Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση

Οι διεθνείς σχέσεις αποδεικνύονται, όλο και πιο πολύ, καθοριστικές  για την εσωτερική διακυβέρνηση μιας χώρας, καθώς λειτουργούν ως κυρίαρχη κατεύθυνση που επηρεάζει καταλυτικά τα πράγματα στο εσωτερικό της χώρας. Γι’ αυτό και πρέπει, ως πολίτες και ως λαοί, να τοποθετηθούμε απέναντι στο θέμα των διεθνών σχέσεων με αξίες, αρχές και στόχους, έτσι ώστε οι διεθνείς σχέσεις να μην μας εξοβελίζουν από το πεδίο των πολιτικών εξελίξεων, αλλά να γίνουν αντικείμενο, τελικά, της καλής μας θέλησης και των δημιουργικών μας ιδεών. 

Περισσότερα...
 
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση

europe flags germany 273903Ο κόσμος παραπαίει ανάμεσα στο προβαλλόμενο όραμα της ενωμένης Ευρώπης των λαών και της αλληλεγγύης και στη στυγνή πραγματικότητα. Αυτά τα δύο είναι δύο πράγματα ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Το όραμα είναι όχι μόνον θεμιτό και επιθυμητό αλλά και εφικτό, εάν όμως το ήθελαν και το επεδίωκαν ειλικρινά και συνειδητά οι λαοί ακόμη και ενάντια στις επιθυμίες και επιδιώξεις των κυβερνήσεών τους.

Η πραγματικότητα όμως κατέληξε να είναι ολότελα αντίθετη προς το όραμα και δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, γιατί είναι σύμφωνη με επιδιώξεις που είχαν διατυπωθεί εδώ και έναν αιώνα.

Περισσότερα...
 
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ: ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ! (του Μιχάλη Θεοδοσιάδη) Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Παρασκευή, 08 Μάιος 2015 08:39

eurocratsΤο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε αφορμή για να καλλιεργηθεί το κατάλληλο πολιτικό κλίμα που θα ευνοούσε την προώθηση του Ευρωπαΐκού ιδεώδους, θέτοντας ως κεντρική του αφήγηση την ενοποίηση των ηπειρωτικών εθνών κρατών, ως ο μοναδικός πολιτικός προσανατολισμός ώστε να δοθεί οριστικό τέλος στις διενέξεις και τις ένοπλες συγκρούσεις που για χρόνια ταλάνιζαν την ήπειρο. Έτσι, με στόχο πάντα την αποδόμηση και απομόνωση του εθνικισμού (ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος για τις φρικαλεότητες που άφησε πίσω της η λαίλαπα των συγκρούσεων), ο Ουίνστον Τσώρτσιλ εκφωνεί στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης το 1946 λόγο, προτείνοντας άμεσα τη συγκρότηση μιας «ευρωπαϊκής οικογένειας» που θα προωθεί την ειρήνη και τη διαπολιτισμική επικοινωνία, αφήνοντας πίσω τα εθνικιστικά μίση και τις «παρωχημένες διχόνοιες».

Περισσότερα...
 
ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΟΙ (του Γιώργου Σταματόπουλου) Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τρίτη, 05 Μάιος 2015 14:12

mati 0Επαιρόμεθα οι περισσότεροι ότι διανύουμε το ανώτατο στάδιο του πολιτισμού, ότι είμαστε μάλιστα οι εκπρόσωποί του, αδιαφορώντας παγερά για τις βαρβαρότητες που συμβαίνουν δίπλα μας και υποδαυλίζουν μια επιστροφή στο υπανάπτυκτο (;) παρελθόν της ανθρωπότητας. Είναι μια οχληρή αντίφαση για εμάς τους «πολιτισμένους», του εικοστού πρώτου αιώνα, διότι αποδεικνύεται ότι η ωμότητα και η αγριότητα δεν εξαλείφονται με τον ορθό λόγο και τον ρεαλισμό. Εάν ήταν έτσι δεν θα υπήρχαν η βία και οι πόλεμοι, οι φόνοι και τα βασανιστήρια. Κάτι άλλο κινεί τα νήματα, που, βεβαίως, αρνιόμαστε να το ανιχνεύσουμε, να το προσεγγίσουμε, να το εξετάσουμε.

Περισσότερα...
 
Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση

Thukydides yiannis zisis Poleis-3-9Στο 5ο βιβλίο των Ιστοριών του Θουκυδίδη, έχει καταγραφεί ο αξιομνημόνευτος και πάντα επίκαιρος διάλογος μεταξύ Αθηναίων και Μηλίων στα 416 π.Χ., δηλαδή στο 15ο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου, του εμφυλίου πολέμου που ισοπέδωσε την Ελλάδα και την έκανε αγνώριστη πνευματικά, ψυχικά και υλικά.

Από τη μετάφραση του Ελευθερίου Βενιζέλου(1), αντιγράφω αποσπάσματα:
89. Αθηναίοι: « ...κατά την συζήτησιν των ανθρωπίνων πραγμάτων το επιχείρημα του δικαίου αξίαν έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμις προς επιβολήν αυτού, ότι όμως ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του».

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ (του Γιώργου Κουτσαντώνη) Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Δευτέρα, 09 Φεβρουάριος 2015 15:01

black pearlΚάνοντας ένα βήμα πίσω μπορούμε να βρεθούμε στην κατάλληλη προοπτική γωνία, ώστε να αντιληφθούμε πως ο εικοστός υπήρξε ένας αιώνας επανειλημμένων προσπαθειών «να τοποθετηθεί ξανά το τζίνι πίσω στο λυχνάρι». Η φιλελεύθερη (μετεξελισσόμενη σε νεοφιλελεύθερη) ελίτ έζησε - την απαρχή του προηγούμενου αιώνα - σχεδόν τρομοκρατημένη από την έκρηξη ενός είδους «λαϊκής δημοκρατίας».  Ο φόβος αυτός εκφράστηκε ανοιχτά από κοινωνιολόγους και πολιτικούς οικονομολόγους, όπως ο Μαξ Βέμπερ (1864-1920), ο οποίος και περιέγραψε το εν τω γεννάσθαι «κράτος των μαζών» και την διάρθρωσή του στον πολιτικό στίβο. Οι στροφές στον ολοκληρωτισμό στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, συνθέτουν ένα μέρος των απαντήσεων σε αυτό το διαχρονικό και φοβικό δίλημμα.  

Περισσότερα...
 
Η ΔΥΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗ; (του Περικλή Κοροβέση) Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Πέμπτη, 11 Σεπτέμβριος 2014 09:25

periklis korovesis jpgΟ Επενδυτικός Ομιλος της Κίνας έχει στη διάθεσή του 140 δισ. δολάρια. Διευθύνεται από τον κ. Τζιν Λικούν, ο οποίος έχει μια φιλοσοφική αντίληψη για τη ζωή που θα τη ζήλευε και η Θάτσερ. Υποστηρίζει: «Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην Ευρώπη οφείλονται στο κοινωνικό κράτος. Οι κοινωνικοί νόμοι που δίνουν δικαιώματα στον πολίτη είναι απαράδεκτοι. Οδηγούν τον εργαζόμενο στην τεμπελιά, στην αδιαφορία και δεν του επιτρέπουν να εργαστεί σκληρά». Η γνώμη αυτού του κυρίου στην ουσία είναι νόμος που ισχύει όχι μονάχα στην Κίνα, αλλά σε όλες τις χώρες που έχει επικρατήσει ο μαφιόζικος-αρπαχτικός καπιταλισμός του νεοφιλελευθερισμού. Σκληρή δουλειά σημαίνει: Δώδεκα ώρες εργασία την ημέρα όλο τον χρόνο. Ούτε Κυριακές ούτε αργίες ούτε διακοπές. Η αμοιβή αυτής της εργασίας είναι μισό ευρώ την ώρα.

Περισσότερα...
 
ΙΝΔΙΑ: ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΜΙΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση

Iνδία: Στο χάος μιας τεράστιας δυναμικήςΤο εύθραυστο «θαύμα»
Η Ινδία, δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου πίσω μόνο από την Κίνα, βίωσε την τελευταία δεκαετία μία αλματώδη οικονομική ανάπτυξη, η οποία μπορεί σε αριθμούς να φαίνεται και να είναι εντυπωσιακή, αλλά, ακριβώς όπως συνέβη και στην Κίνα αφορούσε ένα μικρό μόνο μέρος των 1,2 δις των πολιτών της.

Κράτος το οποίο πέτυχε την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία μόλις το 1947, η Ινδία παραμένει μία από τις πιο ανομοιογενείς χώρες στον κόσμο, την ίδια στιγμή που η αλματώδης οικονομική ανάπτυξη αύξησε σε τεράστιο βαθμό τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες.

Περισσότερα...
 
ΡΕΝΤΣΙ: ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΝΙΓΟΥΝ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τρίτη, 13 Μάιος 2014 14:23

Δεν μπορεί η ΕΕ να σώζει κράτη και τράπεζες και να αφήνει μανάδες να πνίγονται με τα παιδιά τους» σημείωσε και ο ιταλός πρωθυπουργόςΗ νέα τραγωδία με μετανάστες, ανοιχτά των ιταλικών ακτών, οδήγησε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας να ρίξει ξεκάθαρα την ευθύνη στην Ευρώπη λέγοντας ότι προτιμά να σώσει τις τράπεζες και αφήνει παιδιά να πεθάνουν. Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό, τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες αγνοούνται ενώ και το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών καταγγέλλει έλλειψη βοήθειας από ευρωπαϊκής πλευράς.

Περισσότερα...
 
OI EYΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (του Κώστα Λάμπου) Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τρίτη, 06 Μάιος 2014 13:07

Η Ευρώπη και η ανθρωπότητα γενικά κινδυνεύουν από τη συνέχιση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και μπορούν να σωθούν μόνο από τις δυνάμεις της Εργασίας της Επιστήμης και του ΠολιτισμούΑπόπειρα μιας νέας αντικαπιταλιστικής αφήγησης για την Ευρώπη
«Ενώ το αμερικανικό πνεύμα δείχνει σημεία κόπωσης και μαραζώνει τελματωμένο στο παρελθόν, ένα νέο ευρωπαϊκό όνειρο γεννιέται.
Είναι το όνειρο που αρμόζει πολύ περισσότερο με το επόμενο στάδιο του ανθρώπινου ταξιδιού, το όνειρο που υπόσχεται να προσφέρει στην ανθρωπότητα την παγκόσμια συνείδηση που αντιστοιχεί στην όλο και πιο διασυνδεόμενη παγκόσμια κοινωνία… Το αμερικανικό όνειρο είναι σε μεγάλο βαθμό παγιδευμένο στο ένστικτο του θανάτου»

Jeremy Rifkin, Το ευρωπαϊκό όνειρο

Περισσότερα...
 
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τρίτη, 15 Απρίλιος 2014 11:59

Η 14η Απριλίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά των στρατιωτικών δαπανώνΗ 14η Απριλίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά των στρατιωτικών δαπανών, και η έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), αναφέρει ότι το 2013 οι δυτικές χώρες μείωσαν τα έξοδά τους σε αντίθεση με την Ρωσία, την Κίνα και την Σαουδική Αραβία. 

Περισσότερα...
 
ΕΚΑΤΟ ΜΕΡΟΝΥΧΤΑ ΣΦΑΓΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΑΝΤΑ ΜΕ 800.000 ΝΕΚΡΟΥΣ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τετάρτη, 09 Απρίλιος 2014 15:46

Η σφαγή διήρκεσε 100 ημέρες και άφησε πίσω της περίπου 800.000 νεκρούςΕίκοσι χρόνια από τη γενοκτονία των Χούτου εναντίον των Τούτσι
Εβδομάδα μνήμης για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας της Ρουάντα ξεκινά στη χώρα. Η 20ή μαύρη επέτειος της σφαγής, που διήρκεσε 100 ημέρες και άφησε πίσω της περίπου 800.000 νεκρούς, συνιστά μια ανατριχιαστική υπενθύμιση για τη σημασία της εθνικής συμφιλίωσης στην αφρικανική χώρα.

Περισσότερα...
 
Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΑΝΤΑ, ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Δευτέρα, 07 Απρίλιος 2014 11:58

Είκοσι χρόνια μετά, η γενοκτονία της Ρουάντα αντιμετωπίζεται ως ένα σταυροδρόμι όχι μόνο για την Αφρική, αλλά για όλο τον κόσμο.20 χρόνια μετά
«Η Ρουάντα είναι ο εφιάλτης μας. Η Νότια Αφρική το όνειρό μας», έγραψε ο Νιγηριανός συγγραφέας, Γόλε Σογίνκα, για τα γεγονότα του Απριλίου του 1994 - τα πλέον μνημονευμένα γεγονότα στην σύγχρονη ιστορία της Αφρικής.

Περισσότερα...
 
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ: 150.000 ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τρίτη, 01 Απρίλιος 2014 14:28

150 χιλιάδες οι νεκροί του Συριακού Εμφυλίου μέχρι στιγμής...Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία, το Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτή η συριακή μη κυβερνητική οργάνωση που έχει την έδρα της στο Λονδίνο και βασίζεται σ΄ ένα εκτεταμένο δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών και στρατιωτικών πηγών, κάνει λόγο για 150.344 νεκρούς, από τους οποίους οι 51.212 είναι άμαχοι, μεταξύ των οποίων 7.985 παιδιά.

Περισσότερα...
 
ΜΙΛΗΣΑΝ ΟΙ ΤΑΞΕΙΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΕΘΝΗ (του Δημήτρη Χριστόπουλου) Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τρίτη, 11 Μάρτιος 2014 13:32

H Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελεί μια μοναδική περίπτωση παρατεταμένης διάλυσης του οικονομικού και πολιτειακού ιστούΒοσνία – Οι κοινωνικές διαμαρτυρίες δείχνουν τη βαθμιαία μετατόπιση από το πεδίο της εθνοτικής αντιπαράθεσης στο πεδίο του κοινωνικού ανταγωνισμού
Αν σκεφτεί κανείς ότι συνήθως, έπειτα από συρράξεις, ακολουθεί κάποια ανάκαμψη, τουλάχιστον στο πεδίο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελεί μια μοναδική περίπτωση παρατεταμένης διάλυσης του οικονομικού και πολιτειακού ιστού.
Τα πρόσφατα γεγονότα στην κροατο-μουσουλμανική ομοσπονδία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης διαθέτουν μια κρυφή πολιτική δυναμική.

Περισσότερα...
 
GEOPOLY Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Δευτέρα, 24 Φεβρουάριος 2014 13:55

GeopolyΒαγγέλης Παπαβασιλείου - Ελευθεροτυπία

 
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΝΑ “ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ” (συνέντευξη του Π.Παπακωνσταντίνου) Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Παρασκευή, 21 Φεβρουάριος 2014 13:26

Ορατό πλέον το ενδεχόμενο διάλυσης της χώραςΤην εικόνα ενός εμφυλίου χαμηλής έντασης σε αργή κίνηση βλέπει ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου να διαμορφώνεται στην Ουκρανία τα τελευταία 24ωρα. Μιλώντας στο tvxs.gr σχολίασε ότι το ενδεχόμενο διχοτόμησης της χώρας, που βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου, δεν είναι απίθανο σενάριο, ενώ πρόσθεσε ότι «θα αποτελέσει ιστορική ήττα της ΕΕ εάν χτιστεί ένα τείχος στο Κίεβο 25 χρόνια μετά την πτώση εκείνου στο Βερολίνο».

Περισσότερα...
 
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 73.000 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΤΟ 2013 Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Πέμπτη, 02 Ιανουάριος 2014 14:08

nekroi syria 2013 minΗ πιο αιματηρή χρονιά από το ξέσπασμα της σύρραξης στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, υπήρξε το 2013, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την οργάνωση οι νεκροί ξεπερνούν τους 73.000 ενώ από αυτούς τουλάχιστον 22.000 ήταν πολίτες.

Περισσότερα...
 
ΣΥΡΙΑ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 11.000 ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τρίτη, 26 Νοέμβριος 2013 14:09

Τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα του συριακού εμφυλίουΠερισσότερα από 11.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά που υπήρξαν στόχοι ελεύθερων σκοπευτών, όπως αναφέρεται σε μια νέα έκθεση.

Περισσότερα...
 
ΣΑΡΩΘΗΚΑΝ Η ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ (του Γ. Δελαστίκ) Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Δευτέρα, 04 Νοέμβριος 2013 12:17

Θα αποτυπωθεί πολιτική η αλλαγή που επιθυμούν οι Τσέχοι όπως έδειξαν στις εκλογές;Κλωτσηδόν έδιωξαν οι Τσέχοι ψηφοφόροι τη Δεξιά από την εξουσία στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στη χώρα την (προηγούμενη) Παρασκευή και το Σάββατο. Τα δεξιά κόμματα, που κυβερνούσαν την Τσεχία μέχρι τον Ιούνιο με πρωθυπουργό τον Πιότρ Νέτσας, πήραν μόλις... 42 (!) από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου. Το κύριο κόμμα της Δεξιάς, το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών (ODS), από το οποίο προερχόταν ο πρωθυπουργός, βγήκε... πέμπτο (!), καθώς το ποσοστό του έπεσε από το 20,2% των προηγούμενων εκλογών στο 7,7%.

Περισσότερα...
 
ΒΟΜΒΕΣ Η.Π.Α ΚΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (της Κατερίνας Κοσμά) Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Παρασκευή, 01 Νοέμβριος 2013 13:47

Oι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η τόνωση της εσωτερικής ζήτησης θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομίαΗ Ουάσιγκτον ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους απέναντι στο Βερολίνο με αφορμή την οικονομική πολιτική της καγκελαρίας.

Η κυβέρνηση Ομπάμα καλεί εδώ και καιρό τη Γερμανία να τονώσει την εγχώρια ζήτηση, ωστόσο οι αυστηρές επικρίσεις του υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον απομακρύνεται πλέον από την τακτική των «ήπιων επισημάνσεων» προς την κυβέρνηση της Μέρκελ

Περισσότερα...
 
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΕΔΙΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ; Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τρίτη, 29 Οκτώβριος 2013 14:18

antarcticΗ Συνθήκη της Ανταρκτικής, σύμφωνα με τους ειδικούς, προβλέπει ότι ο Νότιος Πόλος είναι και θα παραμείνει τόπος έρευνας, παρά τις εδαφικές αξιώσεις που έχουν χώρες για εξόρυξη πετρελαίου και ορυκτού πλούτου. Ο «πόλεμος των πάγων» στην Αρκτική έχει ήδη ξεκινήσει. Τι θα συμβεί στην Ανταρκτική;

Περισσότερα...
 
ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Παρασκευή, 25 Οκτώβριος 2013 12:30

Πέφτουν οι μάσκεςΟι πρακτικές κατασκοπείας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μονοπώλησαν την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από την Άγκελα Μέρκελ και το Φρανσουά Ολάντ να απαιτήσουν διευκρινίσεις από την Ουάσιγκτον ενώ και η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι Βερολίνο και Παρίσι επιθυμούν να έχουν συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το ζήτημα έως το τέλος της χρονιάς.

Περισσότερα...
 
ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΑΝΟΙ (της Δάφνης Χρήστου) Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τετάρτη, 25 Σεπτέμβριος 2013 12:54

Η ανθρώπινη αλυσίδα, που δημιούργησαν οι Καταλανοί την περασμένη εβδομάδαΚομμάτι ενός παζλ, η άλλοτε πιο πλούσια περιφέρεια της Ισπανίας έχει χρεοκοπήσει.
Σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα ζητεί ανεξαρτησία. Ο Ραχόι μιλάει για αντισυνταγματική κίνηση και η Ε.Ε. προειδοποιεί για απομόνωση.
Για να μπορέσει κανείς να αντιληφθεί το ζήτημα της καταλανικής ανεξαρτησίας θα πρέπει ίσως να δει την ταινία του Κεν Λόουτς «Γη και Ελευθερία», να καταλάβει την «Γκερνίκα» του Πικάσο, να παρατηρήσει τις αιμορροφιλικές φιγούρες του Βελάθκεθ, να φάει παέγια με έναν Βάσκο, έναν Καταλανό κι έναν Καστιγιάνο, και οπωσδήποτε να διαβάσει το «Πεθαμένοι στα γέλια» του Καταλανού συγγραφέα Πάμπλο Τουσέτ. Και πάλι, θα λείπουν κομμάτια από το παζλ. Κι αυτό γιατί δύσκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί τις εγγραφές στο συλλογικό υποσυνείδητο, και δη ενός λαού.

Περισσότερα...
 
ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (του Γιώργου Δελαστίκ) Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τρίτη, 24 Σεπτέμβριος 2013 11:57

BRDΔεν είχε φανεί όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές η σύνθεση από πλευράς κομμάτων της νέας γερμανικής κυβέρνησης μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, καθώς δεν υπήρχαν σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, αλλά ήταν ήδη απολύτως βέβαιο ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα συνεχίσει να είναι καγκελάριος, όπως ακριβώς αναμενόταν. Oχι επειδή οι χριστιανοδημοκράτες σημείωσαν κάποιο εκπληκτικό αποτέλεσμα, αλλά επειδή οι σοσιαλδημοκράτες σημείωσαν τη δεύτερη χειρότερη εκλογική επίδοση της ιστορίας τους (!) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έμειναν για πρώτη φορά από το... 1949, που ιδρύθηκε η Δυτική Γερμανία, εκτός κοινοβουλίου, η Μέρκελ φλέρταρε με την αυτοδυναμία, αν και εντελώς οριακά. Σήμερα ενδέχεται να έχει ήδη απαντηθεί το ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση υπό τη Μέρκελ. Αξίζουν όμως κάποιας σημασίας και μια σειρά άλλες επισημάνσεις.

Περισσότερα...
 
INDEPENDENT: ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΣΑΡΙΝ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Πέμπτη, 19 Σεπτέμβριος 2013 13:51

Στη Συρία ο εμφύλιος έχει πολύ δρόμο, ανεξαρτήτως των γεωστρατηγικών παιχνιδιών«Ηγέτες χωρίς εμπειρία πολέμου, νομίζουν ότι γυρίζουν ταινία του Χόλιγουντ»
«Για να το θέσω ωμά, οι Σύριοι θα μπορούν στο έξης να χρησιμοποιούν τουφέκια, χειροβομβίδες, μαχαίρια και σπαθιά για να σφάζουν ο ένας τον άλλον - αλλά απολύτως καθόλου σαρίν. Υπάρχει κάτι βαθιά προσβλητικό και βαθιά κυνικό σε όλα αυτά», γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ, βετεράνος ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή, για τον Independent.

Περισσότερα...
 
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ... ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΟΙ Η.Π.Α (του Γιώργου Δελαστίκ) Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Παρασκευή, 06 Σεπτέμβριος 2013 14:37

Στα βήματα του προκατόχου του George W. Bush βαδίζει ο Barack Obama στην καταστρατήγηση του Διεθνούς ΔικαίουΡίγος φρίκης διαπέρασε τη σπονδυλική στήλη πολλών, όταν το Σαββατόβραδο, καρφωμένοι μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες, είδαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να απευθύνει διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό και ουσιαστικά προς ολόκληρο τον κόσμο και να λέει μεταξύ άλλων: «Αποφάσισα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον στόχων του συριακού καθεστώτος... Αισθάνομαι άνετα προχωρώντας χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών»!

Περισσότερα...
 
ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Πέμπτη, 05 Σεπτέμβριος 2013 14:29

Δύο εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες στις 5 γειτονικές χώρεςΠάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες
H επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών Βάλερι 'Ειμος έφθασε την Πέμπτη στη Δαμασκό για συνομιλίες με σύρους αξιωματούχους, μετά την ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι οι σύροι πρόσφυγες ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια, αριθμός οκταπλάσιος σε σχέση με πριν από έναν χρόνο.

Περισσότερα...
 
EΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ: ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΔΡΟΜΟ" ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τετάρτη, 04 Σεπτέμβριος 2013 13:06

Assault shipsΗ επιμονή της αμερικανικής ηγεσίας για μία επικείμενη εισβολή στη Συρία, έρχεται σε αντίθεση τόσο με το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, όσο και με το διεθνές δίκαιο αλλά και την κοινή γνώμη μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ευρύτερη αποσταθεροποίηση της περιοχής όμως, η οποία έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί, συμφέρει ιδιαίτερα τα αμερικά ενεργειακά σχέδια που αποδεικνύονται, για άλλη μια φορά, ισχυρότερα της λογικής. Μία επίθεση στη Συρία θα επιφέρει ακόμα περισσότερο χάος, και θα γίνει έναντι ενός "πιστού συμμάχου” της Μόσχας και της Τεχεράνης.

Περισσότερα...
 
ΣΥΡΙΑ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ... Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Δευτέρα, 02 Σεπτέμβριος 2013 13:25

Oι ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει για την επίθεση, παίζοντας πλέον επικοινωνιακάΟ υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εμφανίστηκε σε πέντε τηλεοπτικές εκπομπές το πρωί της Κυριακής σε αυτό που οι New York Times αποκαλούν “επικοινωνιακό blitz” προκειμένου η κυβέρνηση Ομπάμα να λάβει την εσωτερική υποστήριξη που χρειάζεται για να επιτεθεί στη Συρία.
Με δεδομένη την άρνηση του Βρετανικού Κοινοβουλίου η οποία αποτέλεσε “καίριο” χτύπημα στα σχέδια της δυτικής συμμαχίας, αλλά και την επίμονη προσπάθεια της Ρωσίας και της Κίνας να κερδίσουν χρόνο, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα σε ένα επικοινωνιακό ντεμαράζ στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με στόχο τόσο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, όσο και την κοινή γνώμη.[1]

Περισσότερα...
 
ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΙΣΚ: ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Πέμπτη, 29 Αύγουστος 2013 13:24

Robert FiskΣτο πλευρό των ανθρώπων που «εξολόθρευσαν τόσες χιλιάδες την 11η Σεπτεμβρίου» θα πολεμήσουν οι Δυτικοί σε μια ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία, αναφέρει σε άρθρο του στην βρετανική «Independent» ο δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Ρόμπερτ Φίσκ.

Ο Φίσκ τονίζει ότι πρόκειται για μια πτυχή του επικείμενου πολέμου που «δεν θα την διατυμπανίσουν, βέβαια, από το Πεντάγωνο ή τον Λευκό Οίκο – ούτε, πιστεύω, από την πλευρά της Αλ Κάιντα – ακόμη και αν και οι δυο προσπαθούν να καταστρέψουν τον Μπασάρ. Το ίδιο κάνει και η Νουσρα, ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Παρόλα αυτά, αχνοφαίνονται κάποιες ενδιαφέρουσες προοπτικές».

Περισσότερα...
 
​KOΛΑΣΗ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΚΙΝΟΥΝ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΕΜΟ (του Γ. Δελαστίκ) Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τρίτη, 27 Αύγουστος 2013 14:09

Έκκρυθμη η κατάσταση στη ΜεσόγειοΦλέγεται κυριολεκτικά ολόκληρη η Μεσόγειος απ' άκρη σ' άκρη, αλλά η οικονομική λαίλαπα που σαρώνει και καταστρέφει για δεκαετίες την Ελλάδα θολώνει δικαιολογημένα το μυαλό των Ελλήνων και δεν τους επιτρέπει να συνειδητοποιήσουν σε όλη της την έκταση και το βάθος την τραγικότητα της κατάστασης και τις νέες συμφορές που κυοφορούνται στην περιοχή μας. Στις βόρειες ακτές της Μεσογείου, όλες οι χώρες περιδινίζονται στη χειρότερη οικονομική κρίση που έχουν γνωρίσει στα σχεδόν εβδομήντα χρόνια που κύλησαν από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Περισσότερα...
 
ΚΡΑΤΗ ΚΑΤ’ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΑ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τετάρτη, 17 Ιούλιος 2013 14:06

Αποτυχημένα και επιτυχημένα κράτηΓια τους απαισιόδοξους αποτελεί σαφή απόδειξη ότι ο κόσμος όπως τον ξέρουμε έχει αποτύχει.
Οι αισιόδοξοι βρίσκουν σε αυτόν κάποιες ενδείξεις επιτυχίας του ανθρώπινου πολιτισμού, έστω σε ορισμένα –κατά κανόνα τα ίδια πάντα– σημεία του πλανήτη.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι ο Δείκτης των Αποτυχόντων Κρατών (Failed States Index) θεωρείται επί σειρά ετών αξιόπιστος μπούσουλας διεθνώς από ερευνητές, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και κυβερνήσεις.

Περισσότερα...
 
Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΡΑΒΙΚΟ ΝΤΟΜΙΝΟ (της Χρυσούλας Κατσαρού) Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Δευτέρα, 15 Ιούλιος 2013 15:13

Ο νομπελίστας Ειρήνης, Ελ Μπαραντέι, σφίγγει το χέρι του προσωρινού προέδρου Αντλι Μανσούρ. Τι σηματοδοτεί η ανατροπή Μόρσι για το πολιτικό Ισλάμ
Η ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό αυξάνει τους φόβους ότι θα προκαλέσει μία φάση περιδίνησης στον αραβικό κόσμο, καθώς η Αίγυπτος είναι η χώρα-κλειδί στον αραβικό κόσμο.
Και αυτή ακριβώς η χώρα-κλειδί αποτελούσε, μετά την κατάκτηση της εξουσίας από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το φωτεινότερο, μετά την Τουρκία, παράδειγμα του πολιτικού Ισλάμ (η ιδέα ότι το Ισλάμ θα μπορούσε να παρέχει μία πλατφόρμα για την ανάληψη και την άσκηση της εξουσίας).

Περισσότερα...
 
STRATFOR: ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Δευτέρα, 08 Ιούλιος 2013 14:56

Τα οικονομικά προβλήματα και τα προβλήματα παραγωγής απειλούν την ΑίγυπτοΗ αιγυπτιακή κρίση έχει τις ρίζες της πολύ βαθύτερα από το πρόσφατο πολιτικό χάος. Με τον επικεφαλής του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου να αναλαμβάνει την προεδρία της χώρας έπειτα από εντολή του στρατού, η νέα κυβέρνηση θα αποτελέσει ένα συνασπισμό συμφερόντων που θα αντιμετωπίσει πολλές από τις προκλήσεις που οδήγησαν στην πτώση του Μοχάμεντ Μόρσι.

Περισσότερα...
 
ΣΕ ΚΛΙΜΑ... ΚΗΔΕΙΑΣ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. (του Γιώργου Δελαστίκ) Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τρίτη, 02 Ιούλιος 2013 11:58

Η Κροατία μέλος της Ε.Ε.Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες στην Ευρώπη για τη σημερινή ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ ως της 28ης χώρας - μέλους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αντί για κλίμα πανηγυρισμών και χαράς, αυτό που επικρατεί είναι κλίμα πολιτικής κηδείας. Δεν χαίρονται ούτε καν οι Γερμανοί, παρόλο που οι Κροάτες είναι ένας ιστορικά γερμανόδουλος λαός που στάθηκαν ενθουσιωδώς ακόμη και στο πλευρό του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Περισσότερα...
 
ΟΗΕ: 7,6 ΕΚΑΤ ΝΕΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟ 2012 Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τετάρτη, 19 Ιούνιος 2013 11:42

7,6 εκατομμύρια νέων προσφύγων το 2012Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 20 ετών διαμορφώθηκε το 2012 ο αριθμός των εκτοπισμένων, σύμφωνα  με έκθεση του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, πάνω από 45,2 εκατ. άνθρωποι ζούσαν το 2012 μακριά από τις εστίες τους, οι περισσότεροι ξεριζωμένοι από συγκρούσεις.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, το 2012 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εκτοπισμένων μετά το 1994, χρονιά που είχε χαρακτηρισθεί από τη γενοκτονία στη Ρουάντα και τις συνέπειες της κατάρρευσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Περισσότερα...
 
EΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΑΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Παρασκευή, 14 Ιούνιος 2013 13:41

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν επίσημα να υποστηρίξουν την αντιπολίτευση στον συριακό εμφύλιοΝέα τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στη Συρία μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να εμπλακεί ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο στο πλευρό των ανταρτών. Η κυβέρνηση Ομπάμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποίησαν χημικά όπλα. Σύμφωνα με τους New York Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε να αποστείλει για πρώτη φορά όπλα και πυρομαχικά στους αντάρτες.

Περισσότερα...
 
ΙΝΔΙΑ, ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Δευτέρα, 03 Ιούνιος 2013 11:11

Μεγάλη αύξηση της πυρηνικής ικανότητας σε Κίνα, Ινδία και ΠακιστάνSipri: Εφτά οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα
Η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν, αύξησαν το πυρηνικό οπλοστάσιό τους, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri). Οι υπόλοιπες πέντε χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα το μείωσαν ή το διατήρησαν σε σταθερά επίπεδα. Το Ινστιτούτο υποθέτει ότι η Βόρεια Κορέα και το Ιράν δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα ακόμη.

Περισσότερα...
 
H E.E. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ (του Γ. Δελαστίκ) Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τετάρτη, 29 Μάιος 2013 13:02

Σενάρια επί σεναρίων στον ευρωπαϊκό τύπο για το μέλλον της Ε.Ε.Είναι εντυπωσιακή η περιφρόνηση των Ισλανδών προς την ΕΕ. Πολύ σοβαρότερη είναι η σχεδόν ασυγκράτητη δυναμική αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ που έχει αναπτυχθεί

Αγριεύουν ολοένα και περισσότερο τα πράγματα στην Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ μετέτρεψαν την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος -δηλαδή τους τυχοδιωκτισμούς των ιδιωτών τραπεζιτών και των ιδιωτών αχαλίνωτων κερδοσκόπων- σε κρίση δημόσιου χρέους, φορτώνοντας τις ζημιές των τραπεζιτών στους ανυποψίαστους πολίτες.

Περισσότερα...
 
ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΤΕΙΧΗ ΚΑΙ ΦΡΑΧΤΕΣ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση

Tείχος ΗΠΑ-Μεξικού: από τα πιο γνωστά τείχη του πλανήτη, που αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούςΖούμε σε έναν κόσμο διαχωριστικών τειχών, φραχτών και αυστηρά επιτηρούμενων συνοριακών γραμμών χιλιάδων χιλιομέτρων. Η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και εκ των βασικών -κάποτε- επιχειρημάτων του καπιταλισμού, είναι αυστηρά επιλεκτική και ελεγχόμενη στη νέα τάξη πραγμάτων. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την ακμάζουσα πολιτική ανέγερσης τειχών σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πολλές κυβερνήσεις προσπαθούν να ελέγξουν την μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων από και προς τα εδάφη τους, με την πρακτική της ανέγερσης διαχωριστικών ορίων (τειχών, φρακτών), την δρακόντεια φύλαξη και την ανηλεή καταστολή εναντίον όσων προσπαθούν να περάσουν από τη μία χώρα στην άλλη.

Περισσότερα...
 
ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ (του Δημήτρη Μηλάκα) Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Πέμπτη, 11 Απρίλιος 2013 15:03

Οι γεωπολιτικές εκτιμήσεις του Stratfor σχετικά με την κατάσταση στην Ε.Ε.Η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που την συναπαρτίζουν έχουν - από επιλογή ή «ανάγκη» τους - δέσει τη χώρα στο γερμανικό άρμα.
Η αποτίμηση αυτής της επιλογής, προφανώς θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του «πολέμου» που διεξάγει η Γερμανία διεκδικώντας το ρόλο της στο παγκόσμιο παιχνίδι.
Κι αν η Γερμανία χάσει τον «πόλεμο»;

Περισσότερα...
 
ΟΥΛΡΙΧ ΜΠΕΚ: “H ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΕΡΑΣ” Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Παρασκευή, 05 Απρίλιος 2013 12:23

Oύλριχ ΜπεκΤι υποστηρίζει ο γνωστός γερμανός κοινωνιολόγος στο νέο του βιβλίο «Γερμανική Ευρώπη»

Η κρίση στην ευρωζώνη γέννησε ένα πολιτικό τέρας: τη Γερμανία. Αυτό υποστηρίζει ο γερμανός κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ στο νέο του βιβλίο «Γερμανική Ευρώπη».

«Η νέα γερμανική ισχύς στην Ευρώπη δεν βασίζεται στη δύναμη όπως στο παρελθόν. Δεν χρειάζεται όπλα για να επιβάλει την θέλησή της στις άλλες χώρες. Δεν χρειάζεται να εισβάλει, όμως είναι πανταχού παρούσα», γράφει ο Μπεκ στη «Γερμανική Ευρώπη».

Περισσότερα...
 
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: ΜΟΙΡΑΙΟ ΚΑΙ ΑΟΣΜΟ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Πέμπτη, 28 Μάρτιος 2013 13:30

Διακοσμητικό το Ευρωκοινοβούλιο σε μία υδροκεφαλική Ε.Ε.Άοσμο, πολιτικά αδιάφορο και ανίσχυρο. Σχεδόν διακοσμητικό. Έτσι έχει αποτυπωθεί στη συνείδηση των Ευρωπαίων το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Ωστόσο, οι εξελίξεις τα τελευταία τρία χρόνια στην Ευρώπη και η πλήρης υποταγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις βουλές μιας ομάδας ισχυρών κυβερνήσεων είχε μια σειρά από συνέπειες που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση του ίδιου του Ευρωκοινοβουλίου, με αποτέλεσμα μια μεγάλη μερίδα ευρωβουλευτών (από ένστικτο επιβίωσης, ίσως) να προσπαθούν να πάρουν τη κατάσταση στα χέρια τους.

Περισσότερα...
 
ΚΥΠΡΟΣ: Η ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ, Η ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΟΣΧΑ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τετάρτη, 20 Μάρτιος 2013 14:16

CyprusΗ χθεσινή άρνηση της Κυπριακής Βουλής επί των σχεδίων του Eurogroup μπορεί να προκαλεί μια ψεύτικη ευφορία και ελπίδα στις χώρες του Νότου, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται εφεξής, τόσο για την Κύπρο όσο και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, θα είναι ιδιαίτερα επώδυνη.
Η πρώτη σημαντική φωνή «αντίστασης» στο παντοδύναμο διευθυντήριο των Βρυξελλών ήρθε από ένα σημείο που δεν περίμενε κανείς, από μία περιοχή στην οποία οι γεωπολιτικές παράμετροι έπαιξαν και παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο σχέδιο «διάσωσης» ευρωπαϊκής χώρας.

Περισσότερα...
 
AΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΕΞΑΓΩΓΗ “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ” ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Πέμπτη, 14 Μάρτιος 2013 13:40

Η δημοκρατία μπορεί να αποτύχει στο Αφγανιστάν, αλλά όχι και οι αμερικανικές επενδύσειςΔώδεκα χρόνια μετά την επίθεση των Η.Π.Α και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν, η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα ερείπια και να είναι έρμαιο των ιδιωτικών εταιριών που “επένδυσαν” στη χώρα, με τις ευλογίες των κατακτητών της. O ιδεολογικός πόλεμος “εξαγωγής δημοκρατίας” που είχε κυρρήξει η Ουάσινγκτον το 2001, δεν ήταν τίποτε άλλο από άλλη μία επέμβαση με στόχο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής επέμβασης, όπως συνήθως.
Η "δημοκρατία" στη χώρα δεν ενδιαφέρει κανέναν. Το θέμα είναι να επιτύχουν οι "επενδύσεις".

Περισσότερα...
 
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ... Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Παρασκευή, 08 Φεβρουάριος 2013 12:44

Έκθεση: Παγκοσμιοποίηση της Τρομοκρατίας. Οι ΗΠΑ και 54 συνεργαζόμενα κράτηΔεν ήταν ούτε μία ούτε δύο αλλά περισσότερες από 50 χώρες που διευκόλυναν τις ΗΠΑ στις απαγωγές υπόπτων για τρομοκρατία και τη μεταφορά τους σε μυστικές φυλακές, όπου "ανακρίνονταν" για μήνες χωρίς να τους αναγνωρίζεται κανένα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα του κρατουμένου.

Σύμφωνα με την έκθεση "Η παγκοσμιοποίηση των βασανιστηρίων", που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Ίδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας (OSF), 54 κυβερνήσεις συνεργάστηκαν με την Ουάσιγκτον στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να φιλοξενήσουν στη χώρα τους μυστικές φυλακές της CIA να ανακρίνουν και να βασανίσουν κρατουμένους που αποστέλλονταν από τις ΗΠΑ.

Περισσότερα...
 
ΜΑΛΙ: ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τετάρτη, 16 Ιανουάριος 2013 13:39

Aζαουάντ - η περιοχή του βόρειου Μάλι που αποσχίστηκε Η νεοαποικιακού τύπου επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, έστρεψε και πάλι τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στο γεωπολιτικό χάος της βόρειας Αφρικής. Ο δυτικός τύπος κάνει λόγο για επέμβαση απέναντι στους ακραίους Ισλαμιστές, ξεχνώντας επιλεκτικά να αναφέρει ότι ακριβώς αυτούς τροφοδοτούσε με όπλα και λογισμικό η Γαλλία κατά τη διάρκεια της λιβυκής εξέγερσης.

Η Γαλλία, μια χώρα που επί της ουσίας ποτέ δεν ”έφυγε” από τις αφρικανικές πρώην αποικίες της, μεταξύ των οποίων και το Μάλι, συνεχίζει να έχει τεράστια συμφέροντα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Περισσότερα...
 
EYΡΩΠΗ ΚΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ (του Γιώργου Δελαστίκ) Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τρίτη, 15 Ιανουάριος 2013 14:24

Wolfgang SchaubleΤεκτονικό πολιτικό σεισμό προκάλεσε ο πρωτοσέλιδος κεντρικός τίτλος στο φύλλο του Δεκεμβρίου της «Μοντ Ντιπλοματίκ», της κατεξοχήν εφημερίδας της γαλλικής διανόησης. Σεισμό όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Πολιτική ταραχή προκάλεσε και στο Βερολίνο. «Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τη γερμανική ηγεμονία», ήταν ο σοκαριστικός τίτλος. «Από την αλληλεγγύη στην επικυριαρχία», υπογράμμιζε ο υπέρτιτλος, μη αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Το κείμενο εμπρηστικό: «Θα δεχθεί η Γαλλία τόσο εύκολα να υποβιβαστεί στο καθεστώς που είχε η Βαυαρία στους κόλπους του Δεύτερου Ράιχ;», αναρωτιόταν ρητορικά ο αρθρογράφος. «Αναρωτιέται κανείς πόσο θα διαρκέσει η γαλλική αυτοϋποταγή χωρίς την παραμικρή αντίδραση», συνέχιζε προκλητικά.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ (του Γιώργου Δελαστίκ) Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τρίτη, 11 Δεκέμβριος 2012 12:47

H αμερικανική οικονομική διείσδυση στην Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του euroΕνα κεφαλαιώδους σημασίας πολιτικό συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί από τη στάση της Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, όπου παράλληλα με την παγκόσμια οικονομική κρίση μαίνεται και ο κλυδωνισμός της Ευρωζώνης και του ευρώ: Η ηγεσία των ΗΠΑ τάσσεται πλέον κατά του ευρώ με τη σημερινή του μορφή και με τους υφιστάμενους κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης!
Μελετώντας τα αποτελέσματα της δεκαετούς ύπαρξης του ευρώ ως ενιαίου νομίσματος της Γηραιάς Ηπείρου σε υλική και όχι απλώς σε λογιστική μορφή, οι Αμερικανοί ηγέτες συνειδητοποίησαν ότι είχαν διαπράξει σοβαρότατο σφάλμα στις αρχές του 21ου αιώνα. Υποτίμησαν τις συνέπειες που θα είχε η κυκλοφορία του ευρώ αναφορικά με την επέκταση της οικονομικής, επομένως και πολιτικής ηγεμονίας της Γερμανίας σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Περισσότερα...
 
ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: "ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΑΛΑΒΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ EUROGROUP"" Εκτύπωση E-mail
Διεθνείς Σχέσεις & Διακυβέρνηση
Τετάρτη, 21 Νοέμβριος 2012 14:17

Για "παλαβούς" στο Eurogroup μιλά ο Μοσκοβισί, χωρίς όμως να κατονομάζειΤα «άπλυτα» του προηγούμενου Eurogroup, της 12ης Νοεμβρίου, έβγαλε στη φόρα λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα ο γαλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
Μιλώντας στο Canal + ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι μεταξύ των συναδέλφων του υπήρχαν «μερικοί παλαβοί».

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
« ΈναρξηΠροηγούμενο1234ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 4

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία