Creative Commons License
Είναι ελεύθερη: για Διανομή: για αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του Έργου. Υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις >>>
Προτεινόμενα Βιβλία
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Take the Money & Run 2» της Φωτεινής Μαστρογιάννη Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία
Δευτέρα, 24 Απρίλιος 2017 17:03

PAROUSIASI 1Η παρουσίαση έγινε στον Πολυχώρο Αίτιον και υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη. Όπως και στο πρώτο βιβλίο Take the Money & Run, μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα πολιτικής, οικονομίας, κοινωνίας αλλά και παιδείας.

"Η προσπάθεια του Take the money & run είναι μία πράξη μη συμμόρφωσης στο δόγμα του σοκ και ανάπτυξης της κριτικής σκέψης. Τόσο εγώ όσο κυρίως οι προσκεκλημένοι μου είναι άτομα που στον καιρό αυτής της πολυεπίπεδης κρίσης, θέτουν σημαντικά ερωτήματα.

Περισσότερα...
 
ΡΑΪΧ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία
Τρίτη, 11 Απρίλιος 2017 16:14

den-mporeis-na-deis-anthropako«Δεν έχεις κανένα αισθητήριο για να διακρίνεις τον πραγματικά μεγάλο άνθρωπο. Ο χαρακτήρας του, τα βάσανά του, η λαχτάρα του, η οργή του κι ο αγώνας του για σένα σου είναι άγνωστα. Αγνοείς εντελώς πως υπάρχουν άντρες και γυναίκες που, από φύση τους, είναι ανίκανοι να σε καταπιέσουν και να σε εκμεταλλευτούν άντρες και γυναίκες που θέλουν να είσαι ελεύθερος, πραγματικά κι αληθινά ελεύθερος.

Περισσότερα...
 
ΠΡΙΝ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | «ΑΣΚΗΤΙΚΗ», του Νίκου Καζαντζάκη Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία
Πέμπτη, 30 Μάρτιος 2017 15:10

nikos-kazantzakis11Γράφει ο Αλέξανδρος Στεργιόπουλος

Τι υπάρχει στο «πριν» κάθε συγγραφέα, κάθε ποιητή; Σαν αναγνώστες βρισκόμαστε πάντα στο «μετά», στη στιγμή που «περπατάει» το έργο του κάθε λογοτέχνη. Τη στιγμή που κατεβάζουμε το βιβλίο από το ράφι και το ξεσκονίζουμε, ο δημιουργός «ξεσκονίζει» τις σκέψεις του, τις προσλαμβάνουσες και τα ερεθίσματα που θα οδηγήσουν το χέρι του στο χαρτί για να γράψει κάτι καινούριο. Η διαδικασία ίσως είναι επίπονη και κοπιαστική πνευματικά για τον ίδιο, όμως θέλουμε να συμμετάσχουμε. Το διάβασμα είναι απόλαυση, αλλά τι ήταν αυτό που άναψε τη σπίθα για να πάρει φωτιά η πένα και να «ζωντανέψει» η λευκή σελίδα; Ποια ήταν η αφορμή για να «γεννηθούν» τα μεγάλα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας; Ψάχνουμε, βρίσκουμε και απαντάμε.

Περισσότερα...
 
ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία
Τρίτη, 14 Μάρτιος 2017 15:50

apotyxia-ellinikou-politikou-systimatosΑπόσπασμα από το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου του Γιώργου Ν. Οικονόμου* «Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Πλαίσιο για μια νέα πολιτική δράση», εκδ. Εξάρχεια, 2016

1. Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ
1.1 Οικονομική κρίση και πολιτικό σύστημα
Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 είναι ασφαλώς κρίση του καπιταλισμού και έχει τις αιτίες της στον τρόπο παραγωγής και διανομής των αγαθών, στον τρόπο λειτουργίας του καπιταλισμού, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στις τράπεζες, στα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ, στη χρεοκοπία της Lehman Brothers, και όσον αφορά την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση στην αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων ορισμένων χωρών (PIGS), στην έλλειψη Συνοχής της Ευρωζώνης κ.ά.1 Όμως, οι «εξηγήσεις» αυτές αποτελούν κατά κάποιον τρόπο ταυτολογία, διότι όλες λίγο-πολύ οι οικονομίες είναι καπιταλιστικές, τουλάχιστον στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αυστραλία και στην Ασία, και από την εποχή του Μαρξ ακόμη είναι γνωστό ότι οι κρίσεις είναι εγγενείς του κεφαλαιοκρατικού συστήματος και περιοδικές. Από την άλλη, προτείνονται ως αιτίες της κρίσης οι κυβερνητικές αδυναμίες και οι ανικανότητες των προσώπων.

Περισσότερα...
 
ΣΛΑΒΟΪ ΖΙΖΕΚ – ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΕΡΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία
Τρίτη, 07 Φεβρουάριος 2017 14:26

china-smog-1Για το πρόβλημα της αιθαλομίχλης στην Κίνα και την οικολογική κρίση

μτφρ.: Νικόλας Γκίμπης

Τον Δεκέμβρη του 2016, η αιθαλομίχλη στις μεγάλες κινέζικες πόλεις έγινε τόσο πυκνή που χιλιάδες άνθρωποι δραπέτευσαν στην εξοχή, σε μια προσπάθεια να φτάσουν σε ένα μέρος όπου θα μπορούσαν ακόμη να δουν τον γαλάζιο ουρανό – αυτή η «αεραποκάλυψη» επηρέασε μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους. Γι‘ αυτούς που έμειναν πίσω, η μετακίνηση άρχισε να μοιάζει με τη ζωή σε μια μετα–αποκαλυψιακή ταινία: άνθρωποι να περιφέρονται με μεγάλες αντιασφυξιογόνες μάσκες μέσα σε μια αιθαλομίχλη όπου ακόμα και τα τριγύρω δέντρα ήταν αόρατα.[1]

Περισσότερα...
 
MURRAY BOUCHIN: "H ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! –Η ΑΝΑΔΥΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ–" (του Σταύρου Καραγεωργάκη) Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία
Παρασκευή, 13 Ιανουάριος 2017 14:50

bookchinΚυκλοφόρησε στα ελληνικά για πρώτη φορά ένα από τα πιο κλασικά βιβλία της οικολογικής σκέψης, Η Οικολογία της Ελευθερίας του Μάρεϊ Μπούκτσιν. Πρόκειται για ένα έργο τόσο θεμελιώδες για το οικολογικό κίνημα και την ανάπτυξη της οικολογικής σκέψης όσο η Σιωπηλή Άνοιξη της Ρέιτσελ Κάρσον ή το Walden του Ντέιβιντ Θορώ. Ο Μάρεϊ Μπούκτσιν (Murray Bookchin: 1921-2006) είναι ένας από τους πιο αγαπητούς οικολόγους στοχαστές του ελληνικού αναγνωστικού κοινού και για να το καταλάβει κανείς αρκεί να δει τον αριθμό των μεταφρασμένων βιβλίων του στα ελληνικά [γύρω στα 20 (!!!), αν συμπεριλάβουμε και κάποια εκτενή άρθρα του που έχουν κυκλοφορήσει με τη μορφή βιβλίου]. Ωστόσο, το πιο σημαντικό του βιβλίο, Η Οικολογία της Ελευθερίας, παρέμενε αμετάφραστο, ίσως λόγω του μεγάλου του μεγέθους ή της πυκνότητας του λόγου του.

Είναι σίγουρο πάντως ότι ο Μπούκτσιν είναι περισσότερο δημοφιλής στην Ευρώπη απ’ ό,τι στη γενέτειρά του, τις Η.Π.Α. Μάλιστα, σήμερα ο Μπούκτσιν έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, για κάποιους ιδιαίτερους λόγους.

Περισσότερα...
 
ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ – ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΝΟΗΤΟΥ Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

in-doubt-chrys-roborasΙστορικά, η ψυχαναλυτική δραστηριότητα άρχισε σαν ιατρική πρακτική. Ο Φρόιντ χρειάστηκε ένα τέταρτο του αιώνα μέχρι να αποφασίσει -στο δοκίμιό του «Το ζήτημα της ψυχανάλυσης από μη γιατρό» («La question de l’ analyse profane»)-ότι για να ασκήσει κανείς τnv ψυχανάλυση είναι λιγότερο σημαντικό το να έχει σπουδάσει ιατρική απ’ ότι το να γνωρίζει λογοτεχνία, εθνολογία, ιστορία- θα προσέθετα ότι πρέπει να γνωρίζει, επίσης, και φιλοσοφία και πολιτική Θεωρία.

Δεν ξέρω πόσο χρόνο χρειάστηκε ακόμη ύστερα από αυτό η Αμερικανική Ψυχαναλυτική Εταιρεία για να παραδεχτεί ότι η διδακτορική διατριβή στην ιατρική δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ασκήσει κανείς την ψυχανάλυση.

Περισσότερα...
 
Ο «ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΣ» ΣΟΠΕΝΧΑΟΥΕΡ (του Δημήτρη Δημητριάδη) Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία
Τρίτη, 09 Αύγουστος 2016 10:31

Arthur Schopenhauer 1O Άρθουρ Σοπενχάουερ ήταν ένας οutsider μεταξύ των φιλοσόφων. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα unikat. Δεν ανήκε σε καμία γνωστή φιλοσοφική σχολή ενώ εναντιωνόταν στα τότε γνωστά ρεύματα φιλοσοφικής σκέψης. Κυρίως δεν ήταν ένας οπτιμιστής, όπως οι περισσότεροι ομότεχνοι του καιρού του, αλλά ένας βαθιά πεσιμιστής.
Τα πάντα στον κόσμο τείνουν να αποδειχτούν μια φενάκη, έγραφε, και η ζωή παρουσιάζεται ως μια απάτη, τόσο στα μεγάλα όσο και στα καθημερινά, από την στιγμή που θα σου υποσχεθεί κάτι το αναιρεί για να σου δείξει πόσο ευτελής ήταν η επιθυμία σου. Ο κόσμος μας είναι ο χειρότερα δυνατός και καλύτερα να μην υπήρχε.

Περισσότερα...
 
ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ ~ ΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΤΕΙΧΗ Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία
Τρίτη, 02 Αύγουστος 2016 14:19

paraloga-teixi 1Τα βαθιά συναισθήματα, όπως τα μεγάλα έργα, έχουν πάντα μεγαλύτερη σημασία απ' αυτή που έχουν συνειδητοποιήσει πως εκφράζουν. Η συμπάθεια ή αντιπάθεια που νοιώθει μια ψυχή για κάτι οφείλεται στις συνήθειες της σκέψης ή της δράσης κι ακολουθεί τις συνέπειες που η ίδια η ψυχή αγνοεί.
Τα μεγάλα συναισθήματα κουβαλάνε μαζί τους τον υπέροχο ή άθλιο κόσμο τους. Φωτίζουν με το πάθος τους έναν υπέροχο κόσμο όπου ξαναβρίσκουν το κλίμα τους. Υπάρχει ένας κόσμος ζήλειας, φιλοδοξίας, εγωισμού ή γενναιότητας. Ένας κόσμος, δηλαδή, μια μεταφυσική και πνευματική στάση. Αυτό που ισχύει για τα ήδη καθορισμένα συναισθήματα ισχύει, ακόμα πιο πολύ, για τις συγκινήσεις που βασικά είναι τόσο ακαθόριστες και συγχρόνως τόσο "καθορισμένες", τόσο μακρινές και τόσο "κοντινές" με τις συγκινήσεις που μας προσφέρουν την ομορφιά ή μας προκαλούν το συναίσθημα του παράλογου.

Περισσότερα...
 
ΠΕΚΛΑΡΙ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ (του Νίκου Κατσιαούνη) Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία
Παρασκευή, 22 Ιούλιος 2016 13:08

peklariΤο βιβλίο του Βασίλη Νιτσιάκου Πεκλάρι: κοινωνική οικονομία μικρής κλίμακας αποτελεί μια ανθρωπολογική μελέτη μιας περιοχής στην ανθρωπογεωγραφική και πολιτισμική ενότητα των Μαστροχωρίων της Κόνιτσας, μια ενότητα χωριών που βρίσκεται στην κοιλάδα του Σαραντάπορου, παραπόταμου του Αώου. Αλλά θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αποτελεί και μια προσπάθεια έρευνας και κατανόησης ενός μοντέλου κοινωνικής λειτουργίας και θέσμισης που, κατά κάποιον τρόπο, παρέκκλινε από τους κυρίαρχους κανόνες που η νεωτερικότητα καθιέρωσε στο κοινωνικο-ιστορικό πεδίο.

Το πέρασμα στη νεωτερικότητα, εκτός βέβαια από τις θετικές νοηματοδοτήσεις, δημιούργησε σταδιακά την έκπτωση του Ορθού Λόγου σε εργαλειακή ορθολογικότητα, εγκαθιδρύοντας μια νέα κυριαρχία τόσο πάνω στον άνθρωπο όσο και πάνω στη φύση.

Περισσότερα...
 
«ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ» (του Zygmunt Bauman) Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία
Πέμπτη, 16 Ιούνιος 2016 12:28

ploutos-antisotita 1Μας έχουν εκπαιδεύσει να πιστεύουμε πως η ευημερία των πολλών προάγεται με τον καλύτερο τρόπο όταν φροντίζουμε και επιθυμούμε, στηρίζουμε και επιβραβεύουμε τις ικανότητες των ολίγων. Οι ικανότητες, πιστεύουμε, κατανέμονται εκ φύσεως άνισα: κάποιοι άνθρωποι έχουν δηλαδή την προδιάθεση να πετύχουν πράγματα που άλλοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να τα πετύχουν, όσο κι αν προσπαθούσαν. Οι ευλογημένοι με ικανότητες είναι ελάχιστοι, ενώ όσοι δεν έχουν καμιά ικανότητα ή έχουν απλώς κατώτερες ικανότητες είναι πολλοί: μάλιστα, οι περισσότεροι από εμάς, μέλη του ανθρώπινου είδους, ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία. Αυτός είναι ο λόγος, όπως επιμένουν να μας λένε, για τον οποίο η ιεραρχία των κοινωνικών θέσεων και προνομίων μοιάζει με μια πυραμίδα: όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο, τόσο πιο στενός είναι ο κύκλος των ανθρώπων που μπορούν να σκαρφαλώσουν ως εκεί πάνω.

Περισσότερα...
 
ΒΙΒΛΙΟ: "ΖΩΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ" ~ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

animal ethics 1 coverΜπορεί να έρθει μια μέρα που η υπόλοιπη ζωική δημιουργία θα αποκτήσει δικαιώματα που δεν θα μπορούν να της αφαιρεθούν παρά από ένα τυραννικό χέρι. Οι Γάλλοι έχουν ήδη ανακαλύψει ότι η μελανότητα του δέρματος δεν αποτελεί λόγο για να αφεθεί ένας άνθρωπος χωρίς αποκατάσταση στις ορέξεις ενός βασανιστή. Μπορεί να έρθει μια μέρα που θα αναγνωριστεί ότι ο αριθμός των ποδιών, η τριχοφυΐα του δέρματος ή η κατάληξη του ιερού οστού αποτελούν εξίσου επαρκείς λόγους για να αφήσουμε ένα ον που αισθάνεται να έχει την ίδια μοίρα. Υπάρχει κάποια άλλο στοιχείο για το οποίο θα πρέπει να σύρουμε μια ανυπέρβλητη γραμμή; Μήπως αυτό είναι η ιδιότητα του λόγου ή, ίσως, της ομιλίας; Ένα ανεπτυγμένο άλογο ή ένας σκύλος είναι ασύγκριτα πιο έλλογα και πιο συζητήσιμα ζώα από ένα βρέφος μίας ημέρας ή ενός μηνός. Αλλά, ακόμα κι αν δεν είναι έτσι, τι αλλάζει; Το ερώτημα δεν είναι Μπορούν να συλλογίζονται;. Ούτε Μπορούν να μιλούν; αλλά Μπορούν να υποφέρουν;

Περισσότερα...
 
Η ΘΕΛΗΣΗ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ, ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΖΕΣΑΙ ~ ΕΡΙΧ ΦΡΟΜ Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

erich-from na-exeis-i-na-eisai 1Στη σύγχρονη κοινωνία θεωρούμε ότι ο τρόπος ύπαρξης στη βάση του έχει είναι ριζωμένος στην ανθρώπινη φύση και γι' αυτό είναι αδύνατο ν' αλλάξει. Η ίδια ιδέα εκφράζεται στο δόγμα ότι οι άνθρωποι βασικά είναι τεμπέληδες, παθητικοί από τη φύση τους, ότι δε θέλουν να δουλέψουν ή να κάνουν κάτι άλλο παρά μόνο όταν τους σπρώχνει το ελατήριο του υλικού κέρδους... ή η πείνα... ή ο φόβος της τιμωρίας.
Αυτό το δόγμα δεν αμφισβητείται σχεδόν από κανένα και καθορίζει τις μεθόδους της μόρφωσης και της δουλειάς μας. Αλλά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η έκφραση της επιθυμίας ν' αποδείξουμε την αξία της κοινωνικής μας τοποθέτησης, υποστηρίζοντας ότι αυτή η τοποθέτηση ακολουθεί τις ανάγκες της ανθρώπινης φύσης. Σε ανθρώπους που ζουν ή έζησαν σε διαφορετικές κοινωνίες, η ιδέα του έμφυτου εγωισμού και της τεμπελιάς θα φαινόταν τόσο απίστευτη, όσο το αντίθετο φαίνεται σ' εμάς.

Περισσότερα...
 
ΒΙΒΛΙΟ: Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΣ (του Γιώργου Κολέμπα) Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

koinotismosΣχήμα: 12,5Χ19,5 • Σελίδες: 284 • ISBN 978-960-9797-44-3

Ήρθε ο καιρός, που τα όποια κοινωνικά κινήματα –της απελευθέρωσης της εργασίας, της κοινωνικής-συνεργατικής-αλληλέγγυας οικονομίας, της ριζοσπαστικής οικολογίας και προστασίας του κλίματος, της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης, της αυτοδιαχείρισης και της άμεσης δημοκρατίας, του ελευθεριακού κοινοτισμού, των αυτόχθονων, της γυναικείας απελευθέρωσης κ.λπ., των σημερινών δηλαδή κινημάτων αυτών που αποκαλούμε «από κάτω»– θα χρειαστεί να γίνουν και πολιτικά. Στηριζόμενα στην αναβίωση του πνεύματος του κοινοτισμού και συνδεόμενα μεταξύ τους, θα χρειαστεί να μετατραπούν σε ενιαίο πολιτικό κίνημα μετάβασης σε μετακαπιταλιστικές κοινωνίες. Σε ένα κίνημα, δηλαδή, που θα διαμορφώσει ένα ελκυστικό για την πλειοψηφία των «από κάτω» πρόγραμμα διεκδίκησης της «εδώ και τώρα» αλλαγής πορείας σε κάθε χώρα, δημιουργώντας ταυτόχρονα τα στοιχεία και τις κοινωνικές δομές του νέου κόσμου που οραματίζεται, αφήνοντας πίσω τον καπιταλιστικό κόσμο που μας οδηγεί στην κοινωνική και οικολογική κατάρρευση.

Περισσότερα...
 
ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΣΑΦΡΑΝ ΦΟΕΡ ~ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΖΩΑ Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

trogontas zoa«Οι καθημερινές φρικαλεότητες της βιομηχανικής κτηνοτροφίας ανακαλούνται εδώ τόσο ζωντανά, και τα επιχειρήματα εναντίον εκείνων που ενορχηστρώνουν το συγκεκριμένο σύστημα παρουσιάζονται τόσο πειστικά, που οποιοσδήποτε, έχοντας διαβάσει το βιβλίο του Φόερ, εξακολουθήσει να καταναλώνει τα προϊόντα της βιομηχανίας, ή δεν έχει καρδιά ή δεν καταλαβαίνει από λογική ή και τα δύο».
J. M. Coetzee, συγγραφέας του βιβλίου The Lives of Animals
Ο Τζόναθαν Σάφραν Φόερ πέρασε τα εφηβικά και τα φοιτητικά του χρόνια ταλαντευόμενος ανάμεσα στην κρεοφαγία και τη χορτοφαγία. Στο κατώφλι της νέας του ζωής ως πατέρα, όμως, μπροστά στην προοπτική του να πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος τι διατροφή θα ακολουθήσει ο γιος του, ο χαλαρός προβληματισμός του απέκτησε μια νέα, επείγουσα διάσταση. Ψάχνοντας για απαντήσεις, ο Φόερ αναγκάστηκε να επισκεφθεί βιομηχανικές φάρμες μέσα στα μεσάνυχτα, να αναλύσει όλα τα συναισθηματικά υλικά από τα οποία ήταν φτιαγμένα τα γεύματα της παιδικής του ηλικίας και να βάλει στο μικροσκόπιο ορισμένα από τα πιο πρωτόγονα ένστικτά του σχετικά με το τι είναι σωστό και τι λάθος.

Περισσότερα...
 
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΛΙΘΟΥ (του Γιώργου Λιερού) Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

o-kosmos-mexri-xthes aΣωματικά ξοδεύω το 93% του χρόνου μου στις ΗΠΑ και περιστασιακά σε άλλες βιομηχανικές χώρες και περίπου το 7% στη Νέα Γουινέα. Συναισθηματικά εξακολουθώ να ξοδεύω μεγάλο μέρος του χρόνου και των σκέψεών μου στη Νέα Γουινέα… Όταν βρίσκομαι στη Nέα Γουινέα είναι σαν να βλέπω για τον λίγο τον κόσμο με ζωηρά χρώματα, όταν οπουδήποτε αλλού ο κόσμος, συγκριτικά, μοιάζει γκρίζος. ~  Jaret Diamond
O J.Diamond  στο εν λόγω βιβλίο συγκρίνοντας τις παραδοσιακές κοινωνίες μικρής κλίμακας (κοινωνίες χωρίς κράτος) με τις σύγχρονες δυτικές (ή δυτικοποιημένες) κοινωνίες καταπιάνεται με τομείς όπως η ανθρώπινη βία, ο πόλεμος, τύποι εδαφικών επικρατειών, σχέσεις φίλων, εχθρών, ξένων και εμπόρων, οι ανταλλαγές δώρων, οι παραδοσιακές μορφές εμπορίου και η αγορά, η αποκαταστατική δικαιοσύνη (εκείνη των κοινωνιών χωρίς κράτος) και η κρατική δικαιοσύνη, η ανατροφή των παιδιών, η μεταχείριση των ηλικιωμένων, οι κίνδυνοι (ατυχήματα, λιμοκτονία κ.α.) και η ανταπόκριση στους κινδύνους, οι διαφορετικές λειτουργίες της θρησκείας ανάλογα με το είδος της κοινωνίας, η πολυγλωσσία, η μεταβολή του νοσολογικού χάρτη με το πέρασμα από τις παραδοσιακές στις βιομηχανικές και μεταβιομηχανικές κοινωνίες κ.α.

Περισσότερα...
 
ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΠΕΣΣΟΑ ~ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

anazitisi athanasias 1Οι ρεαλιστές κατορθώνουν μικρά πράγματα, οι ρομαντικοί μεγάλα. Πρέπει να είναι κανείς ρεαλιστής για να διευθύνει ένα εργοστάσιο. Πρέπει να είναι ρομαντικός για να διευθύνει τον κόσμο.

Ο ρεαλιστής είναι αυτός που ανακαλύπτει την πραγματικότητα- ο ρομαντικός αυτός που τη δημιουργεί. Ο Ναπολέων είναι απλώς ένας ποιητής, ο Κρόμγουελ ένας ζηλωτής, ο Καίσαρ ένας ρήτορας.
Η απόσταση ανάμεσα στον Χένρυ Φορντ και τον Τζων Μίλτον είναι πάντα μεγαλύτερη με το τρένο της επιστροφής.

Περισσότερα...
 
ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ: «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΒΥΘΙΣΤΟΥΜΕ» Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

naomi1 800«Είναι ήδη πολύ αργά για να αποτρέψουμε την κλιματική αλλαγή. Όμως, δεν είναι αργά για να αποτρέψουμε το χειρότερο», γράφει στο νέο της βιβλίο η βραβευμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας του παγκόσμιου μπεστ σέλερ «Το Δόγμα του Σοκ». «Πριν ο κόσμος αλλάξει τόσο δραματικά, ώστε κανείς να μην είναι πλέον ασφαλής».

[…] Υπάρχουν όμως και προσωπικοί λόγοι για τους οποίους το βιβλίο αυτό είναι το πιο δύσκολο από όσα έχω γράψει μέχρι τώρα.

Περισσότερα...
 
ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ» Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

epanastatis-tis-fakis minΟ Επαναστάτης της Φακής" κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο σε ηλεκτρονική μορφή.
Ο Επαναστάτης της Φακής είναι κάτι παραπάνω από ένα βιβλίο. Είναι η ακατανίκητη έλξη ενός οράματος που σε ανύποπτο χρόνο θα γεννήσει στον καθένα την εκούσια επιθυμία αλλά και τη δύναμη να ευθυγραμμίσει τη ζωή του με τον δίκαιο και συμπονετικό κόσμο για όλους τους αισθανόμενους.

"Ένας  νέος, ο Νικηφόρος, οδηγείται να ανακαλύψει ένα άλλο, αληθινό νόημα στη φράση «ο επαναστάτης της φακής» και με τη σειρά του μας καλεί να ζήσουμε την πραγματική, ειρηνική επανάσταση που θα μεταμορφώσει τη ζωή μας και το κόσμο.

Περισσότερα...
 
ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΝΤ Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

Kant1Κίνητρα
Ο Εμμανουήλ Καντ έβρισκε ενδιαφέρον το ερώτημα «Τι είναι ηθική πράξη;». Η απάντηση που έδωσε έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο στη φιλοσοφία. Εδώ θα δώσω σε γενικές γραμμές τα κυριότερα χαρακτηριστικά της.
Ο Καντ πίστευε ξεκάθαρα ότι ηθική πράξη είναι μια πράξη που πηγάζει από μια αίσθηση του καθήκοντος και όχι από προδιάθεση ή το συναίσθημα ή από την πιθανότητα κάποιου κέρδους για το άτομο που πράττει ηθικά. Αν λοιπόν, για παράδειγμα, δίνω χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις επειδή νιώθω μια βαθιά συμπόνια για τους πάσχοντες, τότε, σύμφωνα με την άποψη του Καντ, η πράξη μου δεν είναι απαραίτητα ηθική: Αν η πράξη μου πηγάζει αποκλειστικά από αισθήματα συμπόνιας και όχι από την αίσθηση του καθήκοντος, τότε η πράξη μου δεν είναι ηθική. Ή διαφορετικά, αν δίνω χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς επειδή πιστεύω ότι έτσι θα γίνω πιο αγαπητός στους φίλους μου, τότε και πάλι δεν πράττω ηθικά, αλλά επιδιώκω να κερδίσω κοινωνικό κύρος.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΗΘΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ~ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΚΑΛΟΣ Ή ΚΑΚΟΣ; Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

anthropos kalos kakos 1Θαύματα υπάρχουν πολλά, και κανένα δεν είναι πιο θαυμαστό από τον άνθρωποΣοφοκλής - Αντιγόνη

O άνθρωπος, καλός ή κακός;
H θέση πού παίρνει ή ουμανιστική ηθική ότι o άνθρωπος είναι σε θέση να γνωρίζει τi είναι καλό και να ενεργεί ανάλογα με τη δύναμη των φυσικών δυνατοτήτων του και της λογικής του θα ήταν αβάσιμη, αν αλήθευε ή θεωρία σχετικά με την έμφυτη κακία τού ανθρώπου. Οι αντίπαλοι της ουμανιστικής ηθικής ισχυρίζονται πώς ή φύση τού ανθρώπου είναι τέτοια, πού τον κάνει να έχει την τάση να είναι εχθρικός με το συνάνθρωπό του, να ζηλεύει και να φθονεί, να είναι οκνηρός, εκτός αν τον χαλιναγωγήσει ό φόβος. Πολλοί εκπρόσωποι της ουμανιστικής ηθικής αντέκρουσαν τον ισχυρισμό αυτό, επιμένοντας ότι o άνθρωπος είναι από φύση καλός κι ότι h καταστροφικότητα δεν αποτελεί απαραίτητο μέρος της ανθρώπινης φύσης.

Περισσότερα...
 
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ~ 7ος τόμος ~ Συλλογικό Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

Dasologia-7 1200Σειρά: Θέματα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
Τίτλος: 7ος τόμος ~ Κλιματική Αλλαγή: Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις
Επιμέλεια: Ευάγγελος Ι. Μανωλάς, Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης
ISSN: 1791-7824
ISBN: 978-960-9698-11-5
Ορεστιάδα, 2015, 174 σελίδες
Έκδοση Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης


Ο 7ος τόμος της σειράς Θέματα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή: Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις» περιέχει τα κείμενα 14 εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν στην επιστημονική διημερίδα με τον ίδιο τίτλο, την οποία διοργάνωσε το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα στις 12 και 13 Μαΐου 2015.

Περισσότερα...
 
ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ: ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

Albert Camus 11«Όταν στη βία απαντάς με βία, καταργείται η γλώσσα της λογικής»

«Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ επικαλείται το έγκλημα του άλλου. Κυριαρχεί δηλαδή, ο νόμος του αίματος, έτσι ώστε το μόνο που απομένει στον διανοούμενο είναι να πάρει και αυτός στα χέρια του τα όπλα.

ΟΤΑΝ ΣΤΗ ΒΙΑ ΑΠΑΝΤΑΣ ΜΕ ΒΙΑ, και μέσα σ' ένα τέτοιο παραλήρημα καταργείται η γλώσσα της λογικής, ο ρόλος των διανοουμένων δεν μπορεί να είναι εκ του μακρόθεν, όπως το τονίζουμε καθημερινά, να δικαιολογεί τη μία από τις δύο πλευρές και να καταδικάζει την άλλη, πράγμα που έχει διπλό αντίκτυπο, να εξοργίζει μέχρις εσχάτων τον καταδικασμένο τρομοκράτη και να ωθεί σε περισσότερη βία τον εξιλεωμένο τρομοκράτη.

Περισσότερα...
 
ΑΣΥΛΟ, ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΟΧΥΡΟ (του Λιούις Μάμφορντ) Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

Lewis Mumford portraitΠήρα το θάρρος, μιας και το περιοδικό αυτό έχει παρουσιάσει σε προηγούμενο τεύχος του κριτική του βιβλίου «Η Ιστορία των Ουτοπιών» του «τελευταίου ουμανιστή επιστήμονα» Λούις Μάμφορντ, να παραδόσω στην συντακτική του επιτροπή μετάφραση των δύο πρώτων ενοτήτων του πρώτου κεφαλαίου του βιβλίου του «Η Πόλη στην Ιστορία».
Το βιβλίο αυτό (που πρωτοεκδόθηκε το 1961) μαζί με το «Ο Πολιτισμός των Πόλεων» που εκδόθηκε το 1938, αποτελούν τα κυριότερα έργα του Μάμφορντ που του προσέφεραν τιμιτική θέση στα κορυφαία αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά ιδρύματα του Αγγλόφωνου κόσμου, χωρίς ο ίδιος να είναι είτε αρχιτέκτονας ή πολεοδόμος. Ήταν, επίσης, συνιδρητής της Αμερικανικής Περιφερειακής Ενωσης Πολεοδομίας.
Η έρευνα του Μάμφορντ για την ιστορική εξέλιξη του άστεως είναι, καθόσο μπορώ να κρίνω από την μετάφραση του βιβλίου του που έχω ξεκινήσει, εξονυχιστική! Αν και δεν έχω, ακόμη, τελειώσει την ανάγνωσή του αντιλαμβάνομαι ότι μέσα του ξεμπερδεύει όλο το νήμα απορίας που πολλοί έχουμε για την αστεακή ιστορία ως όλου...

Περισσότερα...
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΠΕΡΜΑΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ; Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

odigos-perma Greek-cover min a 400Ο «Οδηγός περμακουλτούρας (permaculture) – Σχεδιασμός για την αυτάρκεια και την αυτονομία μας» είναι ο πρώτος πλήρης οδηγός περμακουλτούρας στα ελληνικά και εκδόθηκε το Σεπτέμβρη 2015 χάρη στις προ-πληρωμές και δωρεές δεκάδων ανθρώπων.
Ο εικονογραφημένος και ευκολοδιάβαστος αυτός οδηγός μας δείχνει τις βασικές αρχές σχεδιασμού για την αυτάρκεια και την αυτονομία.
Μας δείχνει πώς να σχεδιάσουμε έναν κήπο οποιουδήποτε μεγέθους, είτε ζούμε σε ένα μικρό αστικό διαμέρισμα, σε σπίτι με κήπο, σε αγροτική έκταση ή σε ο,τιδήποτε άλλο! Η θεμελιώδης αρχή είναι απλή: δίνουμε πίσω στη γη αυτό που παίρνουμε για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον. Η δεοντολογία στην οποία βασίζεται είναι: Φροντίδα για τους ανθρώπους, Φροντίδα για τη Γη και Μείωση της κατανάλωσης για την αναδιανομή του πλεονάσματος.

Περισσότερα...
 
ΑΝΤΟΥΑΝ ΝΤΕ ΣΑΙΝΤ ΕΞΥΠΕΡΥ ~ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

Περισσότερα...
 
ΟΥΩΛΝΤΕΝ -- Συγγραφέας: Θορώ, Ντέιβιντ Χένρυ Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

Ουώλντεν
Συγγραφέας: Θορώ, Ντέιβιντ Χένρυ
Εκδότης: ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Μεταφραστής: Ζαχαράκη, Ι.

Αριθμός σελίδων: 272Ο


Ο Χένρυ Ντέηβιντ Θορώ, ένας από τους σημαντικότερους οραματιστές της Αμερικής του 19ου αιώνα, ελεύθερο πνεύμα και βαθύς γνώστης της φιλοσοφίας της ζωής, έζησε για δύο χρόνια (1845-1847) στην περιοχή Walden Po στις όχθες της λίμνης Ουώλντεν, σε μια αρμονική διαδικασία αναζήτησης της ταυτότητας μέσα στην αδιάσπαστη ενότητα της φύσης, με εκείνη τη μοναδική αίσθηση που αγκαλιάζει το σύμπαν, εκφράζοντας την αδιαχώριστη σύνδεση του εγώ με τον εξωτερικό κόσμο. Στο "Ουώλντεν" το οποίο εξέδωσε το 1854 περιγράφει τη μύησή του στις υψηλές αποχρώσεις της πνευματικής ηδονής ξαναβιώνοντας την αρχική ενότητα του κόσμου. Εκείνης της πνευματικής ηδονής της ανύψωσης του ανθρώπου που δεν έχει να κάνει με τη συνήθη κακοποιό διάθεση για ζωή.

Περισσότερα...
 
Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ -- Συγγραφέας: Lovelock, James Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

Η εκδίκηση της γαίας
Συγγραφέας: Lovelock, James
Εκδότης: Νέα Σύνορα Α. Α. Λιβάνη
Μεταφραστής: Φιλιππάτος, Άγγελος


Η Γαία, η ζωντανή Γη, είναι ηλικιωμένη και δεν έχει πια το σφρίγος που είχε πριν από δύο δισεκατομμύρια χρόνια. Αγωνίζεται για να προστατεύσει τη Γη και τις μυριάδες μορφές ζωής που υπάρχουν σε αυτή από την αναπόφευκτη αύξηση της θερμότητας που εκπέμπει ο Ήλιος. Όμως, επιτείνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, μια από εκείνες τις μορρφές ζωής, οι άνθρωποι, εριστικά ζώα οργανωμένα σε φυλετικές ομάδες που ονειρεύονται μέχρι και την κατάκτηση άλλων πλανητών, προσπάθησαν να κυβερνήσουν τη Γη αποβλέποντας μόνο στο δικό τους όφελος.(...)[...]

 
Ντάντε Αλιγκιέρι ~ ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ: ΚΟΛΑΣΗ «Άσμα τρίτο» Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

anastasi «Από εμένα περνούν στην πονεμένη χώρα,
από εμένα περνούν στη θλίψη την αιώνια,
από εμένα περνούν μέσ’ στον χαμένον κόσμο.
Δικαιοσύνη έχει τον Άφθαστο κινήσει
που μ’ εποίησε· η Δύναμη έστησέ με η θεία,
η ασύγκριτη Σοφία και η Αγάπη η πρώτη. 4
Πλάσμα πριν απ’ εμέ κανένα δεν εστάθη,
παρά μόνον αιώνια, κι εγώ αιώνια μένω.
Αφήστε κάθ’ ελπίδα σεις που μέσα πάτε!» 7
Τα λόγια ταύτα σκοτεινά χρωματισμένα
είδα εγώ χαραγμένα στην κορφή μιας πύλης,
και «Δάσκαλ’», είπα ευθύς, «το νόημα με βαραίνει». 10
Κι αυτός με λογισμούς ανθρώπου βαθυγνώμου·
«Να παραιτήσεις εδώ πρέπει κάθε φόβο,
κάθε δείλιασμα πρέπει εδώ να ’ναι σβησμένο. 13
Στον τόπο εφθάσαμε που εγώ σου ’χω προείπει,
όπου τα πλήθη θέλει ιδείς τα πονεμένα,
που το καλό του Λογισμού έχουν χαμένο». 16

Περισσότερα...
 
ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ ~ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / Από το βιβλίο "Δύο ώρες διαύγειας" Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία
Τετάρτη, 26 Αύγουστος 2015 08:59

democracy 1 Συμφωνείτε με το επιχείρημα πως το λιγότερο κακό σύστημα είναι η δημοκρατία;

Είναι το καλύτερο σύστημα, όχι το λιγότερο κακό. Η παρακάτω διάσημη έκφραση αποδίδεται στον Μαχάτμα Γκάντι, όταν τον ρώτησαν κάποτε τι σκεφτόταν για τον δυτικό πολιτισμό. Είπε λοιπόν: «Ίσως να είναι μια καλή ιδέα, θα έπρεπε να προσπαθήσετε να τον δημιουργήσετε...» Θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για τη δημοκρατία. Υπάρχει, όπως κι ο δυτικός πολιτισμός, αλλά δεν έχει ακόμη εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις της.

Περισσότερα...
 
Ο ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ ΜΠΕΡΤΟΛΝΤ ΜΠΡΕΧΤ (του Απόστολου Θηβαίου) Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

bertolt brecht 3 vivliaΟ εφιάλτης της ιστορίας, όπως διατυπώθηκε από τον Τζόυς παραμένει μια αναλλοίωτη αλήθεια. Εξακολουθεί με όλη τη δυναμική του το μεγάλο εκείνο πανηγύρι που μας εκθέτει στο μέλλον, δίχως καμιά διαφυγή. Μες στο μεγάλο σωρό των πραγμάτων που παρασέρνει το ιστορικό ρέμα, στέκει ο άνθρωπος, τραγικότατος μες στην τόση συνείδησή του. Ίσως για τούτο η αποστασιοποίηση εκείνη που αποδίδουν στον Μπέρτολντ Μπρεχτ να παραμένει μια κατ΄ουσία παράφραση της καλλιτεχνικής δημιουργίας του. Με όλη την ένταση του πληγωμένου ανθρωπισμού του ο Γερμανός καλλιτέχνης με την υψηλή φωνή και την οικειοποίηση μιας ολόκληρης εποχής, επαναπροσδιορίζει το ήθος και το ύφος της τέχνης. Μιας τέχνης η οποία τρέφεται και ανταποδίδει τις δωρεές της στην κοινωνία, αντλώντας από το διαρρηγμένο σώμα της.

Περισσότερα...
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ: «ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ» Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

TT-uitrollenΣτα ψεύτικα διλήμματα (λιτότητα ή ανάπτυξη, ευρώ ή δραχμή, μέσα ή έξω από την ΕΕ) αντιτάσσουμε την απαξίωση του παλιού και τη δημιουργία ενός άλλου κόσμου, ισότιμου, δίκαιου και αειφόρου.

Πως θα γίνει αυτό; Συγκεντρώσαμε μερικές προτάσεις, από την ερευνητική και κινηματική κοινότητα, σε μια ειδική έκδοση για ελεύθερο κατέβασμα...

Υπάρχουν λύσεις πέρα από την λιτότητα ή την ανάπτυξη όπως τη γνωρίζαμε; Υπάρχουν εναλλακτικές πέρα από τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, τη δικτατορία των αγορών και τη σκλαβιά του χρέους;

Περισσότερα...
 
ΔΩΡΕΑΝ / ΝΕΡΟ ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ: ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΟΡΘΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ (του Νίκου Πουλαντζά) Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

nero koino agatho olokliro

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς προσφέρει ελεύθερο προς ανάγνωση το βιβλίο του ΝΕΡΟ / ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ: Η προστασία και η διαχείριση του. Παραδείγματα ορθής διαχείρισης και ευρωπαϊκά δημοψηφίσματα διεκδίκησης του δημόσιου χαρακτήρα του, σε επιμέλεια της Δώρας Κοτσακά-Καλαϊτζιδάκη, συνεργάτιδας του Ινστιτούτου.

Στο μέλλον το ΙΝΚ θα προσφέρει σε ανοιχτή μορφή και άλλα έργα του, εφαρμόζοντας έτσι στην πράξη την αντίληψη για τη γνώση ως κοινό αγαθό.

Βρείτε το βιβλίο εδώ.

Πηγή: Εναλλακτικός, enallaktikos.gr

 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ / Τόμος προς Τιμήν του Αλκιβιάδη Δερβιτσιώτη ~ Συλλογικό Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

Perivallontiki-Politiki-Theoria-Praxi 500Περιβαλλοντική Πολιτική: Θεωρία και Πράξη / Τόμος προς Τιμήν του Αλκιβιάδη Δερβιτσιώτη ~ Συλλογικό

Επιμέλεια: Ευάγγελος Μανωλάς

Ορεστιάδα, Απρίλιος 2015, 364 σελίδες

Το παρόν βιβλίο αποτελεί έκδοση του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν.
Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ (pdf)
.

Περισσότερα...
 
ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ "ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΗ ΘΕΣΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ" (του Γιώργου Οικονόμου) Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

Cornelius-Castoriadis-by-Pablo-SeccaΗ «Φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας» (εφεξής ΦΘΚ) που καθιέρωσε τον συγγραφέα της ως έναν μεγάλο στοχαστή είναι από τα σημαντικώτερα φιλοσοφικά έργα του εικοστού αιώνα. Όταν κυκλοφόρησε (1975) χαρακτηρίσθηκε ως «πνευματικός Μάης του ‘68». Στις πεντακόσιες πυκνογραμμένες σελίδες της οικοδομείται μια καινούργια αντίληψη για τον άνθρωπο, την ιστορία και την κοινωνία, μια καινούργια οντολογία.

Για να οικοδομηθεί όμως αυτή έπρεπε πρώτα να ανατρέψει τις βασικές θέσεις της κληρονομημένης ελληνοδυτικής σκέψης, από τις απαρχές της στην αρχαία Ελλάδα και, δια μέσου του Καντ, Χέγκελ και Μάρξ, να φθάσει έως τον Χάιντεγκερ, τις θεωρίες των στρουκτουραλιστών και των φονξιοναλιστών του 20ου αιώνα.

Περισσότερα...
 
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΥΡΑ! (της Ελένης Σβορώνου) Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

dikigoros me ouraΓιατί τα ζώα δικαιούνται την προστασία μας

Στα πλαίσια της σειράς ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ κυκλοφορεί το δέκατο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά!» της Ελένης Σβορώνου.

Ο Μπαρμπαρόσα, ένας σκύλος που τον εγκατέλειψε το αφεντικό του θα συναντήσει τον σοφό Μπαρμπούνη, που τον ψάρεψαν μπαμπέσικα με δυναμίτη. Οι δυο τους θα γίνουν μια παρέα με όλα τα κατατρεγμένα ζώα που υποφέρουν άδικα: τη Λεό μια λεοπάρδαλη από γουναράδικο, ένα δελφίνι από το δελφινάριο, έναν παπαγάλο από το pet shop και πολλά άλλα. Όλοι μαζί αποφασίζουν να πάνε στο σχολείο για να μάθουν τη γλώσσα των ανθρώπων και τους νόμους τους. Έτσι με τον Μπαρμπαρόσα δικηγόρο τους, θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. ...

Περισσότερα...
 
Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ (του Γιώργου Γραμματικάκη) Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

lightΓεννήθηκα πριν από αιώνες αιώνων, σε έναν Χώρο όπου δεν υπήρχε χώρος, και σε έναν Χρόνο όπου δεν υπήρχε χρόνος. Με έναν περίεργο ωστόσο τρόπο, αισθάνομαι ότι προϋπήρχα της γενέσεώς μου. Κι ενώ από τότε όλα έχουν αλλάξει, εγώ αισθάνομαι ότι τίποτε δεν αλλάζει. Η παρουσία μου μετρά το αιώνιο.

Δεν αξίζει άλλωστε να συζητεί κανείς για πράγματα -την γένεσή μου και την γένεση του Κόσμου-που προκαλούσαν ανέκαθεν διαμάχες. Αυτό που ενισχύει την αυτοπεποίθησή μου είναι ότι η παρουσία μου έμοιαζε πάντοτε πρωταρχική: στους μύθους ή σε ό,τι ονομάζεται επιστήμη, στα έργα των θνητών αλλά και στις θρησκείες, το φως έπαιζε πάντοτε ρόλο ιδιαίτερο.

Περισσότερα...
 
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

farmaka jpg«Tα φάρμακα είναι απάτη. Οι γιατροί που τα γράφουν δεν το ξέρουν και φυσικά ούτε οι ασθενείς. Οι κατασκευάστριες εταιρείες όμως το ξέρουν και φυσικά δεν το λένε»: αυτά υποστηρίζει εν ολίγοις ο γνωστός Βρετανός συγγραφέας και ιατρός Ben Goldacre στο νέο του βιβλίο «Bad Pharma: How drug companies mislead doctors and harm patients» (Κακή φαρμακευτική: πως οι φαρμακευτικές εταιρείες παραπλανούν τους γιατρούς και βλάπτουν τους ασθενείς -εκδ. Fourth Estate).

Περισσότερα...
 
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ (του Θανάση Γιαλκέτση) ~ Από το βιβλίο "Living on Borrowed Time" (του Ζίγκμουντ Μπάουμαν) Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

mathimata apo to parelthon Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από το βιβλίο του Πολωνού κοινωνιολόγου Ζίγκμουντ Μπάουμαν «Living on Borrowed Time» (ιταλική έκδοση: «Vite che non possiamo permetterci», Laterza, 2012), που έχει τη μορφή συνομιλίας με τη Μεξικανή κοινωνιολόγο Σιτλάλι Ροβιρόζα-Μαδράθο.

Σιτλάλι Ροβιρόζα-Μαδράθο: Εσείς μεγαλώσατε στη διάρκεια της πρώτης μεγάλης ύφεσης του εικοστού αιώνα και αμέσως μετά από αυτήν υπήρξατε μάρτυρας ορισμένων εξαιρετικών ιστορικών στιγμών.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΖΕΣ ~ Από το βιβλίο "ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ" (του Gustave Le Bon) Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

eklogikes mazes 1Οι εκλογικές μάζες, δηλαδή οι ομάδες που καλούνται να εκλέξουν τους τιτλούχους κάποιων υπηρεσιών, είναι μάζες ετερογενείς όμως, καθώς δεν δρουν παρά μόνο με ένα καθορισμένο τρόπο:
επιλέγουν ανάμεσα σε διάφορους υποψηφίους, δεν μπορούμε να παρατήσουμε σε αυτές παρά κάποιους από τους χαρακτήρες που περιγράψαμε προηγουμένως.
Αυτοί που εκδηλώνουν κυρίως είναι η ασθενής ικανότητα για συλλογισμό, η απουσία κριτικού πνεύματος, η οξυθυμία, η ευπιστία και η υπεραπλούστευση.

Περισσότερα...
 
ΛΕΩΝ ΤΟΛΣΤΟΙ "ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ" Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

tolstoi jpgΈνας καλός σκακιστής όταν χάσει, πιστεύει ειλικρινά πως έχασε το παιχνίδι από κάποιο λάθος του και το λάθος αυτό το αναζητάει στην αρχή του παιχνιδιού, μα ξεχνάει πως στην κάθε του κίνηση, σ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, μεσολάβησαν όμοια λάθη, πως καμιά του κίνηση δεν υπήρξε τέλεια. Το λάθος που τραβά την προσοχή του, το βλέπει μονάχα γιατί ο αντίπαλός του επωφελήθηκε απ’ αυτό.

Πόσο πιο πολύπλοκο απ’ το σκάκι πρέπει να είναι το παιχνίδι του πολέμου που διεξάγεται κάτω από διαφορετικές χρονικές συνθήκες κι όπου δεν διευθύνει μια μονάχα βούληση άψυχες μηχανές, μα που όλα απορρέουν από αναρίθμητες συγκρούσεις ανάμεσα σε διάφορες ανεξάρτητες βουλήσεις;…

Περισσότερα...
 
ΤΖΕΪΝ ΓΚΟΥΝΤΟΛ: ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

skia-tou-anthropouΣτη Σκιά του Ανθρώπου η Τζέιν Γκούντολ καταγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τις παρατηρήσεις της ζωής των άγριων χιμπατζήδων, αλλά και τις εμπειρίες από τη ζωή της στη ζούγκλα της Τανζανίας. Αυτή η αφήγηση είναι μία από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες που έχουν γραφτεί ποτέ για τη συμπεριφορά των ζώων.

Η Γκούντολ ήταν η πρώτη που μελέτησε χιμπατζήδες σε φυσικό περιβάλλον και το έργο της γνώρισε τεράστια αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό.

Περισσότερα...
 
ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ: 11 ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

saligari «11 κείμενα για την αποανάπτυξη: Πέρα από το δίλημμα λιτότητα ή ανάπτυξη»
Το Πράσινο Ινστιτούτο ανακοινώνει την έκδοση του βιβλίου «11 κείμενα για την αποανάπτυξη» με τη συνεργασία του δικτύου για την κοινωνική και πολιτική οικολογία «Ηλιόσποροι».
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να καλύψει ένα βιβλιογραφικό κενό στη χώρα μας γύρω από το συγκεκριμένο εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Την επιμέλεια της έκδοσης είχαν οι Γιώργος Καλλής, καθηγητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, Πάνος Πετρίδης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας στη Βιέννη και οι Ηλιόσποροι, οι οποίοι ανέλαβαν και τη μετάφραση των κειμένων που περιέχονται στο βιβλίο αυτό.

Περισσότερα...
 
ΔΟΚΙΜΙΟ ΠΕΡΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ (του C. M. Cipolla) Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

8a6498a19145c705f1028c9030d51124ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ κοινή ομολογία, σε αξιοθρήνητη κατάσταση. Τούτο άλλωστε δεν είναι κάτι το νέο. Όσο πίσω κι αν καταφέρει κανείς να κοιτάξει, αυτές ήταν πάντα στην ίδια αξιοθρήνητη κατάσταση. Το βαρύ φορτίο των συμφορών και των αθλιοτήτων που πρέπει να υποφέρουν τα ανθρώπινα όντα, είτε σαν άτομα, είτε σαν μέλη της οργανωμένης κοινωνίας, είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα του εντελώς απίθανου -και θα τολμούσα να πω βλακωδώς- τρόπου με τον οποίο οργανώθηκε η ζωή στις απαρχές της.

Από τον Δαρβίνο γνωρίζουμε ότι μοιραζόμαστε την καταγωγή μας με τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου και σε όλα τα είδη, ως γνωστόν, από το πιο μικρό σκουληκάκι μέχρι τον ελέφαντα, πρέπει να εισπράττουν την καθημερινή τους δόση από βάσανα, φόβους, απογοητεύσεις, αγωνίες και αντιξοότητες.

Περισσότερα...
 
ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΑΠΟΔΑ Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία
Παρασκευή, 11 Απρίλιος 2014 13:08

Eduardo GaleanoΤην ώρα που επανεκδίδεται στα ελληνικά το σημαντικό βιβλίο του Οι λέξεις ταξιδεύουν (εκδ. Πάπυρος), διαλέξαμε αφορισμούς, αποσπάσματα και δηλώσεις του Εντουάρντο Γκαλεάνο, που σκιαγραφούν την οπτική του για τον σύγχρονο κόσμο.

Ο Γκαλεάνο έγινε ένας εμβληματικός συγγραφέας της ηπείρου του όταν έγραψε τις Ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής (εκδ. Κουκκίδα).

Περισσότερα...
 
Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΣΠΟΡΟΥ Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

eksofylo nomos sporouΤο βιβλίο Ο Νόμος του Σπόρου είναι μια έκδοση από το Ερευνητικό Ίδρυμα για την Τεχνολογία την Επιστήμη και την Οικολογία Navdanya,της γνωστής Ινδής ακτιβίστριας για την ελευθερία των σπόρων και την επισιτιστική ασφάλεια,  Δρ Vandana Shiva

Ο “Νόμος του Σπόρου” προτείνεται ως εργαλείο που αφενός μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού και σε κάθε πλαίσιο από τους πολίτες ώστε να υπερασπισθούν την ελευθερία των σπόρων τους και τα κυρίαρχα δικαιώματα τους επί των σπόρων και αφετέρου να χρησιμεύσει ως πρακτικός οδηγός για όλες τις μελλοντικές εξελίξεις των νόμων και των πολιτικών που αφορούν τους σπόρους.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ -- Συλλογικό Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

Physiko Perivallon Archaia Ellada exofylloΕπιμέλεια: Ευάγγελος Ι. Μανωλάς
Θέμα: Το Φυσικό Περιβάλλον στην Αρχαία Ελλάδα -- Συλλογικό
Εκδότης: Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Έτος έκδοσης: 2010
Σελίδες: 109
ISBN: 978-960-9698-04-7


"Το Φυσικό Περιβάλλον στην Αρχαία Ελλάδα", είναι ένα βιβλίο αναφοράς για όποιον θέλει να μάθει το πώς αντιμετώπιζαν οι Αρχαίοι Έλληνες το περιβάλλον στην καθημερινή τους ζωή, στη θρησκεία, στη φιλοσοφία, στους μύθους, στη χωροταξία κλπ.

Περισσότερα...
 
ENGLISH THROUGH CLIMATE CHANGE -- Συλλογικό Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

English-through-climate-change MINΕπιμέλεια: Walter Leal Filho, Ευάγγελος Μανωλάς
Θέμα: Κλιματικές Αλλαγές
Εκδότης: Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Έτος έκδοσης: 2012
Σελίδες: 198
Γλώσσα: Αγγλικά
ISBN: 978-960-9698-04-7


Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Λόγω της σπουδαιότητας του φαινομένου αυτού είναι σημαντικό να γίνει περισσότερο κατανοητό τι είναι κλιματική αλλαγή καθώς και πως το πρόβλημα αυτό επηρεάζει τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Περισσότερα...
 
Ο ΜΟΝΤΑΛΜΠΑΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ “ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ” ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΜΑΣ (του Πέτρου Μάρκαρη) Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

MontalbanΟ Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν έγραψε τις «Θάλασσες του Νότου» το 1979, τέσσερα χρόνια μετά τη μετάβαση της Ισπανίας από το καθεστώς του Φράνκο στη Δημοκρατία.
Το μυθιστόρημα είναι χτισμένο πάνω στον επιχειρηματία Κάρλος Στούαρτ Πεδρέλ, ο οποίος ωφελήθηκε πλουσιοπάροχα από το καθεστώς του Φράνκο.

Περισσότερα...
 
ANIMAL ETHICS PAST AND PRESENT PERSPECTIVES -- Συλλογικό Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

animal-ethics-coverΣτο βιβλίο Animal Ethics Past and Present Perspectives παρουσιάζονται, αναλύονται και σχολιάζονται οι τρόποι κατά τους οποίους η ηθική έχει κατά το παρελθόν αντιμετωπίσει τα ζώα (από τους Πυθαγορείους, τον Αριστοτέλη και τους Στωικούς, μέχρι τον Καρτέσιο, τον Καντ και τον Ντεριντά), καθώς και οι σημαντικότερες σύγχρονες θεωρίες, πολλές από τις οποίες εκπροσωπούνται στο βιβλίο από τους ίδιους τους δημιουργούς τους (Peter Singer, Tom Regan, Gary Francione, Warwick Fox κ.α.). Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Logos Verlag, μαλακό εξώφυλλο, 296 σελίδες.

Συμμετέχουν με κείμενά τους
οι: Peter Singer, Tom Regan, Γιώργος Στείρης, Warwick Fox, Gary Francione, Γιώργος Αραμπατζής, Steven Best, Παναγιώτης Πανταζάκος, Stephen R. L. Clark, Φιλήμων Παιονίδης, Roger Scruton, Mark Rowlands, Gary Steiner, Xavier Labee, Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου, Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης.
Evangelos D. Protopapadakis (ed.)
Διαθέσιμο από: www.amazon.co.uk, www.amazon.de, www.logos-verlag.de

 
H EΞΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΣΤΙΚΗ (της Λαλίνας Φαφούτη) Εκτύπωση E-mail
Προτεινόμενα Βιβλία

napoleonΔρα σαν ναρκωτικό, επιδρά στα συναισθήματα και μπορεί να αλλοιώσει την κρίση
Η εξουσία είναι εθιστική σαν ναρκωτικό και αυτό δεν είναι μια εν θερμώ «κατηγορία» των αγανακτισμένων ψηφοφόρων αλλά διαπίστωση επιστημονικών μελετών.
Οι αλλαγές που επιφέρει η άσκηση εξουσίας στον εγκέφαλο εξηγούνται διεξοδικά σε ένα βιβλίο από τον καθηγητή Ψυχολογίας του Trinity College του Δουβλίνου Ιαν Ρόμπερτσον. Η εικόνα που περιγράφει ο ειδικός προσφέρει ίσως μια πολύ λογική εξήγηση για αποφάσεις και συμπεριφορές πολιτικών ηγετών που ορισμένες φορές μας φαίνονται ότι βγαίνουν έξω από τα όρια της κοινής λογικής.

Περισσότερα...
 
« ΈναρξηΠροηγούμενο12ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 2

Social Media

Photo Gallery

Διαφήμιση
Σόλων, για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Copyright © 1990-2012 - Επικοινωνία