγάλου κραχ, φουντώνει από την Πέμπτη, μεταφέροντας την Παρασκευή, σε Ασία και Ευρώπη, τον απόηχο της προηγούμενης κατάρρευσης στη Wall Street. Αυτό, που στοιχειώνει τους Αμερικανούς χρηματιστές, μετά από ράλι 5 ετών, είναι η πορεία του δείκτη Dow που θυμίζει το 1929...

Περισσότερα...
 
ΚΙΝΑ: Ο ΔΡΑΚΟΣ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ... ('Β Μέρος) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία

Οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις που εντείνονται συνεχώς, επιφέρουν ανησυχία στους κυρίαρχους οικονομικούς κύκλους της χώρας και του εξωτερικούΣυνέχεια από το 'Α Μέρος

Η Κίνα αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια το «ιδανικό παράδειγμα» της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Με ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, χαμηλότατους μισθούς, υπερένταση της εργασίας, οι μεγάλες εταιρίες και οι οικονομικές ελίτ  βρήκαν στη χώρα ένα πραγματικό χρυσωρυχείο, το οποίο τα τελευταία χρόνια προσπαθούν –με όχημα τη μεγάλη οικονομική κρίση σε Η.Π.Α. και Ευρώπη- να εξάγουν και στη Δύση.
Σταδιακά όμως η κατάσταση αυτή αρχίζει να μεταβάλλεται.

Περισσότερα...
 
ΚΙΝΑ: Ο ΔΡΑΚΟΣ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ... (Ά Μέρος) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία

ShanghaiΗ μετάβαση της Κίνας από μία τεράστια φτωχή αγροτική χώρα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των δύο τελευταίων αιώνων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο παγκοσμίως.

Η μετάλλαξη αυτή όμως, που επανέφερε τη χώρα στoν ηγεμονικό ρόλο που επί αιώνες στο παρελθόν κατείχε, έγινε μέσω της στυγνής εκμετάλλευσης του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της. Όπως αποδείχτηκε εκ των γεγονότων και των επιλογών της, η χώρα στην πορεία της προς την παγκόσμια ηγεμονία θα γινόταν ένας παράδεισος των πολυεθνικών και μία εργασιακή κόλαση για το πολυπληθέστερο εργατικό δυναμικό του κόσμου

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ (του Κώστα Βαξεβάνη) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 07 Απρίλιος 2014 11:40

Οι τράπεζες επέλεξαν έναν τρόπο λειτουργίας που υπόσχεται άλλου είδους κέρδη. Δηλαδή δημιουργούν «επενδύσεις» και «προϊόντα», τα οποία είναι εικονικάΑς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και με βάση τα πραγματικά γεγονότα. Αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος όχι για να συμφωνήσουμε, αλλά για να μιλάμε για πράγματα που ισχύουν και όχι για αόριστες πολιτικές.

Οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις που η λειτουργία τους εκ των πραγμάτων συνδέεται με την Οικονομία. Οι μεταβολές σε μια επιχείρηση όπως η τράπεζα, επηρεάζει ή μπορεί και να καθορίζει την Οικονομία, άρα και την κοινωνία. Αυτό είναι ένα δεδομένο.

Περισσότερα...
 
ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ (της Νεφέλης Τζανετάκου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Πέμπτη, 20 Μάρτιος 2014 13:13

Tο παγκόσμιο καθεστώς επενδύσεων ευδοκιμεί κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεωνΑποκαλυπτική μελέτη για εταιρίες που εκβιάζουν κράτη
Αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 1,7 δισ. ευρώ διεκδικούν εταιρείες επενδύσεων από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ισπανίας, σύμφωνα με τη μελέτη που έδωσαν στη δημοσιότητα δύο ευρωπαϊκά think tanks, το Transnational Institute και το Corporate Europe Observatory, η οποία καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο εταιρείες, με την υποστήριξη δικηγόρων, χρησιμοποιούν τις διεθνείς επενδυτικές συμφωνίες για να εξασφαλίσουν υπερκέρδη, μηνύοντας τις κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών που μαστίζονται από την κρίση.

Και τούτο με τη συνυπαιτιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περισσότερα...
 
ΠΕΝΤΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ (του Γιάννη Βαρουφάκη) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 17 Μάρτιος 2014 16:39

samaras - stournarasΑκούγοντας τους ηγέτες μας, στην ΕΕ και στην Αθήνα, να μιλούν για την ελληνική οικονομία, είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς (ιδίως αν δεν ζει στην Ελλάδα) στην πλάνη ότι έχει επέλθει η σταθεροποίηση και, όπου να ’ναι, έρχεται η πολυπόθητη ανάκαμψη.

Κάθε μεγάλο ψέμα στηρίζεται, όπως έλεγε και ο πρώτος διδάξας, ο Γιόζεφ Γκέμπελς, σε πολλές μικρές αλήθειες. Σε μυθεύματα τα οποία όμως στον πυρήνα τους κρύβουν πραγματικά στοιχεία.

Περισσότερα...
 
EΠΕΝΔΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 26 Φεβρουάριος 2014 15:53

TTIP: Το ελεύθερο εμπόριο πάνω από ανθρώπινα δικαιώματα και κρατικούς νόμουςΟι μυστικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ε.Ε. για τη συμφωνία TTIP, η οποία θα υποκαταστήσει την ισχύουσα νομοθεσία και θα κάνει νόμους του κάθε ευρωπαϊκού κράτους τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου που έχουν καθιερωθεί από τις πολυεθνικές.
Το πρώτο ερώτημα είναι πόσο νόμιμο και πόσο ηθικό είναι μια χώρα να σύρεται σε «ειδικό δικαστήριο» γιατί επέλεξε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό ή γιατί αποφάσισε να «παγώσει» τα τιμολόγια του νερού ή να θέσει αυστηρά όρια για την εκπομπή αερίων από τις βιομηχανίες.

Περισσότερα...
 
ΘΕΑΜΑΤΙΚH ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ... “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ!” (του Γιώργου Δελαστίκ) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 26 Φεβρουάριος 2014 13:24

Πλήρης διάψευση των περισσότερων δυτικών οικονομολόγων τα όσα γίνονται στην ΙσλανδίαΈκπληκτοι με τη στάση της κυβέρνησης της Ισλανδίας δείχνουν οι δύο ανταποκριτές του βρετανικού πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερ στο Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα αυτού του νησιωτικού κράτους που βρίσκεται ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την αμερικανική ήπειρο. «Η εδώ κυβέρνηση αισθάνεται ότι μπορεί να αποφύγει τους διεθνείς επενδυτές απολαμβάνοντας ταυτόχρονα οικονομική ανάπτυξη» γράφουν οι Ρόμπερτ Ρόμπερτσον και Σάιμον Τζόνσον. «Η σκληρή στάση απέναντι στους πιστωτές παραμένει δημοφιλής στους ψηφοφόρους παρά τους ελέγχους στη ροή κεφαλαίων που εμποδίζουν τις ξένες επενδύσεις» παραδέχονται.

Περισσότερα...
 
MARK BLYTH: “Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ” (συνέντευξη στο Χ.Ι. Πολυχρονίου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 17 Φεβρουάριος 2014 15:49

Η Ελλάδα έκανε το λάθος να πει την αλήθεια για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ξεκινώντας έναν πανικό που οδήγησε σε αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων«Έπρεπε να παραμείνει πάση θυσία στην Ευρωζώνη προκειμένου να σταματήσει η σήψη. Δυστυχώς η πραγματική ιστορία απέχει πολύ από την επίσημη εκδοχή»
Στην Ευρώπη, κυρίως στην Ευρωζώνη, το θεσμικό πλαίσιο -όπου οι Γερμανοί διαμορφώνουν τις πολιτικές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις υλοποιεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις διευκολύνει- κυριαρχείται πλήρως από την πολιτική της λιτότητας, με συνέπειες που το ελληνικό κοινό γνωρίζει πάρα πολύ καλά.

Περισσότερα...
 
“ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ”ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Παρασκευή, 14 Φεβρουάριος 2014 13:03

Η ΤρόικαΧαμένες θέσεις εργασίας, λουκέτα και φτώχεια, είναι τα αποτελέσματα των «επισκέψεων» της τρόικας, σύμφωνα με το συμπέρασμα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τον ρόλο της στις χώρες του Μνημονίου.
Η σημαντική απώλεια των θέσεων εργασίας, η μαζική εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η αύξηση του πληθυσμού που ζει κοντά στο όριο της φτώχειας, είναι οι τρεις σημαντικότερες συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΠΙΤΗΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ, ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 12 Φεβρουάριος 2014 14:19

Μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα ενημέρωσης με σύνθημα «Η τρόικα επιβλέπει χώρες. Τώρα, υπάρχουν πολίτες που επιβλέπουν την τρόικα!» Είναι για την Ιρλανδία η έξοδος στις αγορές το απόλυτο success story ή μήπως μας δουλεύουν ψιλό γαζί; Πόσες δεκάδες εκατομμύρια ευ­ρώ σε επιπλέον τόκους θα κοστίσει η «μαϊμού» έξοδος της Πορτογαλίας στις αγορές; Με ποιο τρικ σε βά­ρος των φορολογουμένων οι ισπανικές τράπεζες εξασφά­λισαν κεφάλαια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ; Πώς είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να πανηγυρίζει όταν το δημόσιο χρέος, από 129,7% του ΑΕΠ το 2009, έφτασε το 176% το 2013 και στόχος είναι να φτάσει το 124% το 2020;

Περισσότερα...
 
ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 11 Φεβρουάριος 2014 12:49

Το ευρώ θα όφειλε να βρίσκεται στην υπηρεσία της οικονομίας μας και της βιομηχανίας μαςΤη θέση του ότι η ισοτιμία του ευρώ πρέπει να «πέσει» επανέλαβε ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας, Αρνό Μοντεμπούρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Les Echos.

Οπως εκτιμά, το τρέχον επίπεδό της «εκμηδενίζει τις προσπάθειες» βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας οι οποίες καταβάλλονται στη χώρα.

Περισσότερα...
 
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 23 ΕΚ. ΖΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ (του Ζήση Παπαδημητρίου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 29 Ιανουάριος 2014 11:55

Η εικόνα  που παρουσιάζουν τα ελληνικά ΜΜΕ σχετικά με την οικονομική κατάσταση του γερμανικού λαού κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Με βάση τα σημερινά δεδομένα, κοντά 19% των Γερμανών, περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος των συντάξεων είναι 700 Ευρώ το μήνα με πτωτικές τάσεις. 
Το γεγονός ότι η Γερμανία διαθέτει την πλέον ισχυρή πραγματική οικονομία μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σημαίνει και ισοκατανομή του κοινωνικού πλούτου. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα ελληνικά ΜΜΕ σχετικά με την οικονομική κατάσταση του γερμανικού λαού κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Περισσότερα...
 
ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ (του Κώστα Βεργόπουλου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Παρασκευή, 24 Ιανουάριος 2014 12:43

Tο σημερινό ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτρέπει στα ισχυρά μέλη να τρέφονται με τις σάρκες των αδυνάμωνΣτον απολογισμό του 2013, η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ, συνιστά φορτικά στην Ευρωζώνη και στη Γερμανία να ενισχύσει με τα πλεονάσματά της την εσωτερική ζήτηση, ώστε να εξισορροπήσουν τα ευρω-ελλείμματα, να σταθεροποιηθεί η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική αρχιτεκτονική.

Παρόμοια σύσταση προς το Βερολίνο παρουσίασε πρόσφατα ο Αμερικανός υπουργός Τζακ Λιου, παρ' όλο που αποπέμφθηκε από το Γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε, με την επεξήγηση ότι «αυτό πράττει η Γερμανία και δεν έχει ανάγκη έξωθεν συμβούλων».

Περισσότερα...
 
ΟΙ 85 ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ... 3,5 ΔΙΣ. ΑΝΘΡΩΠΩΝ! (του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 22 Ιανουάριος 2014 13:39

DavosΠαγκόσμια οικονομία: και… Νταβός είν’ ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε
Η οικονομική ανισότητα αυξάνεται ραγδαία στον κόσμο τα τελευταία τριάντα χρόνια και προσεγγίζει πλέον ποσοστά παράνοιας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το πλουσιότερο 1% της ανθρωπότητας κατέχει σήμερα το 50% του παγκόσμιου πλούτου.

Περισσότερα...
 
ΕΞΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ICELAND STORY Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 20 Ιανουάριος 2014 13:23

Μπορεί η περίπτωση της Ισλανδίας να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα;Αν και η Ισλανδία γνώρισε το 2008 μια από τις πιο δραματικές οικονομικές συντριβές που θα μπορούσε να βιώσει μια χώρα, η γρήγορη ανάκαμψή της είναι εντυπωσιακή.
Μπορεί ωστόσο η περίπτωση της Ισλανδίας να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα;

Περισσότερα...
 
ΑΦΗΣΑΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (του Νίκου Σβέρκου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Πέμπτη, 16 Ιανουάριος 2014 15:24

To πρόβλημα δεν το είχε η Ελλάδα, αλλά το τραπεζικό σύστημα, και αυτό έπρεπε να σωθεί...Διά στόματος Ολι Ρεν επιβεβαιώνεται ότι οι Ευρωπαίοι θυσίασαν την Ελλάδα για να σώσουν τις τράπεζες και τις οικονομίες τους
Η χθεσινή δήλωση του Ολι Ρεν ενώπιον της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου που διερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας αποκαλύπτει κυνικά το σκεπτικό των «ισχυρών» της Ευρώπης κατά την πρώτη περίοδο εκδήλωσης της κρίσης στην Ελλάδα.

Περισσότερα...
 
ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ “ΖΟΥΡΛΟΜΑΝΔΥΑΣ” ΤΟ ΕΥΡΩ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Πέμπτη, 16 Ιανουάριος 2014 12:47

Paul KrugmanΘα διχάσει την Ευρώπη
«Το ευρώ που επρόκειτο να είναι ο δρόμος για την ευρωπαϊκή ενότητα θα γίνει το μονοπάτι προς μία πολύ διχασμένη ήπειρο που αισθάνεται ότι έχει υποστεί κακοποίηση από τον πυρήνα της», προειδοποίησε ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος.

Περισσότερα...
 
15 ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ (του Δημήτρη Μαλτη) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 15 Ιανουάριος 2014 14:26

Έκθεση-κόλαφος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε.Έκθεση-κόλαφος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Κόλαφο για τη δράση και τις πολιτικές της τρόικας στα υπό «μνημονιακή κατοχή» κράτη, ως προς τον κοινωνικό τομέα, αποτελεί το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που θα συμπεριληφθεί στην έκθεση αξιολόγησης των δανειστών μας.

Περισσότερα...
 
EUROSTAT: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 08 Ιανουάριος 2014 14:21

Σειρά χαμένων γενεών προκαλεί η ανεργία στη χώραΣτο 27,4% το Σεπτέμβριο
Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ε.Ε. εξακολουθεί να εμφανίζει η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Περισσότερα...
 
ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ ΕΝ ΕΤΕΙ 2013 (του Γιώργου Δελαστίκ) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 07 Ιανουάριος 2014 15:12

plousioi-ftoxoi 2013Χριστουγεννιάτικη γροθιά στο στοµάχι! ∆ιαβάζεις τη λίστα και τρελαίνεσαι! Οι δέκα επιχειρηµατίες που κέρδισαν τα περισσότερα λεφτά κατά τη διάρκεια της χρονιάς που τελειώνει αποκόµισαν φέτος συνολικά… 102 δισεκατοµµύρια δολάρια! ∆έκα άνθρωποι, εκατό δισ.! Μέσα στους δέκα ο ιδρυτής της Μάικροσοφτ, ο διευθύνων σύµβουλος του Φέισµπουκ, οι δύο συνιδρυτές της Γκουγκλ, ο διευθύνων σύµβουλος της Άµαζον – και οι πέντε Αµερικανοί. Τρεις ακόµη Αµερικανοί συµπεριλαµβάνονται στους δέκα σούπερ κερδισµένους του 2013: δύο «επενδυτές» της Γουολ Στριτ κι ένας ιδιοκτήτης καζίνο. Ενας Γιαπωνέζος που ασχολείται µε τις τηλεπικοινωνίες κι ένας κινέζος µεγιστάνας των κατασκευών συµπληρώνουν τη δεκάδα.

Περισσότερα...
 
1914-2014 (του Βασίλη Βιλιάρδου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Παρασκευή, 03 Ιανουάριος 2014 14:49

merkel minΗ επέτειος των εκατό χρόνων από το απίστευτο όργιο της βίας, από τον πιο καταστροφικό πόλεμο όλων των εποχών, στον οποίο συμμετείχαν 60 εκατομμύρια στρατιώτες από πέντε ηπείρους, βρίσκει ξανά τον πλανήτη με τα ίδια συμπτώματα...

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος, για τον οποίο οι κάτοικοι αυτού του εύπορου, μικρού νησιού, δεν θα έπρεπε να απολαύσουν τις χριστουγεννιάτικες γιορτές" (Economist για τη Βρετανία, ακριβώς εκατό χρόνια πριν).

Περισσότερα...
 
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Παρασκευή, 03 Ιανουάριος 2014 17:07

italy ftoxeiaΣε κατάσταση ένδειας βρίσκεται το 12,7% των νοικοκυριών και το 15,8% των πολιτών της Ιταλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Istat) για το 2012.

Πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά που καταγράφηκαν από όταν άρχισαν να τηρούνται σχετικά στοιχεία, το 1997.

Περισσότερα...
 
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Πέμπτη, 19 Δεκέμβριος 2013 12:32

Σε όλες τις χώρες που εφαρμόζεται το πρόγραμμα προσαρμογής το δημόσιο χρέος έχει αυξηθείΈντονη κριτική στην τρόικα και στην Ευρωζώνη ασκείται στο προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα πεπραγμένα και τον ρόλο της τρόικας στην αντιμετώπιση της κρίσης, που κατατέθηκε την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου. Όπως σημειώνεται τα προγράμματα προσαρμογής που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα δεν εμπόδισαν την ελεγχόμενη χρεοκοπία, αλλά ούτε και την μετάδοση της κρίσης στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Επιπλέον, γίνεται λόγος για έλλειψη νομικής βάσης στη σύσταση της τρόικας.

Περισσότερα...
 
Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΛΙΤ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ: ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΔΙΑΛΥΣΗ; Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 17 Δεκέμβριος 2013 13:17

Scrap-euroΟ Φρανσουά Εζμπούρ ανήκει στη γαλλική ελίτ, είναι στυλοβάτης του ‘ευρωπαϊσμού’ και υποστηρικτής της νομισματικής ένωσης από την αρχή της. Έχει περάσει από σειρά θέσεων υψηλής ευθύνης στο γαλλικό κράτος, περιλαμβανομένου και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Είναι σήμερα διευθυντής του International Institute of Strategic Studies (IISS) που είναι ένα διεθνές ινστιτούτο ερευνών με στενότατη διαπλοκή με τους αμυντικούς μηχανισμούς της Δύσης. 

Περισσότερα...
 
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: ΦΟΒΙΕΣ, ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 16 Δεκέμβριος 2013 12:40

Η παραμικρή μεταβολή της Κίνας στην πολιτική ομολόγων πυροδοτεί νέες φήμες και σενάριαΓιατί οι Κινέζοι δεν αγοράζουν πλέον τόσα πολλά αμερικανικά ομόλογα; Θα καταρρεύσει η αμερικανική οικονομία; Ετοιμάζει το Πεκίνο οικονομική επίθεση στον μεγαλύτερο πελάτη των ίδιων του των προϊόντων; Μήπως στο τέλος, στο “σκάσιμο της φούσκας”, αυτά τα περιβόητα ομόλογα, αποδειχθούν άχρηστα χαρτιά;

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι η αμερικανική οικονομία δεν έχει καταρρεύσει εξαιτίας της συνεχιζόμενης έκδοσης ομολόγων τα οποία αγοράζουν κράτη και οργανισμοί (αμερικανικοί ή ξένοι) πιστεύοντας ότι ένα αμερικανικό ομόλογο είναι αρκετά ασφαλές, σε έναν κόσμο όπου «σχεδόν όλες οι αγορές είναι φούσκες» [1] όπως παραδέχεται ευθέως ένα από τα μεγαλύτερα ομολογιακά fund του πλανήτη, η Pimco.

Περισσότερα...
 
BOYTIA ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΕΠ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Πέμπτη, 12 Δεκέμβριος 2013 15:41

Κατάρρευση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, βίαιη φτωχοποίηση μιας ολόκληρης χώραςΣημαντική πτώση της τάξης του 13% έχει σημειώσει από το 2010 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα το 2012 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ανήλθε στο 75% του μέσου κοινοτικού όρου από 80% που ήταν το 2011 και 88% το 2010.

Περισσότερα...
 
ΚΕΡΔΗ 260 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 10 Δεκέμβριος 2013 15:42

Σημαντικά κέρδη των Ευρωπαϊκών Ταμείων από τη φορολόγηση των Ευρωπαίων πολιτώνΤα δύο ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), που θεωρούνται συχνά ως πιθάρια χωρίς πάτο για τα χρήματα των φορολογουμένων, στην πραγματικότητα καταγράφουν κέρδη, όπως έδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις τους για το 9μηνο του 2013.

Περισσότερα...
 
ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 4 ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Παρασκευή, 06 Δεκέμβριος 2013 13:58

Τεράστια άνοδος της φτώχειας στην Ε.Ε. Σοκάρουν τα στοιχεία της Eurostat βάσει των οποίων 124,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ, που αντιστοιχεί στο 24,8% του συνολικού πληθυσμού, κινδυνεύουν με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία τονίζει ότι η δυσοίωνη αυτή στάση εντείνεται καθώς το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 είχε διαμορφωθεί στο 24,3%.

Περισσότερα...
 
MOYIΖΝΙΕΚΣ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΞΕΧΑΣΕ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 03 Δεκέμβριος 2013 14:09

Ε.Ε των δανειστών και των τραπεζών Οι διεθνείς δανειστές «παρέλειψαν να συμπεριλάβουν τα ζητήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε πολλά από τα προγράμματα βοήθειας που εφάρμοσαν σε ευρωπαϊκές χώρες», υπογραμμίζει ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς.

Περισσότερα...
 
“ΠΑΤΟ” ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ Η ΕΛΛΑΔΑ – ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΡΤΗ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 27 Νοέμβριος 2013 14:40

Ο μισθολογικός χάρτης της ΕυρώπηςΜαζι με την Πορτογαλία και την Πολωνία η χώρα μας κατατάσσεται στις χώρες με τους πιο χαμηλούς κατώτατους μισθούς όπως προκύπτει από το σχετικό αναλυτικό πίνακα της εφημερίδας Le Monde που κατάρτισε με αφορμή την απόφαση της Γερμανίας για θέσπιση μηνιαίου κατώτατου μισθού.

Περισσότερα...
 
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΛΕΠΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ (του Γιώργου Δελαστίκ) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Παρασκευή, 22 Νοέμβριος 2013 13:46

Greece UprisingΠολύ λίγοι, αν όχι ελάχιστοι, είναι οι Ελληνες που πιστεύουν τον προπαγανδιστικό κυβερνητικό ισχυρισμό περί δήθεν επερχόμενης ανάπτυξης. Αυτό το ξέραμε. Εκείνο που διαπιστώνουμε τις τελευταίες μέρες είναι ότι την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου δεν την πιστεύουν ούτε οι ξένοι. Μάλιστα, όχι απλώς δεν πιστεύουν ότι έρχεται ανάπτυξη, αλλά αντιθέτως φοβούνται ότι στη χώρα μας θα γίνει κοινωνική έκρηξη, αν συνεχιστεί η ασκούμενη πολιτική λιτότητας και φορολογικού γδαρσίματος των Ελλήνων!

Περισσότερα...
 
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ (του Δημήτρη Μάρδα) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 20 Νοέμβριος 2013 13:13

Xαοτικές και όλο μεγαλύτερες οι οικονομικές ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδοΤο  0,7% των ενηλίκων του πλανήτη ελέγχει το 41,0% του παγκόσμιου πλούτου. Αυτά τα στοιχεία δημοσιοποίησε η τράπεζα Credit Suisse για το έτος 2013. Το 0,7% αντιστοιχεί σε 32 εκατομμύρια άτομα, που διαθέτουν πλούτο άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Οι «πληβείοι» ενήλικοι του πλανήτη, δηλαδή το 3.207 εκατ. με πλούτο κάτω των 10 χιλιάδων δολαρίων, κατέχουν μόνο το 3% του παγκόσμιου πλούτου.

Περισσότερα...
 
Η “ΠΤΩΣΗ” ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΔΩΝ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 04 Νοέμβριος 2013 14:29

Μπορεί να ακούγεται κάπως παράδοξο, όμως η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, αντί να αυξάνεται, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, τελικά μειώνεται.Περισσότερο από το 90% των αποθεμάτων ελέγχεται από τις κυβερνήσεις που «κάθονται» πάνω στο πετρέλαιο
Μπορεί να ακούγεται κάπως παράδοξο, όμως η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, αντί να αυξάνεται, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, τελικά μειώνεται. Κάτι που άρχισε να συμβαίνει στον δυτικό κόσμο από το 2005 κιόλας, δηλαδή πολύ νωρίτερα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Θα μπορούσε, δηλαδή, να θεωρηθεί ίσως και σαν ένας δείκτης «πρόβλεψης» της κρίσης η μείωση της πετρελαϊκής ζήτησης. Σαν προάγγελος, δηλαδή, για την ύφεση που θα ακολουθούσε το 2008 και που ταλανίζει μέχρι σήμερα τη Δύση...

Περισσότερα...
 
ΕΥΡΩΠΗ, ΜΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΟΥ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Πέμπτη, 31 Οκτώβριος 2013 13:13

Στη φτώχεια βυθίζονται η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρεςΣε μία άνευ προηγουμένου βίαιη φτωχοποίηση εκατομμυρίων Ευρωπαίων οδηγεί η οικονομική κρίση, με τους αριθμούς να ξεπερνούν τις εφιαλτικότερες προβλέψεις.

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, της οποίας ο πληθυσμός φτωχοποιείται μαζικά. Οι κυβερνήσεις υπηρέτες του χρηματοπιστωτικού συστήματος οδηγούν σε εξαθλίωση εκατομμύρια ανθρώπων σε έναν από τους θεωρούμενους πυλώνες του παγκόσμιου καπιταλισμού, την Ε.Ε.

Περισσότερα...
 
ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΜΑΡΚΟΥΖΕ: ΕΚΛΕΠΤΥΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΩΜΗ ΣΚΛΑΒΙΑ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 30 Οκτώβριος 2013 13:07

Herbert MarcuseOι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν πια ούτε να φανταστούν, με τή στενή έννοια, έναν κόσμο με ποιοτικά διαφορετικό λόγο και πράξη, μια και η κοινωνία καταπνίγει κάθε προσπάθεια αντίθεσης και καθορίζει τή φαντασία. Όσοι βρίσκονται στις ζώνες πείνας τής κοινωνίας τής αφθονίας γίνονται αντικείμενα τόσο κτηνώδικης μεταχείρισης που αναβιώνει τά μεσαιωνικά βασανιστήρια και μερικά άλλα πιο πρόσφατα. Όσο για τούς άλλους, λιγότερο απόκληρους, η κοινωνία απαντά στην ανάγκη τους για ελευθερία ικανοποιώντας ανάγκες που κάνουν υποφερτή κι ίσως ανυποψίαστη τή σκλαβιά.

Περισσότερα...
 
ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ (του Γιώργου Δελαστίκ) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 29 Οκτώβριος 2013 13:38

Μια βίαιη και χωρίς σταματημό φτωχοποίηση ενός λαούΔεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό στατιστικό στοιχείο που να προκαλεί αισιοδοξία. Οι Ελληνες φτωχαίνουν συνεχώς, όλο και περισσότερο, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί δήθεν επερχόμενης ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας. Εβγαλε για παράδειγμα η ΕΛΣΤΑΤ, η στατιστική υπηρεσία, τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2013 (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) που αφορούν στο διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών. Μαύρα μαντάτα. Νέα μείωση κατά 9,3% σε σύγκριση με το περυσινό δεύτερο τρίμηνο του 2012 - από 33,2 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι έπεσε φέτος στα 30,1 δισεκατομμύρια. Δεν πρόκειται για εξαίρεση, δυστυχώς. Είναι το δέκατο τρίτο (!) συνεχόμενο τρίμηνο που σημειώνεται πτώση. Πάνω από τρία χρόνια δηλαδή το εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται ασταμάτητα.

Περισσότερα...
 
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ Ε.Ε.-Η.Π.Α. (του Βαγγέλη Δεμίρη) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Παρασκευή, 25 Οκτώβριος 2013 15:10

Πώς θα πείσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την κοινή γνώμη ότι ο προστατευτισμός δεν αποτελεί λύση και ότι οι συμφωνίες αυτές μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίαςΜετά το αίσιο τέλος στην εμπορική συμφωνία με τον Καναδά έφτασε «η ώρα της αλήθειας» για την Ε.Ε., που επεξεργάζεται ανάλογη συμφωνία και με τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να καταλήξει στη μεγαλύτερη ζώνη ελευθέρων συναλλαγών στον κόσμο. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με τη Ουάσιγκτον είναι ακόμη πιο περίπλοκες από ό,τι εκείνες με τον Καναδά και καθοριστικές, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η καναδική οικονομία αντιπροσωπεύει το ένα δέκατο της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ η αμερικανική φτάνει σχεδόν σε μέγεθος την ευρωπαϊκή οικονομία.

Περισσότερα...
 
ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ: ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΣΤ' ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ; Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 22 Οκτώβριος 2013 12:51

Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίαςΕκμετάλλευση ετυμολογικά σημαίνει «βγάλσιμο του μετάλλου» (απ’ το μετάλλευμα που το περιέχει και που υπάρχει σε φυσική κατάσταση). Η συναρπαστική λογική της γλώσσας αποκαλύπτει όλο το εύρος και όλο το βάθος αυτής της τρομερής λέξης, γύρω από την οποία περιστρέφονται όλοι οι κοινωνικοί αγώνες από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Αν μάλιστα πάρουμε υπόψη πως το πιο σπάνιο και συνεπώς πολύτιμο μέταλλο που υπάρχει στη φύση είναι ο χρυσός, τότε ο εκμεταλλευόμενος θα μπορούσε να είναι κάτι σαν... χρυσωρυχείο. Πράγματι, για να 'χεις χρυσό σε ράβδους ή σε νόμισμα δεν είναι ανάγκη να ‘σαι χρυσορύχος, αρκεί να ’σαι εκμεταλλευτής.

Περισσότερα...
 
BLOOMBERG: ΟΙ ΠΙΟ ΣΠΑΤΑΛΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ; ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΤΕ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 16 Οκτώβριος 2013 12:13

Τα ευρωπαϊκά χρέη σε πλήρη αντίθεση με την αντίληψη που διαδίδουν ΜΜΕ και κυβερνήσειςΟι Δανοί είναι οι πιο χρεωμένοι στον κόσμο και παρόλ’ αυτά ετοιμάζονται να δανειστούν ακόμη περισσότερο καθώς η αγορά ακινήτων τους, διογκώνεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «οι συζητήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία συχνά οδηγούν σε στερεότυπα περί ολιγαρκούς Βορρά και απρόσεκτου Νότου», όμως «στην πραγματικότητα πολλά από τα στερεότυπα ισχύουν αντίστροφα» και εν τέλει δεν ισχύουν καθόλου.

Περισσότερα...
 
ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΖΟΥΝ 880.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 14 Οκτώβριος 2013 12:23

Σαν σκλάβοι "εργάζονται" σχεδόν 1 εκ. άνθρωποι στην ΕυρώπηΠερίπου 880.000 άνθρωποι εργάζονται σε συνθήκες σκλαβιάς στην ευρωπαϊκή επικράτεια, σύμφωνα με την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Το ένα τέταρτο, μάλιστα, έχουν πέσει θύματα (και) σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Τα στοιχεία αυτά, αναφέρονται σε έκθεση της επιτροπής CRIM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Περισσότερα...
 
ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ: ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗ LEHMAN BROTHERS Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 09 Οκτώβριος 2013 12:43

Πίσω από ένα ανεξέλεγχτο χρηματοπιστωτικό τομέα, κρύβεται το χειρότερο βιοτικό επίπεδο 4 και πλέον δεκαετιών«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ευημερία έχει επιστρέψει»
«Πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της τράπεζας επενδύσεων Lehman Brothers, που προκάλεσε την χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης, κανείς στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ευημερία έχει επιστρέψει», γράφει σε άρθρο του ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Περισσότερα...
 
Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 07 Οκτώβριος 2013 14:03

europeans-over-austerityΜεγάλη δημοσκόπηση με πολίτες απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης για το καυτό ζήτημα της λιτότητας διενήργησε πρόσφατα το Ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Gallup για την πλατφόρμα Debating Europe.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 13 ώς τις 23 Σεπτεμβρίου σε 6.177 ανθρώπους στην Ε.Ε. Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται από την αρχή της κρίσης απέτυχαν.

Περισσότερα...
 
ΧΡΩΣΤΑΣ; ΔΩΣΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ! Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Πέμπτη, 03 Οκτώβριος 2013 11:56

Συνεχίζεται η προσπάθεια για αρπαγή της ακίνητης περιουσίας και την παράδοσή της στην ολιγαρχία...Νέα νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών για τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά αδυνατούν να τις αποπληρώσουν.

Στην περίπτωση αυτή, και για να αποφύγουν τη φυλάκιση, μπορούν να εκχωρούν τα ακίνητά τους στο κράτος!

Περισσότερα...
 
ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΑ (του Πωλ Κρούγκμαν) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 02 Οκτώβριος 2013 13:39

Paul KrugmanΕντάξει, ένα προσωρινό χρηματοδοτικό κενό της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν είναι και το τέλος του κόσμου.
Όμως τυχόν χρεοκοπία της, η οποία θα συμβεί αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει σύντομα το πλαφόν του δημόσιου δανεισμού, μπορεί να προκαλέσει οικονομική καταστροφή.
Δυστυχώς πολλοί Ρεπουμπλικανοί είτε δεν το καταλαβαίνουν είτε δεν τους νοιάζει.

Ας μιλήσουμε πρώτα για τα οικονομικά.

Περισσότερα...
 
ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΝΑ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ (του Ντ. Χάρβεϊ) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 01 Οκτώβριος 2013 12:54

HarveyΑπό τα ζητήματα της στέγασης μέχρι τους μισθούς, ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ υποστηρίζει ότι η εξέταση των αντιφάσεων του καπιταλισμού μπορεί να δείξει τον δρόμο προς έναν εναλλακτικό κόσμο

Περισσότερα...
 
H ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ... ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥΣ (του Γιώργου Δελαστίκ) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 30 Σεπτέμβριος 2013 13:29

2 χιλιάδες δισεκατομμυριούχοι έχουν διπλάσια περιουσία από το ΑΕΠ της Ινδίας των 1,3 δις κατοίκων!Εξαιρετικά εκνευριστικό είναι σίγουρα να ακούει κανείς αυτή την εποχή της μαζικής εξαθλίωσης κάποιους να ισχυρίζονται ότι «η κρίση είναι ευκαιρία».
Ακόμη πιο εκνευριστικό όμως είναι όταν διαπιστώνει κανείς με αδιάσειστα στατιστικά στοιχεία ότι πραγματικά «η κρίση είναι ευκαιρία» περαιτέρω πλουτισμού, αλλά για τους... δισεκατομμυριούχους και τους πολυεκατομμυριούχους!

Περισσότερα...
 
ΓΙΟΥΤΑ: Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΝΕΑ "ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ" Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Παρασκευή, 27 Σεπτέμβριος 2013 14:29

giouta-pontikiΌλοι οι δρόμοι στις ΗΠΑ, τώρα τελευταία, οδηγούν στην... Wall Street West. Ναι, ήταν τέτοια η επιτυχία της Wall Street που σκέφτηκαν να ανοίξουν και «παράρτημα». Ποια είναι αυτή η νέα «Γη της Επαγγελίας» του νεοφιλελευθερισμού, για χάρη της οποίας τρέχουν τα σάλια των πολυεθνικών;

Πρόκειται για τη Γιούτα, μια μορμονοκρατούμενη πολιτεία, που εδώ και τρία χρόνια φιγουράρει πρώτη στη λίστα του «Forbes» με τις «καλύτερες πολιτείες για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στις ΗΠΑ».

Περισσότερα...
 
ΓΚΡΕΓΚ ΠΑΛΑΣΤ: “ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ” (της Ιωάννας Νιαώτη) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 24 Σεπτέμβριος 2013 11:31

«Εκπλήσσομαι που η βία μέχρι τώρα είναι τόσο περιορισμένη» δηλώνει στην «Κ.Ε.», με το γνωστό προκλητικό του στιλ, ο Γκρεγκ Πάλαστ«Αυτό είναι το αντίδοτο στη φασιστική βία: δώστε και πάλι ζωή στην οικονομία. Και στείλτε το Δούρειο Ιππο της λιτότητας πίσω στους Γερμανούς.
Περιμένετε τα χειρότερα. Θα έρθουν.
Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά εκπλήσσομαι που η βία μέχρι τώρα είναι τόσο περιορισμένη. Οταν οι άνθρωποι είναι με την πλάτη στον τοίχο, αντιμετωπίζοντας την ανεργία που φθάνει στο 28%, συχνά τείνουν να κατηγορούν άλλα θύματα, αντί να κυνηγήσουν τους βασανιστές τους».

Περισσότερα...
 
OIKONOMIKEΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΗ ΕΠΟΧΗ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 18 Σεπτέμβριος 2013 12:15

Oι εισοδηματικές ανισότητες στη Βρετανία πλησιάζουν τις αντίστοιχες της Βικτωριανής εποχής, τον 19ο αιώνα!Οι οικονομικές ανισότητες στη Βρετανία αυξάνονται με τέτοιο ρυθμό, ώστε το 2025 θα φτάνουν και θα ξεπερνούν τις αντίστοιχες ανισότητες που υπήρχαν στη χώρα κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, στην Βικτωριανή Εποχή.

Η έρευνα του  Centre for Analysis of Social Exclusion (Κέντρο Ανάλυσης Κοινωνικού Αποκλεισμού) δείχνει ότι οι ανισότητες στη βρετανική κοινωνία ξεπερνούν κατά πολύ τις ανισότητες που παρατηρούνται σε αρκετές φτωχές οικονομίες του Τρίτου και Τέταρτου Κόσμου.

Περισσότερα...
 
OXFAM: ΒΑΛΤΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Πέμπτη, 12 Σεπτέμβριος 2013 13:39

Η λιτότητα οδηγεί σε φτωχοποίηση τεράστια τμήματα πληθυσμού στην ΕυρώπηΤον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση των αυστηρών μέτρων λιτότητας κρούει η διεθνής οργάνωση κατά της φτώχειας Oxfam, προβλέποντας ότι εάν η Ευρώπη συνεχίσει να εφαρμόζει αυτήν την πολιτική σχεδόν 146 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας μέχρι το 2025.

Περισσότερα...
 
TO NTIΤΡΟΪΤ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 03 Σεπτέμβριος 2013 13:56

Πέντε βασικές ομοιότητες μεταξύ χρεοκοπίας του Ντιτρόιτ και της Ελλάδας Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε-Οι ομοιότητες που σκοτώνουν
«Η ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνεται, αλλά σίγουρα φτιάχνει ομοιοκαταληξίες», έγραφε ο Μαρκ Τουέιν. Δεν είχε άδικο. Ο αρθρογράφος των Financial Times, B. Μινχάου, που έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές ως “εκπρόσωπος του λόμπι της δραχμής” από τους θιασώτες των μνημονίων επισκέφτηκε το Ντιτρόιτ και γράφει για τις ομοιότητες με την ελληνική χρεοκοπία.

Περισσότερα...
 
INE ΓΣΕΕ: Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΥΨΗΛΗ ΓΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ! Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 02 Σεπτέμβριος 2013 12:30

20 και πλέον χρόνια για να πέσει η ανεργία στο 10% σύμφωνα με το Ινστιτούτο ΕργασίαςΘα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να πέσει η ανεργία κάτω από το 10% και να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, όπως αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες, ενόψει ΔΕΘ.

Περισσότερα...
 
ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟ ΑΝΟΗΤΟ ΘΥΜΑ (του Βασίλη Βιλιάρδου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Παρασκευή, 30 Αύγουστος 2013 12:15

Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως το προπέτασμα καπνού που κρύβει πολύ χειρότερες οικονομικές πραγματικότητες άλλων κρατώνΔιαπιστώνοντας ότι η Ισπανία παραποιεί τα στατιστικά της στοιχεία, ανακοινώνοντας υψηλότερο ΑΕΠ, αναρωτιόμαστε γιατί η Ελλάδα αποδέχεται το διεθνή εξευτελισμό της – επίσης, τόσες αποτυχημένες «συνταγές θεραπείας» της οικονομίας της
Η Ελλάδα, με τα αλλεπάλληλα λάθη όλων των κυβερνήσεων της, σκόπιμα και μη, έχει κλείσει σταδιακά πολλές «εξόδους κινδύνου» - όπως ήταν, για παράδειγμα, η «αναστολή πληρωμών» πριν από την εισβολή του ΔΝΤ, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα όταν το δημόσιο χρέος ήταν μη ενυπόθηκο, υπαγόμενο στο εθνικό δίκαιο και μετατρέψιμο σε δραχμές (πριν από την υπογραφή του PSI δηλαδή) κοκ.   

Περισσότερα...
 
Η ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ (του Κώστα Λαπαβίτσα) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 27 Αύγουστος 2013 15:47

Kαμία δυνατότητα ανάπτυξης με την παρούσα υπονόμευση του παραγωγικού ιστού της χώραςΤην άνοιξη του 2010 η Ελλάδα αντιμετώπισε ένα στρατηγικό δίλημμα: παραμονή στην ΟΝΕ και συνακόλουθη ‘εσωτερική υποτίμηση’, ή έξοδο από την ΟΝΕ με άρνηση πληρωμής του χρέους. Χωρίς ουσιαστική συζήτηση και με εντυπωσιακή σύμπνοια όλων των πολιτικών κομμάτων – μη σας μπερδεύουν οι μετέπειτα φραστικές κορώνες, αριστερές και δεξιές – η χώρα μπήκε στον πρώτο δρόμο. Η καταστροφή που ακολούθησε επιβεβαιώνει ότι έγινε ιστορικό σφάλμα που θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις.  

Τι θα γίνει όμως από δω και πέρα αν η Ελλάδα συνεχίσει στο ίδιο δρόμο;
Μια απάντηση μας δίνει η κατάσταση του βιομηχανικού ιστού της χώρας μετά από τρία χρόνια ‘εσωτερικής υποτίμησης’.

Περισσότερα...
 
Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΑΡΓΗ Η' ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ (του Samuel Brittan) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 13 Αύγουστος 2013 14:28

ft com euro2dayΤρία απίθανα σενάρια για την εξέλιξη της κρίσης και ένα ακόμη, το μόνο εφικτό: έξοδος ή έξοδοι από το ευρώ και διάλυση. Η κόλαση, αλλά και η λύτρωση που θα φέρει στον εξαντλημένο Νότο. Ο παράγοντας χρόνος. Γράφει ο Samuel Brittan.
Φανταστείτε ένα γωνιακό μαγαζί που δεν πηγαίνει καλά. Στα καλύτερά του δεν μπορεί να παράσχει στον ιδιοκτήτη ένα ελάχιστο βιοτικό επίπεδο. Στα χειρότερά του, δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα πάγια και συνεχίζει να λειτουργεί χάρη στα δανεικά και στις δωρεές από συγγενείς, φίλους και καλοθελητές. Ένας από αυτούς μάλιστα ακούστηκε να αναφέρει πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να επιβιώσει το μαγαζί και πρόσθεσε: «Πιστέψτε με, θα είναι αρκετό».

Περισσότερα...
 
BIS: 'ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ'' ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 12 Αύγουστος 2013 13:35

BIS-skefteite-to-adianoito-xreos-ton-hpa 220-Δε ξέρω τι λέει ο Στουρνάρας, καλά-καλά δεν ξέρω ποιος είναι αυτός, εγώ πάντως είμαι μεγαλοτραπεζίτης της BIS, της ανώτατης ένωσης του παγκόσμιου τραπεζικού κεφαλαίου, και εμμέσως -πλην- σαφώς σας λέω ότι θα βάλουμε χέρι στις τραπεζικές καταθέσεις. Βέβαια, οι δημοσιογράφοι περισσότερο θα προβάλλουν τους πολιτικάντηδες παρά εμένα, οπότε οι περισσότεροι πάλι "θα πέσουν από τα σύννεφα" όταν οι καταθέσεις κατασχεθούν...

Αυτές τις μέρες ακούσαμε μέχρι και τους πολιτικάντηδες της Ελλάδας, μαζί με τα φερέφωνα τους στα ΜΜΕ, να προτρέπουν τον κόσμο να επιστρέψει τις αποταμιεύσεις του πίσω στις τράπεζες.

Περισσότερα...
 
"ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ": Ο ΜΟΝΙΜΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 06 Αύγουστος 2013 12:08

Detroit Financial DistrictΗ βρετανική Daily Mail αστειευόταν πρόσφατα με το ύψος του αμερικανικού χρέους, προσπαθώντας προφανώς να “ξεχάσει” την τραγική κατάσταση της βρετανικής οικονομίας: «Ένα τεράστιο χρέος για την ανθρωπότητα. Το χρέος των ΗΠΑ σχεδόν φτάνει στο φεγγάρι αν συσσωρευτεί από τη Γη σε πεντοδόλλαρα». [1]

Η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη φαίνεται να βρίσκεται σε μία αδιέξοδη κρίση χρέους, την οποία πληρώνουν συνεχώς οι Αμερικανοί φορολογούμενοι, αλλά κανένας από αυτούς που την δημιούργησε, από τον πολιτικό και χρηματοπιστωτικό τομέα.

Περισσότερα...
 
TΖΕΪΜΣ ΓΚΑΛΜΠΡΕΪΘ: “ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ” Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 31 Ιούλιος 2013 14:54

GalbraithΟ αμερικανός οικονομολόγος φοβάται για το μέλλον της Ευρώπης
«Φοβάμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει», δηλώνει ο αμερικανός οικονομολόγος, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν πορεία, διαγράφοντας μέρος του ελληνικού χρέους, μεριμνώντας για τις ελληνικές τράπεζες, εφαρμόζοντας αναπτυξιακά μέτρα και διασφαλίζοντας τους αδυνάτους.

Υποστηρίζει δε ότι η Ευρώπη «βρίσκεται πιο κοντά στην κατάρρευση παρά στη λύση» και προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να την εγκαταλείψει.

Περισσότερα...
 
ITAΛΙΑ: ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ, ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ! (της Κατερίνας Τζαβάρα) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 29 Ιούλιος 2013 12:41

Tρομακτικοί οι αριθμοί της φτώχειας και της ανεργίας στην 3η οικονομία της ΕυρωζώνηςΤην αισιοδοξία του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, στις αρχές Ιουλίου, ήρθαν τώρα να ισοπεδώσουν οι αριθμοί, καθώς πάνω από 500.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία χάθηκαν, η αυτοκινητοβιομηχανία εμφανίζει μείωση κατά 40%, η ύφεση στην αγορά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και πάνω από 8 εκατ. Ιταλοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

Μπορεί η ιταλική οικονομία να είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, αλλά εξακολουθεί να βυθίζεται στην ύφεση, την ώρα που η πολιτική της ηγεσία αποδεικνύεται, όπως σχολιάζουν αναλυτές, ανίκανη να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σχετική ανάκαμψη.

Περισσότερα...
 
ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ 1 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΩΡΑ! Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Παρασκευή, 26 Ιούλιος 2013 12:34

Εργαζόμενοι για 1 ευρώ την ώρα: αυτή είναι η "καλύτερη" οικονομία της ΕυρώπηςΩς αχθοφόρους στον σιδηροδρομικό σταθμό έναντι αμοιβής 1,05 ευρώ την ώρα απασχολεί η πόλη του Σουηβικού Γκμουντ τους πρόσφυγες που υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Οι πρόσφυγες, προερχόμενοι κυρίως από χώρες της Αφρικής και από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, διαμένουν προς το παρόν στο προσφυγικό καταφύγιο της πόλης και, σύμφωνα με τον Δήμο, εργάζονται εθελοντικά, χωρίς το γεγονός αυτό να συνδέεται με την τύχη της αίτησής τους για άσυλο.

Περισσότερα...
 
ΕΧΙΤ ΟPTION (του Γιάννη Βαρουφάκη) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Δευτέρα, 22 Ιούλιος 2013 12:31

H Γερμανία θέλει να εκβιάζει τις υπόλοιπες χώρες με μια προοπτική δική της εξόδου από το ΕυρώΗ συζήτηση γινόταν σε φιλικότατους τόνους, που εντείνονταν από το γεγονός ότι συμφωνούσαμε στα βασικά σημεία της κουβέντας μας. Συνομιλητής μου ένας άνθρωπος που συμβουλεύει την κ. Μέρκελ πολλά χρόνια σε θέματα ευρωζώνης και, γενικότερα, οικονομικής πολιτικής. Μιλούσαμε πάνω από μία ώρα, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήσαμε ότι η παρούσα πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το μόνο που κάνει είναι να την τροφοδοτεί και να εγγυάται τη μη επίλυσή της.

Περισσότερα...
 
ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ ΤΟ ΝΤΙΤΡΟΪΤ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Παρασκευή, 19 Ιούλιος 2013 13:31

Xρεοκοπία κύρηξε η πόλη του DetroitΟμπάμα: Πρέπει να βρεθεί λύση
Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε χθες η πόλη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το Ντιτρόιτ, καθώς αντιμετωπίζει χρέη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, και κατέστη ο μεγαλύτερος δήμος που έχει κηρύξει ποτέ πτώχευση
Η πόλη κατέθεσε την αίτηση στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ και σύμφωνα με τη νομοθεσία θα ξεκινήσει μια περίοδος προστασίας του Ντιτρόιτ από τους δανειστές, η οποία θα διαρκέσει από ένα έως τρεις μήνες.

Περισσότερα...
 
Η ΔΑΜΟΚΛΕΙΟΣ ΒΟΜΒΑ (του Βασίλη Βιλιάρδου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 10 Ιούλιος 2013 10:15

Δαμόκλειος βόμβα τα χρέη των κρατών σε παγκόσμιο επίπεδοΟ πλανήτης είναι τυλιγμένος στις φλόγες, ενώ η ασύμμετρη παγκοσμιοποίηση, ειδικά η ασύδοτη ροή των κεφαλαίων, δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς – με την επισιτιστική κρίση, τα πραξικοπήματα και τις μαζικές εξεγέρσεις να είναι προ των πυλών...
Το πρόβλημα της υπερχρέωσης, η κατάσταση στην Ευρωζώνη, τα ομόλογα δημοσίου, οι τράπεζες, οι Η.Π.Α., η Ιαπωνία, οι υπόλοιπες ασιατικές χώρες και η Σιγκαπούρη, η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, η Τουρκία, η Βραζιλία και η Πολωνία, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ν. Αφρική, ο χρυσός, το δολάριο το ευρώ και η Ελλάδα. 

Περισσότερα...
 
ΤΑ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ (του Παναγιώτη Κωνσταντίνου) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Παρασκευή, 05 Ιούλιος 2013 12:25

Kάθε δόση οι ίδιοι εκβιασμοί και οι ίδιες απειλέςΟι εκπρόσωποι της τρόικας επέστρεψαν στην Αθήνα και μαζί τους και τα σενάρια σχετικά με το πάγωμα της δόσης σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Για ακόμη μια φορά, σύμφωνα με τις διαρροές, οι διαπραγματεύσεις θα είναι "σκληρές". "Θα υπάρξει συμφωνία ή η τρόικα θα σταματήσει τον δανεισμό και θα χρεοκοπήσουμε; "Τα ίδια ερωτήματα, όπως και παλιότερα, ανέλαβε να αναπαράγει αυτές τις μέρες το διεθνές πρακτορείο Reuters, με "αποκλειστικά" δημοσιεύματα. "Συστηματικά, εδώ και περίπου τρεισήμισι χρόνια, παίζεται ένα παιχνίδι με στόχο να ασκηθεί πίεση στον ελληνικό λαό και να αποδεχτεί αυτά που αποφασίζονται μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας. Χρησιμοποιείται πάντα η απλή λογική του τρόμου και του φόβου", δηλώνει στο tvxs.gr ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας Γιάννης Βαρουφάκης.

Περισσότερα...
 
“ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΔΙΟΡΙΑ” ΣΤΟ ΝΑΡΚΟΜΑΝΗ Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 02 Ιούλιος 2013 11:16

«Τρεις ημέρες διορία» διαρρέει το πρακτορείο Reuters ότι έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της για να «πείσει» τους δανειστές της ότι είναι άξια να λάβει την επόμενη δανειακή δόση, των 8,1 δις ευρώ.
To σενάριο, τις παραμονές κάθε δόσης χιλιοπαιγμένο. Νέα μέτρα εναντίον των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων που με τόσες θυσίες κατακτήθηκαν στο παρελθόν.
Η πολιτική της Τρόικας στην Ελλάδα παρουσιάζει αξιοσημείωτη επιτυχία: η ανεργία και η ανέχεια έχουν πλέον φτάσει σε τέτοιο σημείο που ο βασικός στόχος για κάθετη μείωση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων φαίνεται ότι επιτυγχάνεται πιο εύκολα από ότι στην αρχή –της κρίσης- πιστευόταν.

Περισσότερα...
 
ΕΝΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΕΞΕΙΣ (του Γ. Βαρουφάκη) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τετάρτη, 26 Ιούνιος 2013 13:21

varunempldia3Η εγκληματική ανοησία που χαρακτηρίζει σήμερα την οικονομία της Ευρωζώνης δεν χρειάζεται παρά ένα διάγραμμα για να εμφανιστεί σε όλο της μεγαλείο.
Η μπλε γραμμή καταγράφει τον αριθμό των ανέργων κατοίκων της Ευρωζώνης από το 1999 μέχρι σήμερα.
Η κόκκινη τις δημόσιες δαπάνες (σε δισ. ευρώ) για την ίδια περίοδο. 

Περισσότερα...
 
TO MANDATORY ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (του Δημοσθένη Κυριαζή) Εκτύπωση E-mail
Εργατικό Κίνημα Οικονομία
Τρίτη, 25 Ιούνιος 2013 14:28

Ποιό είναι το υποχρεωτικό χαρακτηριστικό των οικονομικών συστημάτων;Η αξιολόγηση της αξιοπιστίας των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, προκειμένου να διασυνδεθούν για διεθνή συνεργασία, γίνεται με τρόπο απλό που δεν αφήνει περιθώρια για παράλογες προσδοκίες και απαιτήσεις. Για παράδειγμα, η σύνδεση ενός δορυφορικού σταθμού στο παγκόσμιο δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών (COMSAT,Communication Satellite Corporation), γινόταν με αξιολόγηση ενός μόνο χαρακτηριστικού, που θεωρείται mandatory characteristic [i] (υποχρεωτικό χαρακτηριστικό).  Τα άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος, θεωρούνται μεν σημαντικά, αλλά δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση της ικανότητας διασύνδεσης του.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
« ΈναρξηΠροηγούμενο1234567ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 7

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία